reklama

Ak máš stres, maj poruke vres

Na internete som sa dozvedela, že pôvod vedeckého označenia vresu tkvie v gréckom slove "kallynó", čo znamená čistím alebo zametám. Vraj sa kedysi z neho robili metličky. Trochu dehonestujúce pre taký krásny dekoratívny ker, ktorý aj lieči - nemyslíte? Dnes som sa rozhodla, že si naň trochu posvietim.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (49)
Obrázok blogu

Vres obyčajný (Calluna vulgaris) je vždyzelený poloker, bohato rozvetvený, kvitnúci od júla-do septembra. V súčasnosti je pre dekoratívne účely záhrad vyšľachtených niekoľko odrôd a tak ho môžeme vidieť v bielom, ružovom či červenom kvete. Vo voľnej prírode sa mu darí, až na pár výnimiek, takmer výhradne iba v Európe. Má rád sucho, jeho bohaté kvetenstvo je obľúbenou "špajzou" pre včielky. Môžeme ho pestovať aj črepníku.

Vres bol mimoriadne obľúbený u starých Slovanov. Ženy ho vraj nosievali za pásom. Mal ich chrániť pred zlými silami. Pridával sa aj do myrtových vencov, aby prial šťastnému manželstvu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vo vysušenom stave sa nezriedka stáva súčasťou rôznych atraktívnych aranžmánov, hlavne jesenných či zimných. Svoje použitie našiel aj pri výzdobe hrobových miest, predovšetkým v čase dušičiek.

Vres neslúži len oku pre jeho potešenie, ale aj telu. Ide o liečivú rastlinu, ktorú uznávajú mnohí bylinkári a odporúčajú ju na rôzne neduhy. Iste nájdete vres v každej lekárni vo forme čaju, či už ako jednodruhový čaj, alebo ako súčasť rôznych namiešaných zmesí. Zbiera sa vňať aj kvet. Vňať sa zbiera v čase kvitnutia.

Obsahuje minerálne látky, flavonoidy, triesloviny, alkaloidy, horčíny, kyselinu kremičitú, organické kyseliny...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vres prospieva predovšetkým močovému ústrojenstvu. Je močopudný a zároveň protizápalový, podporuje činnosť obličiek, odstraňuje ich poruchy, lieči prostatu.

Svoj protizápalový účinok vie rozvinúť aj pri problémoch s tráviacou sústavou, pomáha aj pri hnačke. Zvonku pôsobí hojivo na rany a rôzne kožné problémy. Bylinkár Pavel Váňa odporúča vresom omývať ekzémy. Vres sa odporúča starým ľuďom, ktorí majú problémy s opuchmi nôh.

Ak máš stres,

maj poruke vres!

Vres totiž ukľudňuje a prehlbuje spánok. Okrem toho pôsobí aj potopudne, uľavuje pri dne či reumatizme.

Vo všetkých dostupných materiáloch som sa dočítala, že vres nemá žiadne vedľajšie účinky. Napriek tomu sú bylinkári, ktorí odporúčajú po trojmesačnej kúre dať si trojmesačnú prestávku. Medzi nich patrí aj pán Zentrich.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vrátim sa k prvým riadkom, kde spomínam, že z vresu sa robili metly. Keď sa zamyslím, tak môžem prehlásiť, že vres je vskutku metlou. Čistí telo, detoxikuje ho, zametá teda v našom organizme. Používa sa aj v gemmoterapii, tinktúra z neho stimuluje imunitu, lieči obličky a prostatu. Vres nájdeme aj v niektorých šampónoch, v doplnkoch výživy (napr. v kombinácii s betaglukánom vraj brzdí rozvoj nádorov a odstraňuje opuchy z kĺbov).

Ak máte teda náhodou na záhrade, terase či balkóne túto dekoratívnu rastlinku a nepoznali ste aj jej druhú tvár - jej liečivé účinky, tak verím, že vám tieto informácie budú prospešné.

Jana Dratvová

Jana Dratvová

Bloger 
  • Počet článkov:  590
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Milujem písmenká a rada sa s nimi hrám. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSprcha duše vo veršijedlo, bylinkyoprášené spomienkyMôj zverinecČriepky dňaUletené, pokus o fejtónSúkromnéNezaradené kadečo

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu