
Vráťme sa však ku chrenu ako rastline. Podľa informácií, ktoré som získala na internete, Slovania spoznali silu jeho koreňa v 12. storočí.
Myslím, že nikomu netreba chren špeciálne opisovať. Často rastie ako burina vo vlhkých pôdach pri potokoch. Môžeme si ho aj vypestovať, veľmi jednoducho, že presadíme menšie korene. Chren sa rýchlo rozmnožuje, tak potom treba ustriehnuť, aby sa záhrada nezmenila na "chrenovisko". Korene vyberáme na jeseň alebo na jar. Dlhým skladovaním chren stráca na sile, tak je lepšie ho čersvý spracovať.
Chren je zaujímavý svojim obsahom vitamínov, či už céčka, celej skupiny B vitamínov, vápnika, draslíka, železa, medi, zinku, ale aj obsahom prírodného antibiotika, vlákniny či enzýmov. Jeho pikantnosť, lepšie povedané príznačnú štipľavosť má na svedomí gykozid sinigrín.
Chren si vydobyl v ľudovom liečiteľstve právom jednu z najvyšších priečok. Pôsobí antisepticky, posiľňuje pečeň, je prirodzeným diuretikom, lieči infekcie močových ciest, pomáha pri angíne, normalizuje črevnú mikroflóru... Pri reumatizme sa používajú tzv. chrenové placky, chren sa zabalí do bieleho plátna a prikladá sa na postihnuté miesta. Pri jeho konzumácii by si však mali dávať pozor žalúdkoví "vredári" a tí, čo trpia prekyslením žalúdka.
Chren boduje aj v kulinárstve. My máme doma chren ako bežnú súčasť ponuky chladničky. Zriedka si ho vyrábam sama, mám už osvedčené značky, po ktorých rada siahnem v obchode. Máme radi chren so smotanou a prípadne aj s jabĺčkom. Kto by si už len nedal rád varené hovädzie mäsko s chrenom, alebo údené alebo dobrú domácu klobásku. Mojou špecialitkou sú šunkové rolky plnené šľahačkou s chrenom. Mňam. Žiadna slávnostnejšia udalosť sa bez nich, ako chutné predjedlo, nezaobíde.
Gurmáni tvrdia, že chren výborne chutí aj k rybe. Priznám sa, že to odskúšané nemám. Chren môžeme pridať aj do varených jedál, výborná je smotanovo-chrenová omáčka. Môžme si urobiť aj jablkovo-zelerový šalát, do ktorého pristrúhame trochu chrenu, aj do obvyklých pomazánok pridaním špetky chrenu získame novú chuť. "Bloody Mary" so štipkou chrenu získa na sile. Mladé listy chrenu nám v kuchyni tiež dobre poslúžia, jemne nakrájané pridajú zeleninovému šalátu špecifickú chuť. Máte radi cviklu? Ja veľmi. Neviem si predstaviť cviklový šalát, v ktorom by chýbal chren. Tlačíte kapustu? Tak potom ho iste použijete do súdka. Odkedy používame do kapusty chren, nikdy sa nám kapustová voda nezakalí, číra zostáva až do leta.
Výhodou chrenu je, že ak ho pridáme ku mastnejším jedlám, tak povzbudí tráviaci proces.
Je pravdou, že som si pri strúhaní chrenu už neraz poplakala. Tieklo mi z očí, z nosa... Vždy sa smejem, že prechádzam kompletnou dezinfekciou!
Tak, toľko malá story o chrene. Napísala som ju na podnet návštevníčky blogu - Manuely. Sľúbila som jej to a tak svoj sľub plním. Ak okrem Manuely zaujme aj niekoho z vás, budem len rada.
29.01. - pridám aktuálny vtip-
Mám peňaženku kríženú s chrenom, keď ju otvorím, vbehnú mi slzy do očí!
Vám prajem čo najmenej sĺz, cha