reklama

Posol jari zo zeleninovej ríše

Pestovali ju už na dvoroch faraónov. Pre otrokov stavajúcich pyramídy bola zdrojom sily a zdravia. V strednej Európe sa rozšírilo jej pestovanie v 16. storočí. Pozná ju snáď každý, mnohí si ju dopestujeme sami, iní si po ňu zájdu na trh alebo do supermarketu. Najlepšia je však tá prvá verzia, pretože mnohí pestovatelia používajú pri jej pestovaní dusikaté hnojivá a tak menia vitamínovú bombu na zdraviu škodlivú zeleninu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (69)
Obrázok blogu

Reďkovku môžeme vypestovať aj na balkóne, stačí vhodná nádoba naplnená aspoň do výšky 5 cm zeminou. Za 5-6 týždňov môžeme zbierať úrodu. Pestujeme na jar, letné obdobie už pre tento druh zeleniny nie je moc vhodný. Poznáme rôzne druhy, rôzne odrody. Ja sa povenujem tej klasickej, červenej guľôčke...

Reďkovka je zeleninovým poslom jari. Prináša radosť nielen brušku ale aj očiam. Milujem jej krásnu farbu a nádherný kontrast červenej šupky so snehobielou dužinou. Mám rada jej ostrú chuť a jej šťavnatosť. Je pravdou, že práve špecifická chuť môže niekomu vadiť. Na to je ľahká pomoc. Stačí nakrájať reďkovku na plátky, jemne posoliť a nechať chvíľu postáť. Bolo by na škodu odopierať si túto vitamínovú bombu. V každej guľôčke sa nachádza vláknina, selén, vápnik, vitamíny skupiny B,draslík, zinok, železo, kyselina listová a vysoký podiel vitamínu C.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jej zloženie ju predurčuje na použitie aj na liečebné účely. V ľudovom liečiteľstve sa reďkovka používala ako prostriedok proti uštipnutiu hmyzom a hadmi. Reďkovka zbavuje organizmus hlienov. Je vhodné piť nápoj pripravený z jej šťavy, ktorú zmiešame so šťavou z mrkvy. Odhlieňovací účinok podporíme, ak hodinu pred vypitím tohto nápoja skonzumujeme lyžičku postrúhaného chrenu. Reďkovka uľahčuje pečeni jej detoxikačnú činnosť, prospieva zdravým ďasnám a vďaka vysokému obsahu C vitamínu prospieva celkovému zdraviu, znižuje riziko srdcových chorôb, mŕtvice aj niektorýh druhov rakoviny.

Okrem toho čistí obličky a močové cesty, odstraňuje zápchu, podporí metabolizmus, odstraňuje pálenie záhy, aktivuje mozog, upokojuje nervy, znižuje cholesterol, šťava tlmí a lieči suchý kašeľ...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je vhodným doplnkom redukčnej diety. Nesmieme to však s množstvom veľmi preháňať, pretože by mohla podráždiť tráviaci trakt.

Pri zdravom stravovaní, pri jarných očistách organizmu sa často spomínajú naklíčené semienka. Na tento účel môžeme použiť aj semená reďkovky. Môžeme ich potom pridávať do šalátov, či len tak posypať nimi maslový chlebík.

Veľmi rada používam reďkovku na dekoráciu studených mís, obložených chlebíkov, či šalátov. Kto má trochu trpezlivosti môže z nej vykrajovať rôzne tvary, ktoré potešia každé oko. Nie nadarmo sa hovorí, že jeme aj očami. Keď ju krájam , využijem červené plôšky tak, že malými vykrajovátkami , vykrajujem srdiečka a rôzne iné tvary. Mám aj špeciálne vykrajovátko , ktoré mi umožní vykrojiť z reďkovky zaujímavý tvar. Myslím však, že aj vcelku, alebo jednoducho pokrájaná na kolieska či prúžky splní svoj dekoratívny účel. Jej farebnosť pridá na sviežosti každému naservírovanému jedlu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Reďkovku môžeme pridávať vari do všetkých pomazánok. Výborne chutí v tvarohovej, bryndzovej, syrovej, vajíčkovej, rybacej. Do pomazánok ku môžeme aj nastrúhať.

Nepokazí žiadny zeleninový šalát, práve naopak. Variácií je veľa, jednou z nich je šošovicovo-reďkovkový šalát. K uvarenej šošovici (alebo naklíčenej) pridáme reďkovku, mladú cibuľku, ochutíme olivovým olejom, citrónom a vegetou, najlepšie takou, čo neobsahuje glutaman sodný.

Svoje použitie nájde aj vo svete polievok. Na masle osmažíme cibuľku, pridáme na kolieska pokrájanú reďkovku, zalejeme sladkou smotanou, pridáme smotanový syr, soľ, biele korenie a špetku muškátového orieška.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Môžeme si urobiť aj reďkovkovú praženičku. Na masle, či inom, nami zvolenom tuku, podusíme reďkovku pokrájanú na kolieska, zalejeme rozšľahanými vajíčkami, osolíme, pridáme obľúbené korenie a spapkáme trebárs s tmavým pečivom.

U nás má táto zeleninka "zelenú", máme ju radi my, ale aj naše morčiatko Moruško. V jeho brušku skončí vždy aj čerstvá vňať. Teším sa, keď manžel prinesie zo záhrady prvú úrodu. Zatiaľ ju kupujem.

Na mnohých z nás začína liezť jarná únava. Majme na pamäti, že práve reďkovka nám môže pomôcť túto nepríjemnú spoločníčku prekabátiť. Ak k nej pridáme aj mladú cibuľku, nejaký ten klíčok, vypijeme čaj z mladej žihľavy a budeme myslieť pozitívne, nedovolíme únave, aby nám brala energiu a kazila nám tak radosť z prichádzajúce jari.

Ako posol jari

reďkovka sa tvári

Jej zapýrené líčka

zdekorujú šalátik

jarnému tanieriku

neodolá nik

Polieči telíčko

upevní zdravíčko

Reďkovka si mňam

ja ťa rada mám



Jana Dratvová

Jana Dratvová

Bloger 
  • Počet článkov:  590
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Milujem písmenká a rada sa s nimi hrám. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSprcha duše vo veršijedlo, bylinkyoprášené spomienkyMôj zverinecČriepky dňaUletené, pokus o fejtónSúkromnéNezaradené kadečo

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu