reklama

Nie je to fór, mám rada pór!

Pochutnávali si na ňom už Egypťania, v Európe ho rozšírili Rimania. Hovorí sa o ňom ako o liečivej zelenine. V mojej kuchyni ho používam len pár rokov. V ponuke obchodných reťazcov je po celý rok, v sezóne mám možnosť využívať manželove výpestky a vtedy chutí dvojnásobne. Poznáme pór pravý- zimný a pór letný. Jeho využitie je všestranné.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (38)
Obrázok blogu

Je pravdou, že v mojej kuchyni sa najviac využíva v čerstvom stave alebo na polievku. Varila som ju aj včera a vlastne ona sa stala inšpiráciou tohto článočku. Ak by bol niekto zvedavý, ako varím pórkovú polievku, ponúkam svoj jednoduchý a chutný recept.

Do rozškvarenej slaninky vhodím pokrájaný pór, chvíľku opražím, pridám červenú papriku a okamžite zalejem vodou, aby paprika nezhorkla. Keď voda s pórom zovrie pridám hubový bujón (nemusí byť), mrveničku a o chvíľu doplním na malé kocôčky pokrájanými zemiakmi. Ak treba dochutím Zdravitou, prípadne morskou soľou. Na tanieri zdobím čerstvým pórom (zelenou časťou) alebo petržlenovou vňaťou. Pre obmenu niekedy namiesto mrveničky urobím krupicové knedličky alebo použijem perličkové krúpky.Túto polievku má veľmi rád aj manžel, varím ju dosť často.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ale vrátim sa k póru. Myslím, že prívlastok "liečivá" zelenina si skutočne zaslúži. Obsahuje veľmi cenné látky. Vymenujem len tie najdôležitejšie: selén, karotény, želeno, B1, E, C, draslík, vápnik, B6, železo, vlákninu, pektín, zelená časť (ktorá má výrazne viac obsahových látok ako biela) obsahuje aj kyselinu listovú. Spolu s cesnakom tvorí pór veľmi silnú dvojicu pri zvyšovaní imunity, čo môžeme využívať práve v týchto dňoch, keď sa chrípka čoraz častejšie vtiera k nám ako nepríjemný, nezvaný hosť.

Pór je práčkou pre krv aj črevá. Doslova ich vyperie od baktérií a kvasiniek. Môžeme hovoriť o detoxikačnom zázraku. Napomáha mu éterický olej alicín, ktorý detoxikuje aj pečeň. Bráni vytváraniu krvných zrazenín, je prevenciou proti hemoroidom, prevenciou pred tvorbou žlčníkových kameňov, reumou a dnou, má močopudné účinky, odstraňuje nadúvanie, znižuje tlak, má pozitívny účinok na srdce...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pri hnačkách telo prichádza o cenné minerály. Vtedy je dobré uvariť si pórový odvar, ktorý ich nahradí. Pri pľúcnych infekciách si môžeme pomôcť pórovým sirupom. Uvaríme niekoľko pórov vo vode, cez gázu pretlačíme šťavu, pridáme med a užívame po lyžičkách.

Pór má široké použitie. Skvele chutí surový, varený, zapečený, dusený, vyprážaný... V mnohých jedlách môže nahradiť cibuľu. Môžeme ho nakrájať rôznymi spôsobmi a môžeme využiť jeho dekoratívne možnosti. Pridávame ho do šalátov, posypeme ním chlebík (namiesto pažitky), posypeme ním ryžu, zemiaky, chutí s cestovinou... Fantázii sa ozaj medze nekladú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pridávame ho ku všetkým druhom duseného mäska, môže celkom nahradiť cibuľu alebo ju harmonicky doplniť, môžeme ho zapekať na rôzne spôsoby, vyprážať v cestíčku alebo pridať do praženice. Chutí aj v kombinácii so smotanou. Môžeme ním nahradiť aj špargľu, opražíme ho na masle a podávame so strúhankou. Internet je bohatou studnicou rôznych receptov, ktoré neraz inšpirujú aj mňa.

Ak máte osvedčené rady, ako použiť túto biologicky hodnotnú zeleninku pre "nebíčko v puse", sem s nimi! Ak pór nepatrí práve k zelenine, s ktorou by ste obohacovali vaše jedlá, odporúčam, aby ste skúsili a neochudobňovali sa o takýto skvost zo zeleninovej ríše.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dobrú chuť!

Nie je to fór

mám rada pór!

Surový, varený

u mňa je vítaný.

Vitamíny, minerály,

k tomu skvelá chuť

môj jazyk

nevie ho odmietnuť.

Skúste aj Vy,

budete prekvapení!

foto: www.sedos.sk

www.dobre-jedlo.sk

Jana Dratvová

Jana Dratvová

Bloger 
  • Počet článkov:  590
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Milujem písmenká a rada sa s nimi hrám. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSprcha duše vo veršijedlo, bylinkyoprášené spomienkyMôj zverinecČriepky dňaUletené, pokus o fejtónSúkromnéNezaradené kadečo

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu