
Chmeľ obyčajný (Humulus lupulus) napriek rôznym možnostiam použitia sa iste aj tak väčšine z nás ihneď spojí so zlatým penivým mokom. Táto trváca vlhkomilná ovíjavá rastlina, s dlhou stonkou, hovkajúca si v humóznej pôde s dostatkom vápna, ponúka šištice a chmeľové žliazky. Žliazky ponúkajú vzácny lupulín. Práve lupulín je dôležitý pre výrobu piva. Obsahuje silice, horčiny a vitamíny komplexu B. Pôsobí aj konzervačne a antibakteriálne. Zaujímavosťou je, že chmel má samčie a samičie rastliny, pričom tie samičie sú pod tlakom veľkej diskriminácie. Pestovatelia ich nemilosrdne ničia. Rozlet sa ponecháva iba tým samčím.
Chmeľ bol známy už v ranom stredoveku, kedy bol využívaný predovšetkým pre jeho konzervačné vlastnosti. Neskôr ho začali používať na výrobu piva. Veľký rozvoj chmelárstva nesie doba Karla IV.
Šištice chmeľu obsahujú silice, živice, triesloviny, flavonoidy, cholín... Pôsobia ako sedatívum, antiseptikum, afrodiziakum. Významný je ich protiplesňový účinok.
Lupulín upokojuje nervovú sústavu, povzbudí chuť do jedla, lieči zápaly prostaty, tíši reumatické bolesti, dnu. Zvonku sa používa na upokojúce kúpele, prekrvenie a spevnenie pleti, pôsobí proti vypadávaniu vlasov.
Jeho využitie nájdeme pri výrobe extraktov, záparov, práškov, tinktúr. Využíva sa aj v homeopatii, je súčasťou čajových zmesí, ktoré pôsobia predovšetkým na tráviacu sústavu, napomáhajú ochoreniam pečene, zmierňujú migrény. Chmeľ má aj estrogénny účinok, napomáha pri prekonávaní klimakterických ťažkostí. Môžeme skonštatovať, že sa využíva v kozmetickom, farmaceutickom a v nemalej miere v potravinárskom priemysle. V globále platí, že účinky šištíc a lupulínu sú si navzájom veľmi podobné.
Všetko s mierou! Platí to aj pri tejto rastlinke. Nadmerné užívanie je toxické!
Keď tak premýšľam, tak toto upozornenie sa dá zovšeobecniť aj na z neho vyrábaný produkt. Prehnané užívanie jeho tekutej formy môže byť vari tiež toxické, cha. Pivkári už asi krútia hlavou, že tekutý chlieb predsa nemôže byť toxický. Vidím vás, aj vy pritakávate, dokonca aj vy, tam za tým počítačom... Tak dobre, vzdávam sa. Už len potíšku doložím: "NA ZDRAVIE". Aby som sa milovníkom tekutého chmelu, či chlebíka ešte viac "zašmajchlovala", priložím aj modltibu pivára, tzv. pivársky otčenáš.
Súdok náš,
ktorý si narazený
roztoč sa pípa tvoja
buď vôňa tvoja
po všetkých krčmách a pivárňach
a odpusť nám našu dočasnú triezvosť
Aj my odpúšťame našim čašníkom
a neuveď nás na záchytku
a zbav nás všetkých protivných abstinentov
Amen
Pivo môžeme využiť všetci, ako pomocníka pri boľavom hrdle. Malo by sa použiť zásadité pivo. Pred konzumáciou sa zohreje, nesmie však zovrieť. Pridať dve lyžičky medu a vypiť. Niekde som čítala, že je vhodné použiť čierne pivo. Po pivku nám dobre pretrávi, ak sme do žalúdka napchali ťažšie jedlá. Dámy vedia, že vlasy preliate pivom získajú na kráse a sú pevné, pôsobí ako tužidlo. To je však už vari námet na nový článok, ktorý by oslavoval ten mok. Tento článok mal predovšetkým pripomenúť rastlinu, aj vďaka ktorej pivo chutí tak ako chutí...