Dunajské kadečo, trebárs aj rezne...

Keď vyslovím "dunajské" tak sa mi k tomu žiada doložiť aj nejaké podstatné meno, teda čo... Napríklad dunajské luhy, mlyny, rezy, mosty, ramená či dunajské nábrežie. Mne však k  prívlastku "dunajské" akosi najviac  pasuje slovíčko rezne. Rezňožrúti ma iste pochopia, cha. Ak náhodou dunajské rezne  nepoznáte, pozývam vás na virtuálnu návštevu  do zbierky mojich receptíkov, ktorých som rokmi pozapisovala neúrekom. Tento recept, raz, už veľmi dávno, v akejsi relácii  radila pani Hilda Múdra, bývalá trénerka Ondreja Nepelu. Vraj to bolo jeho obľúbené jedlo. Mňa recept už na počutie zaujal a tak som ho vyskúšala. Osvedčil sa.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (27)

Dunajské rezne by sa podľa predpisu mali robiť z vykosteného bravčového karé, no ja som už neraz použila aj morčacie či kuracie prsia. Ak nemáte radi cesnak, ďalej nečítajte...

Karé (prípadne iný druh mäska) vyklepeme, rezníky zodpovedne natrieme rozpučeným cesnakom, naukladáme na seba do misky a zalejeme mliekom. V chlade by mali postáť minimálne dve, tri hodiny. Potom mlieko , (z ktorého mäsko získa šťavnatosť a krehkosť) zlejeme , mäsko osolíme, okoreníme - najlepšie bielym mletým korením.

Odkvapkané rezne obaľujeme v hladkej múke, do ktorej sme rozmiešali mletú sladkú červenú papriku ( milovníci ohňa v puse môžu pridať aj trochu štipľavej). Takto "oblečené" mäsko z obidvoch strán ihneď opečieme na rozpálenom tuku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Uložíme na misu, alebo priamo hladoškom na tanier, pokvapkáme dobrým kečupom a neskromne posypeme strúhaným tvrdým syrom. Na ozdobu môžme ( a nemusíme) zapichnúť do stredu porcie špáratko, na ktoré napichneme scherry paradajku s olivou - to je už môj výmysel. Podávame so zemiakmi a nič nepokazíme s prílohou z čersvej sezónnej zeleninky.

Ide o trochu inú úpravu rezníkov, na akú sme bežne zvyknutí, v tomto prípade si strúhanku pošetríme na inokedy.

Nemusíme predsa vždy ľpieť na tradičných receptoch, no nie?

Ak sa vám môj popis pozdáva, odporúčam - vyskúšajte. V našej kuchyni si tento recept našiel svoje miesto a kedykoľvek ho pripravím, vždy všetkým pochutí.

SkryťVypnúť reklamu

Dobrú chuť

Jana Dratvová

Jana Dratvová

Bloger 
  • Počet článkov:  590
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Milujem písmenká a rada sa s nimi hrám. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSprcha duše vo veršijedlo, bylinkyoprášené spomienkyMôj zverinecČriepky dňaUletené, pokus o fejtónSúkromnéNezaradené kadečo

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu