
Ide o jednu z najstarších rastlín, o ktorých existuje písomný doklad. Egypťania, Babylončania pridávali sezam do chleba. Táto tradícia je v arabských krajinách doteraz aktuálna. Archeologické vykopávky v Turecku dokazujú, že elej zo sezamových semien sa lisoval už v roku 900 pred n.l. Sezamový olej obsahuje veľmi vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín. Je vhodný aj na varenie, pretože je veľmi stabilný. Jeho výhodou je, že neoxiduje a tak aj dlhším skladovaním nestráca na kvalite.
Semienka sezamu nie sú moc aromatické, majú však nenápadnú vôňu po orieškoch. Chuť sa rozvinie pri opražení alebo ak semienka pomelieme na pastu.
Biele drobné semienka bežne kúpime v hociktorom obchode. Na pultoch už nájdeme aj sezamový olej, v špecializovaných obchodoch aj sezamovú pastu.
Sezam sa používa do cesta na chlebík, na posýpku slaných tyčiniek, či na rôzne iné slané pečivo. Je hlavnou zložkou pri príprave halvy, tzv. arabského mäsa na sladko. V Indii sa sezam používa hojne do sladkostí. Aj u nás môžeme mlsať na sezamových pochúťkach v kombinácii s karamelom, mňam... Keď si semienka nasucho opražíme a posypeme nimi zeleninový šalát, objavíme jeho novú zaujímavú chuť. Stačí vyskúšať!
Semená tropickej jednoročnej rastliny môžu byť zlatisté, biele, hnedé alebo čierne. Závisí to samozrejme od príslušnej odrody. Čierny sezam s hrubo pomletou morskou soľou sa nazýva goma šio. Je vhodný na dochutenie zeleniny, šalátov či ryže.
Sezam sa hodí do spomínaného pečiva, chleba, k baklažánom, k rybám, listovej zelenine, tekviciam, do ryže, do šalátov, do jedál do strukovín, k rezancom. Môžme ho pridať k strúhanke a tak obaľovať mäsko určené na rezne, môžeme ho pridať do cesta do rôznych koláčov, taktiež do drobenky, ktorou zvykneme posýpať ovocné koláče.
Sezam je bohatým zdrojom organického vápnika, takže sa radí do tímu bojovníkov proti osteoporóze, prospieva chrupavkám aj zubom. Nezanedbateľný je obsah vitamínu B1, B3 a horčíka, čím sa stáva balzamom na nervy, prospieva ťažko pracujúcim, študentom ale aj športovcom. Obsahuje aj meď, mangán, vitamín E a antioxidant lignan, ktorý dokáže bojovať proti karcinogénom. Nemôžeme opomenúť ani obsah prírodnej vlákniny a jeho schopnosť znižovať hladinu nebezpečného cholesterolu.
Skladujme semienka vo vzduchotesnej nádobke, udržíme tak ich kvalitu v zmysle záručnej doby. Nakoľko sezam obsahuje tuk, neodporúča sa po záruke semienka konzumovať...
Ajurvéda používa sezamový olej k masážam.
Ak ste doteraz poznali sezam len v spojení "Sezam otvor sa" , tak je načase, aby ste drobné semienka vyskúšali aj na vlastnom jazyku. Verím, že oceníte jeho nevtierajú orieškovú chuť a predovšetkým jeho schopnosť dopĺňať telu vápnik. Osteoporóza je tichý zabijak kostí a tak je potrebné bojovať proti nemu všetkými možnými zbraňami. Nespoliehajme len na lieky, využime aj silu obyčajného semienka! Potešíme jazyk aj svoje kosti.
Drobné semienko obrovského významu má u propagátorov zdravej výživy zelenú. Nech sú už naše stravovacie návyky akékoľvek, dajme mu zelenú aj my...
Takže... "Sezam otvor sa!"
Foto: zdroj internet