
Som presvedčená, že bobkový list sa nájde v každej domácnosti, je určite súčasťou zbierky korenín každej gazdinky. Predstavovať ho, znamená asi zbytočne mrhať písmenkami. Pripomeniem len, že strom vavrínu má pôvod vo východnej časti Stredomoria. Stal sa symbolom múdrosti a slávy Grékov aj Rimanov. Práve tam sa zrodila tradícia vavrínových vencov. Dočítala som sa, že existuje viac druhov vavrína, no v kuchyni sa používa výhrade Laurus nobilis.
Bobkový list spoznáme aj so zavretými očami, podľa jeho charakteristickej vône: jemne sladká, jemne trpká, s podtónom muškátového orecha a gáfru.
Listy sa používajú čerstvé alebo sušené, tak ako sme na to naučení my, v našich v končinách. Odporúčam skladovať ich v dobre uzatvorenej nádobe (používam sklo so zabrúseným hrdlom), aby si ponechali svoju charakteristickú vôňu čo najdlhšie. Sušené bobkové listy kúpime v každom obchode s potravinami. Nie vždy však kúpime takej kvality, aká by mala byť. Už sa mi stalo, že som kúpila listy sfarbené do žltohneda. Listy by mali mať matnú, sivozelené farbu. Okamžite som vtedy kúpila nové balenie, od iného dodávateľa a rozdiel bol ozaj neprehliadnuteľný.
Bobkový list uvoľňuje svoju zaujímavú chuť len pomaly, preto sa používa predovšetkým vo vývaroch, polievkach, prívarkoch, omáčkach (nevyhnutná súčasť bešamelovej) a samozrejme pri príprave marinád, octových zálievok (uhorky, huby...) na zaváranie. Aj chuť mäska (predovšetkým divinu) môže zaujímavo obohatiť o novú chuť. Stačí položiť lístok na fašírku pred pečením. Takto môžeme prichutiť aj dusenú rybacinu. Bobkový list je nepostrádateľnou súčasťou "bouquet garni", čo je zväzok byliniek používaných na ochutenie dlho varených jedál.
V mojej kuchyni nájde bobkový list najčastejšie uplatnenie pri varení fazule, šošovice, zemiakov na kyslo, v tekvicovom prívarku, v paradajkovej polievke či omáčke. Je súčasťou našich obľúbených utopencov, dávame ho do kyslej kapusty, pri zaváraní v kyslom náleve spotrebujem tiež slušné množstvo. Zvyknem nakladať aj syr typu hermelín a tam tiež pridávam pár lístkov.
Odporúčam, po uvarení jedla, bobkové listy z neho vytiahnuť. Po dlhšej dobe, by zbytočne nevábne ovplyvnili chuť jedla. Vraj sa niekde dá kúpiť aj mletý bobkový list (ešte som nevidela), ten používame až do hotového jedla.
V literatúre som sa dočítala, že vhodné kombinácie s bobkovým listom predstavuje nové korenie, cesnak, borievka, majorán a oregano, petržlen, šalvia, tymián a saturejka. Ja zastávam názor,že fantázii sa vo varení medze nekladú a verím, že nejedna gazdinka objaví aj nové kombinácie.
Bobkový list používali hojne aj naše staré mamy, traduje sa, že ak sa varí spolu so strukovinami, tak výrazne zníži nadúvanie, ktoré mnohých (povedzme si úprimne,cha) od ich konzumovania odrádza.
Bobkový list má ľahké sedatívne a antiseptické účinky, podporuje trávenie. Významný je obsah aromatických silíc. V liečiteľstve sa využíva na detoxikačné a antiseptické účinky, pripravujú sa odvary a čaje (dva lístky zalejeme 250 ml horúcej vody a pár minút necháme lúhovať). Známy je aj odvar na očistu kĺbov.
Bobkový list podobne ako klinček, tiež odpudzuje hmyz.
Pre tých, ktorých zaujala očista kĺbov uvediem recept, ktorý som získala od jednej pani liečiteľky:
5 g bobkového listu dáme do vody, necháme variť 5 minút a v termoske ponecháme lúhovať ešte 4-5 hodín.
Nápoj scedíme a po malých dúškoch pijeme počas 12 hodín. Nepiť naraz!
Procedúru opakovať počas 3 dní a potom až o týždeň. Odporúča sa robiť ju raz za štvť-polroka. Neskôr stačí raz ročne. Počas kúry by sa nemalo konzumovať mäso, odporúča sa vegetariánska strava.
Recept má pôvod v Rusku.
Chutí odporne, ale čo by človek pre svoje kĺby neurobil?
Foto: zdroj internet
Bobkový list v strukovine?
Cesta, ako nefičať na vlastnom plyne!
Bobkový list a uhorky?
Potešia sa chuťové pohárky.
Bobkový list a divina?
Chutí lepšie divá sviňa.
Bobkový list a kĺby?
Preleziete všetky vŕby...
cha cha
♥