
Klinčekovec voňavý (Syzygium aromaticum) patrí do botanického druhu myrtovitých. Jeho vlasťou sú Molucké ostrovy, ktoré v súčasnosti patria k Indonézii. Najväčšími exportérmi sú Zanzibar, Magadaskar a Pemba v Tanzánii.
Celé stáročia sa zaraďoval medzi všelieky. Svoju pozornosť pútal predovšetkým pre svoje protizápalové účinky. Najznámejší je vari pre jeho schopnosť zastaviť bolesť zubov. Jeho pôsobenie spočíva v tom, že dokáže stlmiť citlivosť zubného nervu a preto sa úspešne používa pri neuralgii zubov a rôznych zubných zápaloch. Z klinčeka sa získava silica, ktorá má vplyv aj na zažívací trakt. Odporúča sa pri zlom trávení, hnačke, kŕčoch. Pôsobí aj ako antiseptikum, dokáže stimulovať nervový systém. Silica je veľmi účinným antiseptickým prostriedkom. Okrem toho posilní organizmus v stave jeho celkovej slabosti alebo pri nervovom vyčerpaní. Vzácna je aj svojimi protiplesňovými vlastnosťami. Na trhu nájdeme nejeden prípravok, ktorého zložkou je práve klinček. Prevažne ide o protiparazitické prípravky. Klinčeky sú súčasťou mnohých horkých likérov.
Klinček je aj odstrašujúcim prostriedkom pre mole. Úspešne ho na tento účel používam už niekoľko rokov. Taktiež ochráni naše kuchyne a špajze pred nepríjemnými návštevami mravcov.
Okrem toho, bez mučenia priznávam, že v zime sa hodí do zvareného vínka, pridávam ho však aj pri varení ryže. Zvyknem pár klinčekov napichať do cibule a pridať k ryži. Niekoľko rokov ho pridávam aj do kapustnice. Najprv sa mi to zdalo zvláštne, ale nakoľko mi u priateľky kapustnica mimoriadne chutila , pýtala som sa na recept. Prekvapil ma v ňom práve klinček.
Neviem si predstaviť vianočné výzdoby bez tohto dekoratívneho voňavého drobca. Pozapichujem ho nahusto do citrusov, najlepšie do pomarančov. Výtvory potom zavesím na ozdobnej šnúrke alebo ich vložím do košíkov s ovocím. Vôňa citrusu premiešaná s klinčekom je úžasným osviežovačom vzduchu v duchu vianočnej atmosféry. Jeho stopu nájdeme aj v perníkovom korení. Klinček pridávam aj do niektorých kompótov - napriklad k brusniciam. To však nie je žiadna nová informácia pre vás, kto zavára iste vie, že je súčasťou mnohých konzervačných nálevov. Viem, že sa používa aj do tmavých mäsových omáčok, k divine, k baranine (odskúšané to však nemám)... V mojej kuchyni ho pridávam k paradajkovým jedlám, či do polievky alebo do plnenej papriky - do omáčky. Ak si navaríte väčšie množstvo, tak pred odložením do chladničky odporúčam klinčeky vybrať, aby zbytočne neovplyvnili chuť jedla.
Jeho chuť je korenisto-štipľavá, preto ho treba používať s mierou. Pri správnom dávkovaní však zaujímavo ochutí sladké aj slané jedlá. V Holandsku ho zvyknú pridávať do syra, v Anglicku do jablkového koláča, v Nemecku s jeho pridaním pečú korenený chlieb. V ázijských krajinách je klinček súčasťou kari korenia.
Vrátim sa k jeho liečivým účinkom a pridám recept z domácej lekárničky proti otravnej bolesti zubov:
ak máte doma kúpenú silicu, tak stačí na ďasno boľavého zubu priložiť vatu, na ktorú kvapneme jednu kvapku. Na podporu účinku si môžeme čeľusť silicou aj premasírovať. Pri veľkých bolestiach pomáha obklad - do horúcej vody pridajte tri kvapky silice a priložte na boľavé miesto.
Ja si pripravujem tinktúru podľa rady mojej starej mamy. Do malej fľaštičky nalejem alpu (môže sa aj tvrdý alkohol) a vložím niekoľko klinčekov. Po krátkej dobe sa tekutina sfarbí takmer na tmavohnedo a je možné ju používať ako v.u. silicu. Neraz pomohla pri prepuknutí bolesti zuba. Taktiež si v zriedenej forme z tinktúry robím obklady pri úpornej bolesti hlavy.
Ak máte doma klinčeky, ku použitiu ktorých potrebujete kladivo a šikovného majstra, tak to je fajn. Ak však nemáte klinčeky z klinčekovca voňavého, tak to je chyba! Dá sa to však rýchlo napraviť... Zakúpiť si ho môžete v mletej forme, alebo ako celé kúsky.