
V poslednom čase akosi dosť často používam slovo "zázrak" a "zázračný" , no pri tejto rastlinke sa musím tuctovo opakovať. Áno, ide o zázrak medzi rastlinami. Volá sa Stevia rebaudiana Bertoni (už ten názov znie honosne) a pochádza z pohoria medzi Paraguajom a Bolíviou. Jej účinky poznajú v Číne, Indii, Japonsku, Vietname, Španielsku aj v Amerike. Je fajn, že táto rastlinka sa začína udomácňovať aj na Slovensku.
Reč je o svetlomilnej tropickej rastlinke, ktorej listy majú omnoho väčšiu cenu ako jej nežné kvietky. Obsahujú totiž skupinu zlúčenín, ktoré sú 300-krát sladšie ako repný alebo trstinový cukor. Používajú sa drvené listy alebo extratky z nich pripravené. Ja si stéviu predstavujem ako dekoratívnu prírodnú zelenú cukorničku.
A teraz príde bomba! Stévia síce chutí sladko ale nemá žiadne kalórie! Za megabombu považujem to, že ju môžu konzumovať aj diabetici. Už mi iste rozumiete, prečo som musela použiť prívlastok "zázračná".
Ide pritom o nenáročnú rastlinku, ktorú môžeme pestovať aj doma, dokonca aj na balkóne alebo v skleníku. Listy má rada na slnku a korene vo vlhku, pretože vo svojej rodnej zemi často rastie v blate a na brehoch potokov. Najradšej má východnú stranu. Korienky prezimujú pri teplote 5-10 stupňov, čo je jedinou nevýhodou pri pestovaní von.
A použitie?
Jeden lístoček pridaný k studenému alebo teplému nápoju postačuje na vykúzlenie sladkej chuti! Môžme si pripraviť aj vývar v hrnci. Sladkosť sa ani pri varení nezníži.
Okrem mlsných chuťových pohárikov sa konzumácii stévie poteší aj pečeň, slezina aj podžalúdková žľaza, pretože stimuluje ich funkciu. Pravidelná konzumácia oddiaľuje nástup pocitu únavy, udržiava duševnú sviežosť, urýchľuje hojenie rán, pomôže aj žalúdku pri trávení. Zmierňuje aj kolísanie krvného tlaku, pôsobí protizápalovo a protiplesňovo.
Dokonca nám môže pomôcť bojovať proti neduhom ako je fajčenie a požívanie alkoholických nápojov, pretože znižuje na ne chuť.
Pri tom všetkom sa neukladá v tele ako tuk a tak aj my, po štíhlosti pachtiaci jedinci, môžme podľahnúť jej sladkému opojeniu bez výčitiek svedomia.
Podľa informácie, ktorú som získala, by sa mala dať kúpiť v bioobchodoch alebo v záhradkárstvach ako sadenica.
Už som mala možnosť vyskúšať jej sladkosť požutím čersvého lístka priamo z črepníčka mojej kamošky a taktiež som už mala doma čaj, ktorý bol ochutený stéviou.
Myslím, že tento zelený cukor je medzi ľuďmi stále málo známy, preto som sa rozhodla venovať mu týchto pár riadkov. Ak vás zaujali, budem sa tešiť a ak máte s touto rastlinkou vlastné skúsenosti, prosím, ozvite sa v diskusii. Ďakujem.
Foto: zdroj internet