Vianoce v novembrovom hrnci

V mojej kuchyni to dnes rozvoniava Vianocami. Chcela som domíňať  zvyšok minuloročnej kyslej kapusty a tak s vehementným súhlasom manžela som sa rozhodla, na rozlúčku s ňou, uvariť kapustnicu. Varím ju rada a tak som sa do varenia pustila hneď ráno. Tak som sa sýtila jej vôňou, že som pozabudla aj na raňajky. Mňam.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (51)
Obrázok blogu

Receptov na kapustnicu je neúrekom. Iste každá rodina má na tú vianočnú či silvestrovskú ten svoj, originálny recept. Niekto má rád kapustnicu s kopou mäsa rôzneho druhu, včítane údeného, s hojným počtom klobás, s kolenom... Niekto pridáva mäsko skromnejšie. Nikdy som žiadny recept nekritizovala, ani nevyvyšovala ten môj, pretože podľa mňa je úplne fuk, aký recept používame, dôležité je, že nám chutí...

Minulý rok sme prvý raz tlačili kapustu, ktorú sme kúpili už narezanú. Bola trochu natenko a tak som si pri varení dávala pozor, aby z nej nebolo blato. Preto som aj dnes varenie začala tým, že som vo vode s hubovým bujónom a dobrou hrsťou sušených húb, predvarila bravčové pliecko. Až neskôr som pridala kapustu a kapustnicu. Máme radi takú "echtovnú", kyslú. Nikdy kapustu nepremývam, pripadá mi to akoby som do výlevky mala vyliať všetky vitamíny. Kto však má rád len jemne kyslú, tak asi najprv kapustu "sprchuje". Od istej doby pridávam aj malý paradajkový pretlak, pár kúskov klinčeka a trochu čili. Raz som to skúsila, odkukala od bývalej kolegyne a už som pri tom zostala. Chutí nám takáto úprava. Polievočka sa varila ďalej...

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Medzitým som si extra uvarila v osolenej vode zemiaky, úhľadne na drobné kúsky nakrájané. Keď už hlavný hrniec hlásil konečnú, vhodila som uvarené zemiaky do kyslého kúpeľa aj s trochou vody, v ktorej sa varili. Polievku som dochutila a pridala na jemno postrúhaný zemiak, na ľahké zahustenie.

Klobásku varím tiež extra, nemám totiž rada, keď v kapustnici plávajú hojné mastné oká. Taktiež mám rada, keď cítim v polievke ozaj chuť klobásky, nepozmenenú kyslosťou. Naopak, mäsko mi také chutí. Vložila som teda aj klobásku a nechala ešte chvíľu povariť. Hotovo! Hoci som dnes nedala ani kúsok údeného, na chuti polievky to nespôsobilo žiadnu ujmu.

SkryťVypnúť reklamu

Vôňou je naplnený celý byt. Chuťové poháriky si prídu na svoje. Pre nás koncert v puse. Už vidím manžela ako sa ňou "láduje". Niet väčšej odmeny, pozerať sa na neho, ako mu chutí. Dnes čakám návštevu, verím, že si pochutí tiež. Ďaľšia kapustnica sa bude variť už až na Vianoce, z novej kapusty. Dúfam, že bude taká dobrá, ako minuloročná a že všetky jedlá z nej budú s chuťou parkovať v našich bruškách.

Hovorí sa : "Kapustička dobrá vára, keď sa naješ *** otvára", alebo "Od kapusty chlap je hustý"... Nech! Keby aj ...tak čo? Nevadí! Za to nebo v papuľke to stojí, no nie? Verím, že zostane aj na zajtra, keď si oddýchne, bude chutiť ešte lepšie ako dnes. Pozajtra by bola skvelá, dovtedy však asi nevydrží.

SkryťVypnúť reklamu

Možno krútite hlavou, že takto veru kapustnicu nevaríte. Super... dajte tip! Nemám síce v pláne meniť môj recept, lebo nám skutočne chutí, ale nikdy nehovorím nikdy, inšpiráciu vítam!

Kapusta je bohatým zdrojom vitamínov, preto by sme ju mali do našich jedálničkov zaraďovať čo najčastejšie.


Dobrú chuť.

PS: v diskusii mi "germa" pripomenula, na čo som zabudla... do kapustnice pred dovarením pridávam za hrsť sušených sliviek.

foto: www.dobrarada.sk

www.futpy.com

Jana Dratvová

Jana Dratvová

Bloger 
  • Počet článkov:  590
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Milujem písmenká a rada sa s nimi hrám. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSprcha duše vo veršijedlo, bylinkyoprášené spomienkyMôj zverinecČriepky dňaUletené, pokus o fejtónSúkromnéNezaradené kadečo

Prémioví blogeri

Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
INESS

INESS

107 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu