Slniečko medzi koreninami

... žlto-oranžová kurkuma

Písmo: A- | A+
Diskusia  (44)
Obrázok blogu

Kurkuma (curcume longa) patrí do čeľade ďumbierovitých. Jej hlavným producentom je India, Čina, Haiti, Indonézia, Jamajka a Vietnam. Čerstvý podzemok má zázvorovú, citrusovú arómu a zemitú chuť. Sušená kurkuma je jemne horká, zemitá, mierne štipľavá. Mňa očarila svojou krásnou žltou až žlto - oranžovou farbou a svojimi liečivými účinkami. Neviem, či sa u nás dá zohnať v čerstvom stave, ja používam len sušenú. Kedysi bol problém zohnať aj túto. Dnes ju nájdeme bežne v regáloch s koreninami.

Kurkuma harmonizuje chute iných korenín, s ktorými sa používa v hojných kombináciách. Zvykne sa kombinovať s cesnakom, šalotkou, s čili ale aj feniklom, zázvorom, horčičným semiačkom, čiernym korením. Je súčasťou rôznych koreninových pást a taktiež karí korenia, masaly, Worcestrovej omáčky a rôznych ostrých omáčok. Hodí sa k hydine, k rybám, do jedál z ryže a vajíčok, k fazuli, k šošovici, baklažánu a ku koreňovej zelenine.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Priznám sa, že v mojej kuchyni využívam u tejto koreniny skôr farbu ako jej chuť. Jej kuriatkovsky žltá farba osvieži vzhľad mnohých jedál, pridá im na farebnej zaujímavosti a pritom prospieva zdraviu. Pridávam ju do kadečoho - do ryže, do zemiakového pyré, do polievok, či už zeleninových alebo vývaru. Kurkuma zvýrazní chuť kuracieho vývaru, ale predovšetkým ho úžasne zafarbí. Môžeme ňou osviežiť aj pomazánky, omelety, syrové omáčky... Aj tu platí, že fantázii sa medze nekladú. Svoje použitie nachádza aj pri zaváraní.

Potravinársky priemysel využíva kurkumu hojne ako prírodné farbivo. Napríklad aj horčici prepožičia krásnu žltú farbu. V cestovinách tiež nájdeme jej stopu.

SkryťVypnúť reklamu

Kurkuma je nielen zaujímavá korenina . Má aj nezanedbateľné liečivé účinky. Jej hlavná zložka - polyfenol kurkumín má silné antioxidačné, protizápalové a dokonca aj protinádorové účinky. Kurkuma dokáže potláčať životnosť buniek melanómu a to tak, že ich vedie k sebazničeniu.

Kurkuma má blahodarný vplyv na srdcovo-cievny systém, pomáha pri chorobách tráviacej sústavy, zlepšuje činnosť pečene, znižuje cholesterol, zlepšuje činnosť mozgu a tak výrazne znižuje riziko výskytu ochorenia na Alzheimerovu chorobu. V tomto smere je kurkuma čoraz viac predmetom výskumov. Nakoľko kurkuma má silné protizápalové vlastnosti, tak priaznivo vplýva na zápalové procesy poškodených kĺbov, napríklad pri reumatoidnej artritíde. Je považovaná za "slzu krvi", zabraňuje zhlukovaniu krvných doštičiek a tak zabraňuje tvorbe nebezpečných zrazenín. Možno si ju zakúpiť aj vo forme kapsúl.

SkryťVypnúť reklamu

Kurkuma pomôže aj pri kašli, v štádiu, kedy je potrebné uvoľniť hlien. Zmiešame kurkumový prášok s medom v pomere 1:1 a užívame 4x denne malú lyžičku. Kurkuma pridaná do oleja lieči mnohé kožné problémy. Jej vzácnou vlastnosťou je znižovať citlivosť na bolesť. Stačí pridať prášok do teplého mlieka. Aj jedlo obohatené kurkumou má tiež tento účinok.

Ak som vás presvedčila, že sa oplatí mať poruke kurkumu, tak som rada... Kurkuma je totiž viac ako korenina!

Jana Dratvová

Jana Dratvová

Bloger 
  • Počet článkov:  590
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Milujem písmenká a rada sa s nimi hrám. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSprcha duše vo veršijedlo, bylinkyoprášené spomienkyMôj zverinecČriepky dňaUletené, pokus o fejtónSúkromnéNezaradené kadečo

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
INEKO

INEKO

117 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu