
Charakterizovať bryndzu by sa dalo asi takto - roztierateľný zrejúci syr, vyrobený tradičným spôsobom, mletím vykysnutého ovčieho hrudkového syra, niekedy aj kravského. Vyzreté syry sa následne melú, drvia a miešajú sa so soľou alebo soľným roztokom. Obsahuje cenné mliečne baktérie. Tá pravá sa vyrába zo surového ovčieho mlieka. Hoci odborníci na výživu občas bijú na poplach, odporúčajú mlieko pasterizovať, gurmáni to radšej "risknú" a pochutia si na tej pravej. Veď za "slovenskú bryndzu" môžeme považovať práve túto, termizovaná, pozbavená živej mikroflóry už nemôže byť označovaná chráneným označením.
Vďaka svojmu zloženiu je bryndza nielen pochutina pre mlsné jazýčky, ale dokonca aj potravina, ktorá má nádych liečiva. Znižuje cholesterol (dokázané výskumom), zvyšuje hladinu tzv. dobrého cholesterolu, znižuje hladinu cukru v krvi, hrdí sa antioxidačnými vlastnosťami, imunostimulačným účinkom, má podiel v boji s osteoporózou a chráni pred rakovinou hrubého čreva.
Dočítala som sa, že prvá slovenská bryndziareň bola založená v roku 1787 Jánom Vagáčom v Detve. Jeho bryndzu poznali nielen na Slovensku ale aj vo Viedni či Budapešti.
Kúpiť dobrú bryndzu by už dnes nemal byť problém. Stále viac sa rozmáha "predaj z dvora" a tak sa ponúkajú nové možnosti ako sa k nej dostať ku kvalitnej pochúťke. Ak poznáte dobrý salaš, tak sa tam vyberte.
Čítate a stále ste sa nedostali k sľúbenej rade? Tak tu je:
vieme, že najchutnejšia je májová bryndza. Ovečky si pochutnávajú na zelenej trávičke a poskytnú dobré mliečko, z ktorého šikovné ruky vyrobia výbornú bryndzu. Tá zimná zvykne byť akási štipľavá. Nakoľko moja rodina je vzorom bryndzového maniactva, tak sme niečo pred rokmi skúsili. Nakoľko sa náš pokus osvedčil, tak ho každý rok praktizujeme. Poradili sme to známym a ujalo sa to aj v ich domácnostiach. Preto som sa rozhodla, že to poradím aj vám, mojim priateľom z blogu, ale aj náhodnému čitateľovi.
V máji si nakúpime (už máme rokmi overené aké množstvo nám postačí) dobrej, fajnovej, čerstvej bryndze. Len to vám prezdradím, že je to niekoľko kíl. Potom nastúpi môj manžel a bryndzu po pár hodinovom chladení v chladničke (aby trochu stuhla) podelí (pokrája) do malých, úhľadných, veľkosťou rovnakých balíčkov. Balíček zodpovedá množstvu bryndze, potrebnej pre bryndzové halušky, pre rodinou daný počet osôb. Balíčky pevne uzatvorí pomocou elektrickej zváračky sáčkov. Rozhodne treba použiť sáčky určené na mrazenie, aby bryndza dlhým skladovaním nechytila pachute od iných mrazených potravín vo vašej mrazničke.
Príde neskorá jeseň, zima a vy máte kedykoľvek poruke výbornú májovú bryndzu. Balíček je potrebné pár hodín pred použitím vybrať z mrazničky, uzatvorený ho nechať rozmraziť za izbovej teploty a môžete bryndzu použiť na hocijaký účel, na aký sa vám žiada.
Ak tento "trik" poznáte a ukazujete si na čelo, že načo som to písala, tak prepáčte...Ale stále sa stretávam s tým, že ľudia netušia, že bryndza sa dá mraziť. Takže táto rada je určená práve tým.