
Za typickú arómu cibule zodpovedá éterický olej (thiosulfinát), ktorý je len jednou z mnohých zložiek éterických olejov cibule. Ak ste kamaráti s vareškou, iste ju často krájate. Sú súčasťou vašich kuchynských pomocníkov aj potápačské okuliare? Alebo si radi poplačete? Pri prekrojení cibule sa uvoľní enzým alináza, ktorý vyvolá ďaľšie reakcie a substancia, ktorá vznikne - tio propoionaldehyd-S-oxid - je slzotvorná. Táto zdravá guľka oblečená do niekoľkých vrstiev kabátikov obsahuje vitamín B, C, A, E, železo, zinok, vzácnu kyselinu listovú, flavonoidy (antioxidačný účinok, znižujú krvný tlak, rozširujú cievy), rastlinnú vlákninu (bráni vstrebávaniu cholesterolu), síru, draslík (zvyšujú zásaditosť krvi). Cibuľa stimuluje produkciu stresových hormónov a má upokojujúce účinky pri nervovom vyčerpaní. Myslím, že by bolo celkom rozumné, keby sme namiesto kávy zahryzli do cibule, cha...
Cibuľa si v ľudovom liečiteľstve vydobila veľmi dôležité miesto, veď nie nadarmo sa hovorí, že cibuľa zdravie prigúľa... Chráni žalúdok pred rakovinou, regeneruje pečeň, znižuje hladinu glukózy, zastavuje alergické reakcie priedušiek u astmatikov, rozpúšťa hlien, chráni pred trombózou, zlepšuje cirkuláciu krvi, pomáha obličkám pre svoj močopudný účinok, zbaví ich aj infekcie. Pomáha udržiavať zdravú mikroflóru, pôsobí proti zápche a znižuje riziko, že nás do svojej moci dostane alergia.
Naše babky, prababky, ľudoví liečitelia využívali cibuľu hojne na rôzne neduhy. Siahnem námatkovo do ich studnice a spomienem aspoň čosi:
*cibuľu popresýpať kryštáľovým cukrom, prípadne zaliať medom. Šťava, ktorú pustí sa užíva po lyžičkách a pôsobí proti nádche a kašľu /odskúšané, naozaj funguje bravúrne/
*do mäkkého tvarohu vmiešame jednu nastrúhanú cibuľu, potrieme zmesou hrudník - výborný bojovník proti kašľu
*na boľavé ucho - gázu nastrihanú na pásiky namočíme do cibuľovej šťavy zmiešanej s olivovým olejom
*zmierni opuch, bolestivosť po pichnutí včelou - priložíme plátok cibule ,alebo priložíme gázu namočenú v šťave
*cibuľová šťava zmiešaná s mliekom je účinná na vyrážky, zmierňuje aj vačky pod očami
*cibuľa nás zbaví aj zachrípnutia - nakrájame, pridáme 3 polievkové lyžice medu a uvaríme sirup
*kašičku z cibule natrieme na obväz a priložíme na hnisavú ranu
Myslím, že veľa z nás má odskúšaných množstvo vlastných sirupov, lektvaroch, obkladov, v ktorých hlavnú úlohu zohráva tento zeleninový skvost.
Existuje len málo jedál, ktoré vo svojich receptoch postrádajú cibuľu. Viete si predstaviť guláš bez cibule, alebo dusené mäská, či mnohé polievky, šaláty, pomazánky, čo poviete na takú správnu cibuľačku, alebo pečenú cibuľu s mletým mäskom, alebo špízy poprekladané kolieskami cibule, či utopence s cibuľou? Mňam. A čo tak mäkkučký krajec chleba natretý masťou a posypaný cibuľou? Nebíčko v puse, hoci po zjedení skôr peklo, cha. Pomôže žuvačka, pár hltov mlieka, či žuvanie petrželenovej vňate. Trochu smradu pre ten gurmánsky skvost prežije snáď každý.
Cibuľa sa stala populárnou aj v pranostikách, vraj dokáže predpovedať zimu. Keď má málo vrstiev šúp bude slabá zima, keď veľa tak práve naopak.
Ja na cibuli oceňujem aj jej vňať. Každú cibuľu, ktorá mi začne klíčiť položím do vody, alebo na mokrú vatu a počkám si, kým vyženie krásnu zelenú vňať. Tá je vhodným korením do pomazánok, do šalátov, polievok, zdobím ňou chlebíky na spôsob pažitky, pridám do varených zemiakov, ryže...
Keď sa povie "cibuľa" vybaví sa mi aj jeden siláčisko, kulturista Adam Cibuľa. Zaujímalo by ma, či má tiež svoju menovkyňu rád a či využíva jej liečivé účinky, cha.
Cibuľa, spolu s cesnakom nám ponúkajú zdravie na dosah ruky. Máme ich pod nosom a často na ne zabúdame, prednosť dáme prípravkom z lekárne. Pritom oba tieto dary prírody pôsobia aj na zvyšovanie imunity, takže ich milovníci majú väčší predpoklad, že sa vyhnú chorobe z prechladnutia, či chrípke. My máme záhradu a manžel tieto pochutiny pestuje v hojnom množstve. Pestuje žltú cibuľu, bielu aj červenú. Práve tá červená je najmenej ostrá a tak vyhovuje použitiu za čerstva. Pri nej sa aj najmenej naplačem.
Dovolím si dať vám jedno odporúčanie... nakrojenú cibuľu spotrebujte do 24 hodín. Ak sa vám to nepodarí, radšej sa s ňou rozlúčte a vyhoďte ju. Odborníci tvrdia, že po 24 hodinách sa stáva toxickou. Ešte malý dovetok, tak ako všeobecne platí, že "všetko s mierou", tak to platí aj v tomto prípade. Denne sa odporúča skonzumovať 60g čerstvej cibule, v opačnom prípade môže pôsobiť dráždivo na žalúdočnú sliznicu.
Začiatkom decembra som vyjadrila na mojom blogu úctu cesnaku- "(Cesna(č)k(a) - ochrana proti upírom aj chrípke". Je koniec mesiaca a mne sa žiadalo aspoň takouto cestou poďakovať sa jej veličenstvu cibuli, ktorá u nás doma aj chutí, aj lieči...
Myslím, že si to zaslúži.