
Je pravda, že si spomínam, že ako dieťa som sa občas popri rodičoch dostala na hubársky výlet. Ak sme čosi našli bolo fajn, ak nie, nič sa nedialo. Na skoré ranné hubárčenie sa vyberával sám len môj tatulko.
Výnimku tvorila jedna jediná huba, s krásnym bielym klobúkom, ktorý z trávnatého porastu takmer kričal o zber. V čase rastu šampiňónov (pečiarok) sme sa často vyberali na lúky, kde sa pásavali kravičky. Je pravdou, že biele hlavičky sa striedali s hnedými pozdravmi spomínaných štvornohých darkýň mlieka, ale ak som si dávala pozor, zväčša som sa im vyhla, cha... Priznávam, že nie vždy sa mi to podarilo.
Dnes už po šampiňóny do prírody chodiť nemusím. Stačí vojsť do obchodu, siahnuť do regálu a je "vystaráno". Aj keď, podľa mňa, tieto huby majú dosť nevýraznú chuť, aj tak ich mám rada. Ich použitie je totiž naozaj široké. Môžeme ich dusiť, zapekať len tak alebo s naplnenými klobúčikmi, vyprážať, pripravovať na smotane, pridávať k duseným mäskám, pripraviť z nich mnoho cestovinových receptov, ochutia rizoto, stvoríme z nich polievku, spestira špízy, kamarátia sa s pizzou... Internet je bohatou studnicou receptov na všetky možné spôsoby. Ozaj, skúste niekedy dusené šampiňóny ochutiť s kari korením! U nás doma fičia šampiňóny na smotane, podávané s knedľou alebo cestovinkou. Rýchly, nenáročný a chutný obed či večera. Fantázii sa ozaj medze nekladú. Hubky si môžeme zakúpiť aj sterilizované v slanom náleve alebo na kyslo...
Šampiňóny obsahujú veľké množstvo vitamínu D a B, sodík, draslík a fosfor. Znižujú úroveň estrogénov v ženskom tele a tak sa stávajú úspešnými bojovníkmi v boji s rakovinou prsníka. Najnovšie výskumy potvrdili aj účinky pri liečbe alergií. Nakoľko som sa raz dočítala, že šampiňón je jediná huba, ktorú môžeme konzumovať surovú, pridávam ju aj do šalátov...
Ale...
Neskôr som sa zase dozvedela, že šampiňón je rakovinotvorná huba. Tento nelichotivý prívlastok si vraj zaslúži pre obsah látky agaritín. Mykológ Pavol Škubla neodporúča zbierať plody v prírode, práve pre vyšší obsah tejto látky v porovnaní s plodmi pestovanými v umelých podmienkach. Taktiež neodporúča konzumáciu surových húb. Je pravdou, že zároveň podotýka, že aby konzumácia šampiňónov bola skutočne pre človeka nebezpečná, musel by konzumovať veľké množstvá a dosť pravidelne. V jednom článku na margo tohto tvrdenia som čítala, že údená klobása obsahuje omnoho viac agaritínu ako nájdeme v porovnateľnom množstve týchto húb... Tak si vyberte!
Aj gemmoterapia siahla po údajných liečivých účinkoch pečiarky a využíva ju na výrobu tinktúry, ktorá pôsobi proti alergiám, lieči ekzémy a upravuje tlak.
Šampiňóny si môžeme vypestovať aj doma. V záhradkárstve si môžeme kúpiť tzv. pestovateľskú súpravu s naočkovaným substrátom a pri troche námahy máme vlastnú úrodu.
Istý čas sa na pultoch predajní zjavujú aj šampiňóny s tmavšími klobúčikmi. Sú o čosi drahšie, ako tie biele, ale majú výraznejšiu chuť.
Ani varovania pána Škublu ma neodradili od konzumácie tejto huby, pretože ju na tanier nedávam často a nie vo veľkých množstvách. Dokonca si trúfnem mladučké, čisto biele, čerstvé plody použiť do šalátov v čerstvom stave, dokonca si pokrájam malé klobúčiky na chlieb s maslom, mňam. Keď mám nebíčko v puse z domácej klobásky (raz za čas) tiež neplačem nad tým, akú "nezdravosť" som práve zjedla. Keď si dám do úst šampiňón tiež nemyslím na agaritín, ale na obsah vitamínov.
Myslím si, že "všetko s mierou", je to správne heslo, ktorým, keď sa budeme riadiť, nič strašné sa s našim zdravím neudeje.
Čo Vy na to?
Pridám recept na pomazánku na tousty od mojej kamošky:
cibuľku speníme na troche tuku, pridáme pokrájané šampiňóny a podusíme. K vychladnutej zmesi pridáme syr Lučina, cesnak, rozmarín, rascu a podľa potreby maslo alebo rastlinný tuk. Dobrú chuť.
Foto: zdroj internet