Nenáročná, chutná, zdravá...

a dokonca aj dekoratívna. Mám ju rada hlavne v zime, keď sa žiada vniesť do stravy čosi zelené, čerstvé, zdravé. Ospevujem drobnú, krásnu sviežo zelenú rastlinku - žeruchu. Nepotrebuje záhradu, nepotrebuje žiadny väčší priestor. Stačí kúsok miesta na parapete a malá nádobka.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (48)
Obrázok blogu

Mnohí na žeruchu zabúdame a tak sa pripravujeme o jej štipľavú, pikantnú chuť, ktorú možno prirovnať k reďkvičke. Je to nenáročná rastlinka, ktorá obsahuje veľa železa, vitamínu C, ako aj iných vitamínov, má vysoký obsah minerálnych látok, enzýmov. Obsahuje aj horčiny, ktoré stimulujú činnosť pečene, pankreasu a žlčníka. Táto nenápadná rastlinka zbavuje telo škodlivín, prečisťuje krv, povzbudzuje trávenie. Prežúvanie posiľňuje ďasná a zabraňuje krvácaniu.

Žeruchu konzumujeme len v surovom stave!

Môžeme ju použiť na dva spôsoby. Alebo necháme jej semienka len naklíčiť, alebo si vypestujeme krásny zelený trávniček, ktorý je nám k dispozícii približne do týždňa od zasadenia. Stačí použiť vatu, nasypať na ňu semiačka a udržiavať vlhké prostredie. Možno ju však vysadiť aj klasicky do hliny, alebo si možno zakúpiť keramické nakličovadlo. Priznám sa, že som ho ešte v obchode nevidela, no je možné, že som hľadala na nesprávnych miestach.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Raz som si kúpila dánsku žeruchu, už krásne vyrastenú v takej papierovej krabičke. Na nej ma upútalo odporúčané skladovanie - v chladničke. Začala som to neskôr praktizovať aj so žeruchou, ktorú si pestujem sama, na vate. Ono, keď už vyrastie, tým, že ju uložíme do chladničky, tak zbytočne neprerastá a zostáva krásna svieža omnoho dlhšie ako na tej parapete. Pripravíme sa tým o pekný pohľad na mini zelený trávnik na okne, ale zase predĺžime jej životnosť.

Žerucha má všestranné použitie a skôr ako dávať rady, by som odporučila využiť vlastnú fantáziu. Ja ju používam na zdobenie a prichucovanie takmer všetkých varených príloh. Posypem ňou uvarené zemiaky, ryžu, pridám ju do šalátu, posypem ňou chlebík natretý maslom či nejakou pomazánkou, nádherne ukáže na prekrojenom vajíčku... Fantázii sa medze nekladú. Nielenže pridá jedlu chuť, ale ho urobí aj krásnym na pohľad, pretože jej dekoratívna vlastnosť sa uprieť nedá.

SkryťVypnúť reklamu

Myslím, že väčšina z vás si povie, že načo píšem o obyčajnej žeruche... Máte pravdu, je to naozaj obyčajná rastlinka. Ja som však presvedčená, že sa nájde predsa niekto, kto ju ešte neskúsil. Kto nepozná jej zvláštnu chuť, účinky na zdravie a nevie, že sa dá tak ľahko vypestovať... práve pre neho/ju som to napísala. Možno práve tento článoček niekoho podnieti kúpiť semiačka a po týždni mi napíše, či som mala pravdu...

Jana Dratvová

Jana Dratvová

Bloger 
  • Počet článkov:  590
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Milujem písmenká a rada sa s nimi hrám. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSprcha duše vo veršijedlo, bylinkyoprášené spomienkyMôj zverinecČriepky dňaUletené, pokus o fejtónSúkromnéNezaradené kadečo

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu