Zázrak menom kapusta

Od malička sa u mňa jeseň spája s tlačením kapusty. Ako malá som to považovala za ohromnú zábavu, lebo sa tlačievalo do pomerne veľkého suda a nohami! Na nohy hrubé ponožky, igelitový sáčok a kapustové tango mohlo začať. Keď som si založila vlastnú domácnosť, nevedela som si predstaviť, žeby som v tradícii nepokračovala. Na šťastie, aj manžel si z detstva niesol podobnú skúsenosť a tak sme už v prvý rok spoločného života tlačili kapustu do novotou voňajúceho súdka. Bol to však omnoho menší , než na aký sme boli obaja zvyknutí, takže sme tlačili rukou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (142)
Obrázok blogu

Poviete si, obyčajná kapusta! Máte pravdu, je veru obyčajná, no len na prvý pohľad. Ak sa pozriete na jej zloženie, tak iste pred prívlastok obyčajná prihodíte písmenká "ne".

Kapusta ukrýva vo svojich hlávkach obrovské množstvo bioaktívnych látok, je doslova probiotickou bombou, ktorú mnohí naozaj nevieme doceniť. Je použiteľná po celý rok, či už v čerstvom stave, alebo kvasenú, ktorá môže predovšetkým v zimnom čase prispieť k obohateniu jedálnička, nielen pre potešenie chuťových pohárikov, ale aj kvôli vysokému obsahu vitamínov a jej protivírusovú aktivitu. To, že kapusta obsahuje vitamín C, vieme snáď všetci. Okrem neho však obsahuje aj vitamín A, C, K, celú skupinu vitamínov B, minerálne látky (draslík, vápnik, zinok, selén, horčík), obsahuje železo, vlákninu. Vďaka vzácnemu obsahu antioxidantov sa môže hrdiť aj protirakovinovými účinkami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Spomínaným nakladaním kapusty jej pridáme ešte niekoľko plusov, pretože fermentačný proces spôsobí aj vytvorenie vzácneho vitamínu B12, pridá obsahu mikroorganizmov a enzýmov. Na internete som sa dozvedela, že tento spôsob fermentácie vynašli v Číne pred viac ako dvoma tisícročiami a okolo roku 1237 sa dostal aj do východnej Európy. Kapusta natlačená do suda ( s ostatnými potrebnými ingredienciami) skvasí približne do 3-4 týždňov. Baktérie mliečneho kvasenia rozložia cukry obsiahnuté v nej, vzniká tak kyselina mliečna, ktorá zodpovedná je za typickú kyslú chuť .

Kvasená kapusta podporuje imunitný systém, zvyšuje obranyschopnosť organizmu (oceníme v čase hroziacej chrípky), udržiava zdravú mikroflóru v črevách, znižuje riziko rakoviny prsníka, pečene, hrubého čreva aj konečníka. U mužov vraj zlepšuje potenciu. Šťava z čerstvej kapusty znižuje hladinu cholesterolu, lieči žaludočné a dvanástorníkové vredy. Ľudové liečiteľstvo odporúča pri zápale priedušiek a zápche piť šťavu z čerstvej kapusty. Ja pri zápche odporúčam napiť sa kapustnice čerstvo nabratej zo súdka, úspech zaručený, cha. Kapustu je možné použiť aj na vonkajšie účely, kedy sa umyté kapustové listy použijú celé alebo sa rozpučia, aby z nich vytiekla šťava. Tá má všestranné použitie: hnisavé vyrážky, vredy, pri bolesti hrdla - výplachy, obličková kolika- obklad z niekoľkých vrstiev kapusty, prikryť plátnom, obklad môžme použiť aj pri úpale, oslabení pečene, hemoroidoch, lumbagu, kŕčových žilách, pri migréne. Nepodarí sa mi vymenovať všetky rady ľudového liečiteľstva, preto som spomenula aspoň tie základné.

SkryťVypnúť reklamu

Poteším aj dámy, ktoré sa usilujú o štíhlu postavu, že kapusta pomáha aj pri chudnutí. Má totiž veľmi nízku kalorickú hodnotu a tak sa pri jej konzumácii netreba kontrolovať v zjedenom množstve. Ak patríte k dámam, ktorých hobby je chudnutie, možno ste už skúsili aj slávnu tukožravú polievku, ktorej základ tvorí práve kapusta.

Kapusta je základom mnohých receptov. Kto by už len nepoznal správnu kapustnicu, segedínsky guláš, "vepřo-knedlo-zelo", halušky s kapustou, pečené kurča na kapuste, kapustné gule, koložvársku kapustu, kapustník ... Ja viac varím z kyslej kapusty, sladkú používam skôr do čerstvých šalátov a na polievku. Po tepelnej úprave dostáva čerstvá jemne nasladlú chuť a to môjmu jazyku trochu vadí. Samozrejme, že aj kyslá kapusta je vhodná na priamu konzumáciu, v takom prípade jej ušetríme ešte viac vitamínov. Moja stará mama zvykla v zime každé ráno zjesť za misku kyslej kapusty. Niekedy som sa k nej pridala. Veru nespomínam si, žeby v zime chorľavela.

SkryťVypnúť reklamu

Keď spomínam starú mamu, prezradím vám jeden recept, ktorý v zime robievala často. Uznávam, že jeho názov "smetisko" neznie najvábnejšie, ale zaručujem vám, že chutí výborne. Uvaríme zemiaky ako na pyré, pridáme do nich rozškvarenú slaninku a dobrú hrsť kyslej kapusty. Možno pridať surovú, alebo jemne obdusenú, to už záleží od chuti konzumenta. Toto "smetisko" chutí aj ako samostatné jedlo (vtedy nešetríme slaninkou) ale aj ako príloha k mäsu.

Už len dovetok. Kapusta má vari len jednu zlú vlastnosť, pre ktorú ju mnohí zatracujú. Nadúva... Ale aj proti tomu existuje pomoc. Nešetrime pri príprave kapusty bylinkami ako je bobkový list, estragón, rasca či nové korenie. A ak by ani to nepomohlo, tak poslúchnite radu z jednej reklamy a kúpte si tie, zázrak sľubujúce, tablety.

SkryťVypnúť reklamu


V každom prípade sa z takéhoto dôvodu zbytočne neochudobňujte o konzumáciu tejto skvelo chutiacej a zdraviu prospešnej zeleniny.

-

Jana Dratvová

Jana Dratvová

Bloger 
  • Počet článkov:  590
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Milujem písmenká a rada sa s nimi hrám. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSprcha duše vo veršijedlo, bylinkyoprášené spomienkyMôj zverinecČriepky dňaUletené, pokus o fejtónSúkromnéNezaradené kadečo

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu