
Utopence majú však jednu veľkú chybu. Pripravíte si ich, lebo máte na ne chuť. No, aj keď sú už naložené, stále nemáte vyhraté. Musíte sa ozbrojiť trpezlivosťou a počkať na "vyzretie" minimálne tri dni, lepšie však aj päť. Až potom príde tá správna chvíľa, prevezmete si "bobríka" trpezlivosti vo forme báječného sústa, stavím sa, že nielen jedného.
Mnohí už iste viete o čom je reč, už cítite na jazyku tú správnu kyslastú chuť. Ja áno, ale musím si ju ešte nechať zájsť, hoci už pohľad na čerstvo naloženého utopenca robí svoje. Na utopence mám vyhradenú špeciálnu fľašu s takým tým starodávnym drôteným úchytom. Je hranatá, dostatočne veľká, poteší oko a obsah zase chuťové poháriky. Stretla som sa s rôznymi receptami na utopence, experimentovala som ale nakoniec vyhral ten, s ktorým som ochotná podeliť sa aj s vami, gurmánski priatelia...
Prišla som na to, že pre jemnejšie jazýčky, hlavne pre tie dámske, je vhodnejšie použiť na utopencov jemné údeninky bez mastných ôk. Čiže nie klasické špekáčky, ale ak tak len tie jemné, diétne, točenú klobásku, jemné párky, dokonca aj diétnu-liptovskú salámu. Ale to je naozaj vec vkusu. Len radím.
Postup je nasledovný:
osvedčilo sa mi nálev nechať prejsť varom, nechať vychladnúť a až potom ním zaliať pripravenú údeninku. Nálev je koktailom nasledujúcich ingrediencií:
3/4 l vody, 1,5 dl octu, jedna kávová lyžička soli (prípadne vegety), jedna kávová lyžička mletého korenia (dávam biele), pár guličiek nového korenia, dve-tri bobuľky borievky, pár guličiek koriandru a lyžka horčicových semiačok- nechám prevariť. Menej náročným stačí soľ, korenie mleté aj celé.
Medzitým si úhľadne nakrájam údeninku (cca 3/4kg), záleží od toho, čo použijem... jemne ju pozdĺžne narežem, pripravím si dostatočné množstvo na kolieska alebo mesiačiky nakrájanej cibule, pridám aj pár strúčikov cesnaku. Prichádzame k finále.
Na dno fľaše (takej so širším hrdlom) začneme pripravené ingrediencie vrstviť. Cibuľa, údeninka, cibuľa, údeninka .... Vložíme ešte asi tri kúsky bobkového listu a pre tých, čo milujú pikantné radím, aby vložili aj feferónku. Všetko zalejeme vychladnutým nálevom a vložíme do chladničky. Vyzbrojíme sa už toľkokrát omieľanou trpezlivosťou a čakáme. My sme takí nedočkaví, že už na druhý deň zvykneme urobiť mini test, reku, či je všetko tak ako má byť.
Po tých cca troch dňoch je dielo dokonané a spôsobilé ku konzumácii. Utopence utopené v božskom kyslosviežom náleve vyplávajú za pomoci vidličky na váš tanier a môžte ich zachraňovať! Alebo žeby seba? To už nechám na vás. Len pamätajte na to, že k utopencom skutočne patrí orosené pivko. Oceníte, keď ho budete mať poruke.
Dobrú chuť a na zdravie !
(a ja sa idem pozrieť, či je všetko tak, ako má byť, v tej mojej utopeneckej fľaši, či sa tí utopenci topia tak ako sa patrí)