
Receptov na kapustnicu je neúrekom. Iste každá rodina má na tú vianočnú či silvestrovskú ten svoj, originálny recept. Niekto má rád kapustnicu s kopou mäsa rôzneho druhu, včítane údeného, s hojným počtom klobás, s kolenom... Niekto pridáva mäsko skromnejšie. Nikdy som žiadny recept nekritizovala, ani nevyvyšovala ten môj, pretože podľa mňa je úplne fuk, aký recept používame, dôležité je, že nám chutí...
Minulý rok sme prvý raz tlačili kapustu, ktorú sme kúpili už narezanú. Bola trochu natenko a tak som si pri varení dávala pozor, aby z nej nebolo blato. Preto som aj dnes varenie začala tým, že som vo vode s hubovým bujónom a dobrou hrsťou sušených húb, predvarila bravčové pliecko. Až neskôr som pridala kapustu a kapustnicu. Máme radi takú "echtovnú", kyslú. Nikdy kapustu nepremývam, pripadá mi to akoby som do výlevky mala vyliať všetky vitamíny. Kto však má rád len jemne kyslú, tak asi najprv kapustu "sprchuje". Od istej doby pridávam aj malý paradajkový pretlak, pár kúskov klinčeka a trochu čili. Raz som to skúsila, odkukala od bývalej kolegyne a už som pri tom zostala. Chutí nám takáto úprava. Polievočka sa varila ďalej...
Medzitým som si extra uvarila v osolenej vode zemiaky, úhľadne na drobné kúsky nakrájané. Keď už hlavný hrniec hlásil konečnú, vhodila som uvarené zemiaky do kyslého kúpeľa aj s trochou vody, v ktorej sa varili. Polievku som dochutila a pridala na jemno postrúhaný zemiak, na ľahké zahustenie.
Klobásku varím tiež extra, nemám totiž rada, keď v kapustnici plávajú hojné mastné oká. Taktiež mám rada, keď cítim v polievke ozaj chuť klobásky, nepozmenenú kyslosťou. Naopak, mäsko mi také chutí. Vložila som teda aj klobásku a nechala ešte chvíľu povariť. Hotovo! Hoci som dnes nedala ani kúsok údeného, na chuti polievky to nespôsobilo žiadnu ujmu.
Vôňou je naplnený celý byt. Chuťové poháriky si prídu na svoje. Pre nás koncert v puse. Už vidím manžela ako sa ňou "láduje". Niet väčšej odmeny, pozerať sa na neho, ako mu chutí. Dnes čakám návštevu, verím, že si pochutí tiež. Ďaľšia kapustnica sa bude variť už až na Vianoce, z novej kapusty. Dúfam, že bude taká dobrá, ako minuloročná a že všetky jedlá z nej budú s chuťou parkovať v našich bruškách.
Hovorí sa : "Kapustička dobrá vára, keď sa naješ *** otvára", alebo "Od kapusty chlap je hustý"... Nech! Keby aj ...tak čo? Nevadí! Za to nebo v papuľke to stojí, no nie? Verím, že zostane aj na zajtra, keď si oddýchne, bude chutiť ešte lepšie ako dnes. Pozajtra by bola skvelá, dovtedy však asi nevydrží.
Možno krútite hlavou, že takto veru kapustnicu nevaríte. Super... dajte tip! Nemám síce v pláne meniť môj recept, lebo nám skutočne chutí, ale nikdy nehovorím nikdy, inšpiráciu vítam!
Kapusta je bohatým zdrojom vitamínov, preto by sme ju mali do našich jedálničkov zaraďovať čo najčastejšie.
Dobrú chuť.
PS: v diskusii mi "germa" pripomenula, na čo som zabudla... do kapustnice pred dovarením pridávam za hrsť sušených sliviek.
foto: www.dobrarada.sk
www.futpy.com