Škoricovo - medové variácie

Myslím, že škorica sa nájde v každej domácnosti a tak každý pozná jej príjemnú, sladkastú, drevitú arómu, chuť s podtónom rasce a citrusov. Mnohí spomíname na jablčník starej mamy, ktorý tak nádherne voňal práve škoricou. Možno ho pečiete doteraz podľa jej receptu. Viete si v tento moment predstaviť vôňu Vianoc? Ak áno, iste sa vám vybaví aj vôňa medovníkov, ktorých neodmysliteľnou súčasťou je práve škorica...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (83)
Obrázok blogu

Škorica (škoricovník cejlónsky - Cinnamonum zeylanicu) je jedným z najdostupnejších korení. Mali by sme si ju kupovať len v malých množstvách, pretože pomerne rýchlo stráca svoju arómu. Ak si však zakúpime zvinutú sušenú kôru a uložíme ju vo vzduchotesnej nádobe, vydrží v plnej sile aj 2-3 roky. Poznáme aj škoricu kasiu (škoricovník čínsky - Cinnamomum cassia).

Voňavá škorica sa hodí do rôznych dezertov, koláčov a to predovšetkým v kombinácii s jablkami, banánmi, slivkami, či hruškami. Pridáva sa však aj do mäsových jedál (známy je recept na kurča so škoricou) a v indickej kuchyni ju často nájdeme aj v jedlách zo zeleniny. Je súčasťou koreninových zmesí, čatní, masál a pilafov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Fajnšmekri si pridajú štipku škorice aj do kávy, čokoládových nápojov, či do čaju. Je nepostrádateľná pri príprave grogu, ktorý nás dokáže v zime poriadne zahriať. Možno patríte k fanúšikom zvareného vínka, aj tam hrá škorica (zväčša celá) významnú úlohu. Aj samotná škorica má na organizmus zahrievacie účinky a jej vôňa podporuje činnosť mozgu.

Čo sa týka obsahových látok, významný je podiel vlákniny a z minerálnych látok predovšetkým vápnika, železa a mangánu.

V súčasnosti sa hovorí často o zdravej kombinácii škorice s medom.

*Med zmiešaný so škoricou môžeme používať ako nátierku na chlieb namiesto marmelády. Vraj pravidelná konzumácia zníži hladinu cholesterolu a chráni pred infarktom. Med so škoricou vracia cievam pružnosť.

SkryťVypnúť reklamu

*Ľudia trpiaci artritídou by mali ráno a večer (denne) vypiť šálku horúcej vody s dvoma lyžičkami medu a jednou malou lyžičkou škorice. Účinok vraj potvrdili aj prieskumy medzi takto chorými , kde boli zaznamenané veľké úľavy od bolesti a v mnohých prípadoch vraj aj celkové vyliečenie.

*Dve lyžice medu a jedna lyžička škorice v pohári vlažnej vody môže pomôcť pri infekcii mechúra a močových ciest.

*Kto trpí častým nachladnutím mal by užívať tri krát denne jednu lyžicu medu so štvrť lyžičkou škorice aspoň počas troch dní. Lieči nachladnutie, prečistia sa priedušky a uľaví chronický kašeľ.

*Med so škoricou úspešne lieči aj bolesti žalúdka a zároveň chráni žalúdok pred vredmi. V Indii a v Japonsku robili štúdie, podľa ktorých sa potvrdilo, že kombinácia medu a škorice zabraňuje tvorbe nadbytočných plynov pri trávení.

SkryťVypnúť reklamu

*Každodenné užívanie medu a škorice posiľňuje imunitný systém a chráni telo pred vírusmi, baktériami.

*Afričania vraj oddávna zvyknú ráno kloktať s medom a škoricou, ktoré rozmiešajú v teplej vode. Ich dych vraj tak zostáva svieži po celý deň.

*Ak máme problémy s nečistou pleťou a tvoria sa nám vyrážky, treba skúsiť zmiešať na pastu tri lyžice medu a jednu lyžičku škorice. Túto aplikujme na vyrážky pred spaním a ráno umyjeme teplou vodou. Aplikácia medu so škoricou prospeje aj kožným infekciám, ekzémom či pásovým oparom.

*My, čo sa snažíme viesť vojnu s nadbytočnými kilogramami, by sme mali každé ráno na prázdny žalúdok a večer pred spaním vypiť šálku vlažnej vody s medom a škoricou.

SkryťVypnúť reklamu

*Chronická únava vie človeku poriadne znepríjemniť život. Pritom pomoc máme často nadosah ruky. Štúdie ukázali, že cukor obsiahnutý v mede najviac pomáha pri regenerácii telesných síl. Ak však do medu pridáme aj škoricu v pomere 1:1 tak účinok ešte znásobíme. Odporúča sa jedna lyžica medu a malá lyžička škorice v pohári vody - užívať niekoľkokrát denne a to predovšetkým okolo tretej hodiny poobede, kedy začína klesať telesná vitalita.

*Škorica je prospešná aj pre cukrovkárov, pretože reguluje hladinu cukru v krvi. Kloktanie s vodou s pridaním škorice vylieči zápaly ďasien. Dámy majú možno skúsenosť so zoštíhlujúcimi škoricovými zábalmi, ktoré pomáhajú aj v boji s nepríjemnou celulitícou. Konzumácia škorice zníži tlak, zlepší trávenie a zároveň pošteklí naše chuťové poháriky svojou zaujímavou jedinečnou chuťou.

Malý výlet do spomienok

Spomínam si, že keď som bola malá a naháňala ma pani Mlsná (a doma som nič lepšie nenašla), siahla som po kryštáľovom cukre, do ktorého som vmiešala trochu škorice. Mňamka bola na svete. V detskom veku mi veľmi chutili palacinky, no najviac také, čo maminka ochutila iba cukrom a posypala škoricou. Krupicová kaša posypaná cukrom a škoricou patrila tiež medzi naše obľúbené jedlá, spolu s bratom. Dokonca chlebík opečený vo vajíčku, pocukrený a posypaný škoricou som považovala za výborný mls a často aj chutné raňajky.

Škorica ma sprevádza od ranného detstva a verím, že spolu s medom ma odprevadí aj do staroby. Dúfam, že táto kombinácia mi pomôže predísť, alebo sa zbaviť niektorých nepríjemných neduhov.

Neskúsite aj vy?

Škorica a medík

ochutia palacinku

aj chlebík

pohladia žalúdok

posiľnia imunitu

odstránia stopy únavy

skúste ich pridať aj do kávy!

Foto: zdroj internet

Jana Dratvová

Jana Dratvová

Bloger 
  • Počet článkov:  590
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Milujem písmenká a rada sa s nimi hrám. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSprcha duše vo veršijedlo, bylinkyoprášené spomienkyMôj zverinecČriepky dňaUletené, pokus o fejtónSúkromnéNezaradené kadečo

Prémioví blogeri

Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu