
Dnes sú bežnou súčasťou ponuky našich obchodov a často sa dajú kúpiť už aj za slušnú akciovú cenu. Priznám sa, že práve vtedy si urobím ich zásobu.
Kalifornská limetka (citrónovník tŕnitý - Citrus hystrix) pochádza z juhovýchodnej Ázie. Odpradávna dodáva chuť jedlám v oblasti svojho pôvodu. V súčasnosti sa pestuje v Austrálii, Kalifornii aj na Floride. Má hruškovitý tvar a lesklú zvráskavenú kôru. Z limetky vytlačíme menšie množstvo šťavy ako z citrónu, ale šťava má omnoho výraznejšiu chuť a tak ju treba používať s rozvahou.
Kôru je vhodné strúhať (pre istotu - po dôkladnom vydrhnutí) na strúhadle s malými kruhovými otvormi. Pozor na bielu dužinu, tá je už horká!
Škoda, že bežne máme k dispozícii len plody tejto zaujímavej rastliny. Vzácne sú totiž aj listy. Majú výraznú kvetinovo - citrusovú vôňu. Hoci som čítala, že by sa už mali dať kúpiť v obchodoch s orientálnym tovarom, či v niektorých supermarketoch, ja som sa s nimi nikdy nestretla. Majú veľmi dlhú dobu skladovateľnosti, našla som informáciu, že vo vzduchotesnej nádobe vydržia v chlade aj 6-8 mesiacov. Listy možno aj zamraziť. Môžu zaujímavo spestriť hociktorý zeleninový šalát. Vraj sa nakladajú aj do soli.
Listy limetky sú nepostrádateľnou prílohou thajských polievok, šalátov a restovaných jedál. Kôra sa pridáva do karí pást, do slaných aj sladkých koláčov.
Kôra limetky je oproti bračekovi citróniku o niečo výraznejšia a horkejšia. Limetky skladujeme v chladničke, pokiaľ kúpime pevné, zdravé plody tak vydržia tiež veľmi dlho.
Limetka obsahuje vitamín C, B a minerálne látky - sodík, vápnik, draslík, horčík a fosfor.
Limetka je populárna v radoch barmanov a zároveň aj v radoch konzumentov ich tekutých výtvorov. Máte radi Mojito či Cuba Libre? Práve tieto kokteily nemôžu limetku postrádať. Tým, čo majú radi skôr nealko, vylepší chuť obyčajnej vody, či minerálky.
Šťava z limetky zvýrazní chuť šalátov, či už zeleninových alebo ovocných. Môže byť súčasťou marinád na mäso, okyslí omáčku. Kôra pridá chuť koláču či krému. Stopu limetky nájdeme v parfémoch, v toaletných vodách, osviežovačoch vzduchu, antiperspirantoch, je súčasťou rôznych čajových zmesí, jej príchuť nájdeme v množstve doplnkov výživy. Dámy si ňou môžu osviežiť pleť. Traduje sa, že šťavou z citrónu a taktiež z limetky možno bieliť farebné škvrny na pleti, včítane (u niekoho) neželaných pieh.
Limetka môže zútulniť aj náš príbytok, ak si ju zadovážime napríklad vo forme bonsaja.
Uznávam, že sa dá žiť aj bez limetky, cha... ale na druhej strane prečo ju neskúsiť? Milujem rezeň, či rybu pokvapkané citrónom, keď mám však poruke limetku, pochutím si ešte lepšie!
Možno som vás inšpirovala a pri budúcej prechádzke okolo pultu s ovocím vás upútajú jej krásne zelené plody a hodíte si nejaký ten kúsok do košíka... a vyskúšate. Som presvedčená, že pre mnohých sú moje informácie nosením dreva do lesa a iba sa pousmejete, prečo som sa rozhodla písať práve o limetke. Ale verím, že sa nájdu aj takí, ktorí siahnu po limetke práve po tejto inšpirácii...
Limetka, hoci kyslý úsmev vyvolá,
vitamíny dodá do tela!
Ochutí šalátik, prevonia byt,
sviežej vôni neodolá veru nik.
Dobrá spoločníčka letných dní
v horúčave ťa osvieži!
PS: Literatúra uvádza niekoľko druhov limetiek. Spomína sa aj limetka mexická a perzská. Na pultoch často vídavam limetky s hladkou kôrou a namiesto hruškovitého tvaru sú skôr guľaté. Predpokladám, že ide práve o niektorý z týchto druhov.
Foto: zdroj internet