
Petržlen má všestranné využitie a môžeme skonštatovať, že ide o "dva v jednom". Táto skvelá rastlina nám ponúka nezameniteľnú vňať a koreň. Pochádza zo Stredomoria.
Petrželenová vňať je liečivka, ktorá je v kuchyni používaná už odpradávna. Okrem svojho vysoko dekoratívneho účelu má aj nutričný význam, predovšetkým pre vysoký obsah vitamínu C, B, vápniku, horčíku , železa. Je tradičným diuretickým prostriedkom, čo znamená, že je močopudná a tak pomáha riešiť obličkové problémy. Podporuje trávenie. Vzácna je obsahom chlorofylu, ktorý môžeme využiť aj na svieži dych, stačí požuvať pár lístkov. Pristavím sa ešte pri dekoratívnom účele, ktorý ocenia tí, ktorí sa radi vyhrajú (ako ja) s úpravou podávaného jedla. Najdekoratívnejší je kučeravý petržlen, ktorý je ozdobou každej studenej misy...
Silica z petržlenu bola izolovaná už v 16 storočí. Je nepostrádateľná pre potravinársky priemysel. Už naše babičky, studnice vzácnych skúseností a vedomostí, poznali silu vňate petržlenu v využívali ju aj na kozmetické účely. Ak chcete mať pleť bez pieh a pigmentových škvŕn vyskúšajte:
viazaničku vňate dáme variť do jedného litra vody, povaríme tridsať minút, vývar zostane tmavožltý. Najlepší účinok dosiahneme, ak si budeme postihnuté miesta oplachovať 3x denne. Závisí od každého jedinca, ale približne po 30 dňoch by mali byť pigmentové škvrny odstránené. Silný odvar pôsobí blahodarne aj na vlasy, dodá im lesk, posilní ich.
Použitie v ľudovom liečiteľske, v homeopatii, v farmaceutickom priemysle je nesporné. Ak chceme posilniť imunitu môžeme pristúpiť aj k odšťavovaniu. Kvalitný prístroj to zvládne.
Koreň petržlenu je nepostrádateľnou zložkou našej kuchyne, bez nej by nechutil žiadny mäsový vývar, zeleninová polievka, omáčka na sviečkovú a podobne.
V lete som opatrovala niekoľko dní synovca a neter. Tomáško sa často a rád motal po kuchyni. Dokonca mi navrhol, aby sme si raz uvarili špagety s petrželnovou vňatou. Vlastnou rúčkou mi napísal aj recept. Verím, že sa nenahnevá, ak ho poskytnem aj vám:
Tomáškove špagety
Na kvalitnom olivovom oleji osmahneme vňaťku (krátko a nešetríme množstvom), pridáme cesnak, čili papričku a vegetu. Vmiešame do špagiet a ochutíme parmezánom. Mňam!
******* ********* ******** ********* ******* ********
O čosi menej známy a stále podceňovaný je rodný brat petrželnu - paštrnák. Málokto vie, že jeho výživová hodnota je vyššia ako u petržlenu. Ide taktiež o žltkastý koreň s krásnou, šťavnatou, jemne nasladlou dužinou. Je mrazuvzdorný, tak si ho môžeme zberať aj v zime, podľa potreby. Samozrejme, že nemusíte mať záhradu, aby ste sa k nemu dostali, už sa zjavuje aj na pultoch predajní.
Má vysoký obsah minerálnych látok, éterických olejov (pôsobia na trávenie a nervový systém), nezanedbateľný je obsah vitamínu C a vitamínov skupiny B. Môžeme ho konzumovať aj čerstvý, napríklad do šalátu. Je vhodné postrúhať ho nahrubo a pridať k ostatnej zelenine. Môžeme ho smažiť, dusiť, mixovať, piecť. Ja ho rada pridávam k pečeným zemiakom, tak že ho rozložím na plech pomedzi zemiaky. Raz som videla taký recept v programe J. Oliviera a zaujal ma. Výborný je podusený na masle s pridaním aj iných druhov zeleniny, podľa chuti. Samotné chute sú najväčším zdrojom našej fantázie... Pustite si teda fantáziu "na špacír". Dobrú chuť!
Kedysi sa paštrnák sušil, mlel na múku a piekol sa z neho chlieb medovníkovej chuti. Vraj sa dá aj vykvasiť na víno.
Som presvedčená, že tieto "albínske mrkvy" nájdu svoje miesto aj vo vašom jedálnom lístku. Vašu pozornosť si zaslúžia.
Foto: zdroj internet