Dunajské rezne by sa podľa predpisu mali robiť z vykosteného bravčového karé, no ja som už neraz použila aj morčacie či kuracie prsia. Ak nemáte radi cesnak, ďalej nečítajte...
Karé (prípadne iný druh mäska) vyklepeme, rezníky zodpovedne natrieme rozpučeným cesnakom, naukladáme na seba do misky a zalejeme mliekom. V chlade by mali postáť minimálne dve, tri hodiny. Potom mlieko , (z ktorého mäsko získa šťavnatosť a krehkosť) zlejeme , mäsko osolíme, okoreníme - najlepšie bielym mletým korením.
Odkvapkané rezne obaľujeme v hladkej múke, do ktorej sme rozmiešali mletú sladkú červenú papriku ( milovníci ohňa v puse môžu pridať aj trochu štipľavej). Takto "oblečené" mäsko z obidvoch strán ihneď opečieme na rozpálenom tuku.
Uložíme na misu, alebo priamo hladoškom na tanier, pokvapkáme dobrým kečupom a neskromne posypeme strúhaným tvrdým syrom. Na ozdobu môžme ( a nemusíme) zapichnúť do stredu porcie špáratko, na ktoré napichneme scherry paradajku s olivou - to je už môj výmysel. Podávame so zemiakmi a nič nepokazíme s prílohou z čersvej sezónnej zeleninky.
Ide o trochu inú úpravu rezníkov, na akú sme bežne zvyknutí, v tomto prípade si strúhanku pošetríme na inokedy.
Nemusíme predsa vždy ľpieť na tradičných receptoch, no nie?
Ak sa vám môj popis pozdáva, odporúčam - vyskúšajte. V našej kuchyni si tento recept našiel svoje miesto a kedykoľvek ho pripravím, vždy všetkým pochutí.
Dobrú chuť