Kyslý pomocník

Snáď v každej domácnosti nájdeme fľašu s octom. Gazdinka ho dokáže použiť na sto spôsobov. Ochutí jedlo, zakonzervuje uhorky a využije jeho schopnosti pomocníka pri údržbe domácnosti, či tela.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (75)
Obrázok blogu

Táto kyslá tekutina je teda nielen konzervačným prípravkom a dochucovadlom. Má všestranné použitie. Poznáme niekoľko druhov octu. Najznámejší je ten obyčajný, klasický (kvasný liehový, zväčša 8%), ale nemali by sme zabúdať na jablkový, vínny či balzamikový. Nakoľko octy možno aj ochucovať, škála ich druhov sa tým výrazne rozšíri. Zvyknem si sama vyrábať ochutené octy, pridaním rôznych vňatí, byliniek, cesnaku...

Vezmime si obyčajný ocot, v nevábnej plastovej fľaši. Už Babylončania využívali jeho prednosti. Často bol jediným prostriedkom na liečenie rán a zmierňovanie opuchov. Myslím, že mnohí z nás doteraz využívame túto jeho schopnosť, keď nám kdesi vyrastie hrča. Pri takomto obklade voniame síce ako znojemská uhorka, ale keď to pomôže, vydržíme, cha.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vynaliezavá gazdinka dokáže zúžitkovať schopnosti octu aj vo svojej domácnosti, teda mimo použitia v oblasti spracovania potravín.

Nie jedna dá prednosť octu pred drahými, chemickými prípravkami, ktoré odstraňujú usadeniny v práčke. Aj odtok ľahko prečistíme s octom a s pridaním jedlej sódy. Okrem iného ocot pomôže a uľahčí:

*chrómové armatúry postriekame octom a vyleštíme handričkou

*vyčistí chladničku, zbaví ju pachov (odskúšané)

*mastné škvrny na sporáku a obkladačkách umyť neriedeným octom

*očistí otvárače na konzervy, škvrny na riade, termosku

*zanesenú sprchovú hlavicu ponoriť do octu ( praktizujeme doma už roky)

SkryťVypnúť reklamu

*2 šálky octu naliať do WC na noc

*pripálili ste si čosi žehličkou? potierajte škvrnu octom (neraz som následky havárie odstránila)

*nastriekať na staré tapety- pôjdú ľahšie dole

*aj pre pánov - skrutky a matice - pridať ocot

*mravenisko? skúste ho postriekať octom

*látka púšťa farbu? ustáli ju preplákanie v octovej vode, zároveň materiál zbaví statickej elektriny

Verím, že sa nájdu mnohí, čo by vedeli k mojim tipom na jeho využitie pridať ďaľšie. Poteším sa, ak svoje skúsenosti napíšete do diskusie. Ďakujem.

Jabĺčkový ocot je omnoho jemnejší a preto má v kuchyni často prednosť pred obyčajným. Poslúži do dresingov na šaláty, ale aj ako liečebný či kozmetický prostriedok. Ide totiž o tradičný prostriedok ľudového liečiteľstva. Má vysoký obsah draslíka.  Pri bolestiach hlavy môžme inhalovať pary z roztoku vody a octu v pomere 1:1, najviac však 5 minút. Opuchnutým nohám uľaví kúpeľ s jeho pridaním, reumatické bolesti utíši zábal. Zábal zmierni aj búšenie srdca. Pomáha zbavovať sa rôznych kožných neduhov, bolestí hrdla.

SkryťVypnúť reklamu

Výhodou je, že si ho môžeme pripraviť aj doma. Ak máte záhradu a pestujete aj jabĺčka, tak sa môžte do toho pustiť. Aspoň využijete práve také, čo oku moc nelahodia. Moja maminka už roky vyrába domáci jablkový ocot a hojne ho používa. Vždy sa nejaká fľaša ujde aj mne, čomu sa vždy poteším. Vraj jablkový ocot pomáha aj pri chudnutí. Treba skúsiť. Neviem. Raz čítam, že áno, inokedy, že nie...Stále je v mnohých veciach mnoho rozporuplných názorov a tak sa človek musí často spoľahnúť na vlastný úsudok, na vlastnú skúsenosť.

Aby som môj zbežný pohľad na ocot mohla (takmer) ukončiť, musím spomenúť ešte perlu medzi octami a tým je balzamikový ocot. Pôvodne sa vyrábal v talianskej Modene a dozrieval v špeciálnych dubových sudoch 10-25 rokov. Už aj na našom trhu nájdeme niekoľko kvalitných značiek a môžme si túto špecialitku vychutnať. Gurmáni ju iste poznajú. Kvapka do šalátu okamžite zmení jeho chuť, tak isto pár kvapiek do omáčky, či k dusenému mäsku. Gurmáni ho používajú aj ku sladkým jedlám, dokonca aj k čerstvému ovociu. Teplom stráca kyslosť a získava na sladkosti.

SkryťVypnúť reklamu

"Bio"-milovníci ocenia ešte jednu octovú špecialitku, ktorú nájdeme skôr v predajniach zdravej výživy ako v bežných potravinách. Ide o ume-ocot, vyrobený z liečivých sliviek umeboshi, ktorý chutí kyslo/slano a je zaujímavým ochutením šalátov.

Svoje miesto si našiel aj vínny ocot, so svojou špecifickou chuťou, vyrobený z červeného hrozna.Spolu s olivovým olejom namiešame výbornú zálievku na šaláty.

Moja sonda do octovej tématiky je veľmi povrchná. O každom druhu octu by sa dal napísať samostatný siahodlhý článok. Kto má záujem vedieť viac, iste mu v tom bude nápomocný aj internet.

Budem rada, ak ste sa dozvedeli čosi nové, prípadne oprášili staré skúsenosti, no budem ešte radšej ak po prečítaní článočku nezostane na vašich tvárach kyslý výraz, to by ma veľmi mrzelo, cha.

Prosím úsmev!

Jana Dratvová

Jana Dratvová

Bloger 
  • Počet článkov:  590
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Milujem písmenká a rada sa s nimi hrám. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSprcha duše vo veršijedlo, bylinkyoprášené spomienkyMôj zverinecČriepky dňaUletené, pokus o fejtónSúkromnéNezaradené kadečo

Prémioví blogeri

Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu