Jediní utopenci, ktorých netreba zachraňovať

Uff, ale som sa našpekulovala ako príspevok nazvať, cha. Neviem, či sa mi to podarilo, no viem, že to, čo som práve domajstrovala v kuchyni sa podarilo na sto percent. Poznáte utopencov? Ale naozaj nemám na mysli tých, čo potrebujú pomoc z čísla 112. Žiadne pumpovanie vody sa konať nebude. Aspoň nie také zvnútra von, skôr také naopak- po ich konzumácii, cha cha. Mám na mysli pochúťku, ktorú robievam veľmi rada. Nebaví ma len jej príprava, ale aj je konzumácia. Táto "chlapská" maškrta je bežnou ponukou českých krčmičiek. Chutí však aj doma. Nejaké pivko sa predsa v chladničke nájde, no nie? Podotýkam, že pivko je nutné, za utopencami chutí báječne, v brušku musia plávať (aj keď sú utopení).

Písmo: A- | A+
Diskusia  (84)
Obrázok blogu

Utopence majú však jednu veľkú chybu. Pripravíte si ich, lebo máte na ne chuť. No, aj keď sú už naložené, stále nemáte vyhraté. Musíte sa ozbrojiť trpezlivosťou a počkať na "vyzretie" minimálne tri dni, lepšie však aj päť. Až potom príde tá správna chvíľa, prevezmete si "bobríka" trpezlivosti vo forme báječného sústa, stavím sa, že nielen jedného.

Mnohí už iste viete o čom je reč, už cítite na jazyku tú správnu kyslastú chuť. Ja áno, ale musím si ju ešte nechať zájsť, hoci už pohľad na čerstvo naloženého utopenca robí svoje. Na utopence mám vyhradenú špeciálnu fľašu s takým tým starodávnym drôteným úchytom. Je hranatá, dostatočne veľká, poteší oko a obsah zase chuťové poháriky. Stretla som sa s rôznymi receptami na utopence, experimentovala som ale nakoniec vyhral ten, s ktorým som ochotná podeliť sa aj s vami, gurmánski priatelia...

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prišla som na to, že pre jemnejšie jazýčky, hlavne pre tie dámske, je vhodnejšie použiť na utopencov jemné údeninky bez mastných ôk. Čiže nie klasické špekáčky, ale ak tak len tie jemné, diétne, točenú klobásku, jemné párky, dokonca aj diétnu-liptovskú salámu. Ale to je naozaj vec vkusu. Len radím.

Postup je nasledovný:

osvedčilo sa mi nálev nechať prejsť varom, nechať vychladnúť a až potom ním zaliať pripravenú údeninku. Nálev je koktailom nasledujúcich ingrediencií:

3/4 l vody, 1,5 dl octu, jedna kávová lyžička soli (prípadne vegety), jedna kávová lyžička mletého korenia (dávam biele), pár guličiek nového korenia, dve-tri bobuľky borievky, pár guličiek koriandru a lyžka horčicových semiačok- nechám prevariť. Menej náročným stačí soľ, korenie mleté aj celé.

SkryťVypnúť reklamu

Medzitým si úhľadne nakrájam údeninku (cca 3/4kg), záleží od toho, čo použijem... jemne ju pozdĺžne narežem, pripravím si dostatočné množstvo na kolieska alebo mesiačiky nakrájanej cibule, pridám aj pár strúčikov cesnaku. Prichádzame k finále.

Na dno fľaše (takej so širším hrdlom) začneme pripravené ingrediencie vrstviť. Cibuľa, údeninka, cibuľa, údeninka .... Vložíme ešte asi tri kúsky bobkového listu a pre tých, čo milujú pikantné radím, aby vložili aj feferónku. Všetko zalejeme vychladnutým nálevom a vložíme do chladničky. Vyzbrojíme sa už toľkokrát omieľanou trpezlivosťou a čakáme. My sme takí nedočkaví, že už na druhý deň zvykneme urobiť mini test, reku, či je všetko tak ako má byť.

SkryťVypnúť reklamu

Po tých cca troch dňoch je dielo dokonané a spôsobilé ku konzumácii. Utopence utopené v božskom kyslosviežom náleve vyplávajú za pomoci vidličky na váš tanier a môžte ich zachraňovať! Alebo žeby seba? To už nechám na vás. Len pamätajte na to, že k utopencom skutočne patrí orosené pivko. Oceníte, keď ho budete mať poruke.

Dobrú chuť a na zdravie !

(a ja sa idem pozrieť, či je všetko tak, ako má byť, v tej mojej utopeneckej fľaši, či sa tí utopenci topia tak ako sa patrí)

Jana Dratvová

Jana Dratvová

Bloger 
  • Počet článkov:  590
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Milujem písmenká a rada sa s nimi hrám. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSprcha duše vo veršijedlo, bylinkyoprášené spomienkyMôj zverinecČriepky dňaUletené, pokus o fejtónSúkromnéNezaradené kadečo

Prémioví blogeri

Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu