
Vraj cesnak medvedí získal svoje pomenovanie preto, že mackovia po zimnom spánku vyhľadávajú práve túto bylinu, ktorá im má vrátiť silu, prečistíť žalúdok aj črevá. Nielen medvede vedia, čo je dobré. Aj väčšina z nás vie, že cesnak medvedí je doslova jarným zlatom, ktoré sa nám ponúka len malú časť z roka, v podstate len dva mesiace. Z pôdy vykúka v apríli, v máji, ak je teplý marec tak vylezie aj skôr.
Je účinnejší a liečivejší ako cesnak kuchynský. Treba mať na pamäti, že účinný je len v čerstvom stave. Nemá význam uchovávať si ho sušením. Ak si chceme pripraviť cesnak do zásoby, tak sa odporúča vyrobiť si liehový extrakt-tinktúru, alebo si môžeme pripraviť liečivý nápoj z bieleho vína, ktorý sa vyrába povarením cca dvoch kopcovitých lyžíc nadrobno nasekaných listov v 1/4 litri vína, osladíme medom a pijeme počas dňa po malých dúškoch. Niekde som čítala, že je možné listy zaliať aj kvalitným rastlinným olejom.
Cesnak medvedí je nielen zdravý ale aj chutný. Každému šalátu pridá na chuti, môžeme z neho pripraviť aj omáčku, môžme ho pridať do polievok ( až v tanieri, nech zbytočne nestráca účinné látky v horúcom jedle), využiť ho môžeme trebárs ako pažitku či petržlenovú vňať. Nadrobno pokrájanými listami posypeme zemiaky, ryžu... Fantázii sa medze nekladú. Tí, čo majú radi cesnak, zaiste nájdu jeho uplatnenie vo vlastnej kuchyni. Komu sa nechce variť, stačí natrieť si krajec chlebíka maslom, či masťou a hojne posypať pokrájanou vňaťou, mňam...
Cesnak medvedí má vynikajúce prečisťovacie účinky. Je to "balzam" na cievy, prečisťuje ich a zabraňuje tak obávanej arterioskleróze. Zbaví nás trápenia s hnačkou ale aj so zápchou, podporuje pamäť, lieči chronické kožné choroby, priaznivo pôsobí na žalúdok, uľaví zahlieneným pľúcam, znižuje vysoký tlak a eliminuje jeho následky, vypudzuje z tela škodlivé látky, prospieva reumatikom.
Je jar, čas vhodný na rôzne očistné kúry, na prečistenie organizmu po dlhej zime. Nemám v láske drastické detoxikačné kúry, skôr sa prikláňam k takýmto menej radikálnym, ako je napríklad požívanie čerstvého cesnaku medvedieho. Keď k tomu prídáme čaj z čerstvej žihľavy, požujeme denne pár stvolov z púpavy, tak si môžme povedať, že naše telíčko prešlo aspoň mini čistiarňou.
Takže ak pri prechádzke zacítite cesnak, už budete vedieť čo máte robiť!