
Škorica (škoricovník cejlónsky - Cinnamonum zeylanicu) je jedným z najdostupnejších korení. Mali by sme si ju kupovať len v malých množstvách, pretože pomerne rýchlo stráca svoju arómu. Ak si však zakúpime zvinutú sušenú kôru a uložíme ju vo vzduchotesnej nádobe, vydrží v plnej sile aj 2-3 roky. Poznáme aj škoricu kasiu (škoricovník čínsky - Cinnamomum cassia).
Voňavá škorica sa hodí do rôznych dezertov, koláčov a to predovšetkým v kombinácii s jablkami, banánmi, slivkami, či hruškami. Pridáva sa však aj do mäsových jedál (známy je recept na kurča so škoricou) a v indickej kuchyni ju často nájdeme aj v jedlách zo zeleniny. Je súčasťou koreninových zmesí, čatní, masál a pilafov.
Fajnšmekri si pridajú štipku škorice aj do kávy, čokoládových nápojov, či do čaju. Je nepostrádateľná pri príprave grogu, ktorý nás dokáže v zime poriadne zahriať. Možno patríte k fanúšikom zvareného vínka, aj tam hrá škorica (zväčša celá) významnú úlohu. Aj samotná škorica má na organizmus zahrievacie účinky a jej vôňa podporuje činnosť mozgu.
Čo sa týka obsahových látok, významný je podiel vlákniny a z minerálnych látok predovšetkým vápnika, železa a mangánu.
V súčasnosti sa hovorí často o zdravej kombinácii škorice s medom.
*Med zmiešaný so škoricou môžeme používať ako nátierku na chlieb namiesto marmelády. Vraj pravidelná konzumácia zníži hladinu cholesterolu a chráni pred infarktom. Med so škoricou vracia cievam pružnosť.
*Ľudia trpiaci artritídou by mali ráno a večer (denne) vypiť šálku horúcej vody s dvoma lyžičkami medu a jednou malou lyžičkou škorice. Účinok vraj potvrdili aj prieskumy medzi takto chorými , kde boli zaznamenané veľké úľavy od bolesti a v mnohých prípadoch vraj aj celkové vyliečenie.
*Dve lyžice medu a jedna lyžička škorice v pohári vlažnej vody môže pomôcť pri infekcii mechúra a močových ciest.
*Kto trpí častým nachladnutím mal by užívať tri krát denne jednu lyžicu medu so štvrť lyžičkou škorice aspoň počas troch dní. Lieči nachladnutie, prečistia sa priedušky a uľaví chronický kašeľ.
*Med so škoricou úspešne lieči aj bolesti žalúdka a zároveň chráni žalúdok pred vredmi. V Indii a v Japonsku robili štúdie, podľa ktorých sa potvrdilo, že kombinácia medu a škorice zabraňuje tvorbe nadbytočných plynov pri trávení.
*Každodenné užívanie medu a škorice posiľňuje imunitný systém a chráni telo pred vírusmi, baktériami.
*Afričania vraj oddávna zvyknú ráno kloktať s medom a škoricou, ktoré rozmiešajú v teplej vode. Ich dych vraj tak zostáva svieži po celý deň.
*Ak máme problémy s nečistou pleťou a tvoria sa nám vyrážky, treba skúsiť zmiešať na pastu tri lyžice medu a jednu lyžičku škorice. Túto aplikujme na vyrážky pred spaním a ráno umyjeme teplou vodou. Aplikácia medu so škoricou prospeje aj kožným infekciám, ekzémom či pásovým oparom.
*My, čo sa snažíme viesť vojnu s nadbytočnými kilogramami, by sme mali každé ráno na prázdny žalúdok a večer pred spaním vypiť šálku vlažnej vody s medom a škoricou.
*Chronická únava vie človeku poriadne znepríjemniť život. Pritom pomoc máme často nadosah ruky. Štúdie ukázali, že cukor obsiahnutý v mede najviac pomáha pri regenerácii telesných síl. Ak však do medu pridáme aj škoricu v pomere 1:1 tak účinok ešte znásobíme. Odporúča sa jedna lyžica medu a malá lyžička škorice v pohári vody - užívať niekoľkokrát denne a to predovšetkým okolo tretej hodiny poobede, kedy začína klesať telesná vitalita.
*Škorica je prospešná aj pre cukrovkárov, pretože reguluje hladinu cukru v krvi. Kloktanie s vodou s pridaním škorice vylieči zápaly ďasien. Dámy majú možno skúsenosť so zoštíhlujúcimi škoricovými zábalmi, ktoré pomáhajú aj v boji s nepríjemnou celulitícou. Konzumácia škorice zníži tlak, zlepší trávenie a zároveň pošteklí naše chuťové poháriky svojou zaujímavou jedinečnou chuťou.
Malý výlet do spomienok
Spomínam si, že keď som bola malá a naháňala ma pani Mlsná (a doma som nič lepšie nenašla), siahla som po kryštáľovom cukre, do ktorého som vmiešala trochu škorice. Mňamka bola na svete. V detskom veku mi veľmi chutili palacinky, no najviac také, čo maminka ochutila iba cukrom a posypala škoricou. Krupicová kaša posypaná cukrom a škoricou patrila tiež medzi naše obľúbené jedlá, spolu s bratom. Dokonca chlebík opečený vo vajíčku, pocukrený a posypaný škoricou som považovala za výborný mls a často aj chutné raňajky.
Škorica ma sprevádza od ranného detstva a verím, že spolu s medom ma odprevadí aj do staroby. Dúfam, že táto kombinácia mi pomôže predísť, alebo sa zbaviť niektorých nepríjemných neduhov.
Neskúsite aj vy?
♥
Škorica a medík
ochutia palacinku
aj chlebík
pohladia žalúdok
posiľnia imunitu
odstránia stopy únavy
skúste ich pridať aj do kávy!
♥
Foto: zdroj internet