Teflon pomocník aj zradca

O teflone sa toho už popísalo veľa. Na tom nie je nič zvláštne. Čo je však z môjho pohľadu mimoriadne zvláštne je to, že sa stretávam s informáciami  o vhodnosti bezpečného použitia a následne o jeho škodlivých účinkoch. Komu mám veriť?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (99)
Obrázok blogu

Denne dostávam zo stránky www.doktorka.cz newsletter. Sú to nezriedka zaujímavé informácie. Nedávno mi prišiel článok o teflone, práve o jeho negatívnom pôsobení na ľudský organizmus.

Najprv si treba vari pripomenúť, čo vlastne teflon je. Ide o polytetrafluóretylén, skrátene PTFE. Jeho rodný list vraj siaha do roku 1938, kedy ho náhodne vyrobil experimentátor R.J. Plunkett. Prvé praktické využitie sa datuje do roku 1943, kedy bol použitý ako ochrana proti korózii pri výrobe atómovej bomby. O rok na to sa stal registrovanou obchodnou značkou. To, že sa teflón začal používať ako povrch na hrnce či panvice má vraj na svedomí istá pani Colette, manželka francúzskeho chemika.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vlastnosti tejto látky sú mnohým známe. Pripomeniem len jeho nereaktivitu, nepriliehavosť, odolnosť voči zvýšenej teptote, nehorľavosť... Práve tieto vlastnosti ho predurčili k jeho použitiu. Svoje uplatnenie nachádza v oblasti tesniacej techniky, pri zabezpečení vnútorných povrchov, ktoré prichádzajú do styku s reaktívnymi látkami. V medicíne sa používa na výrobu implantátov, dentálnych nití. Ostatné roky slávi boom aj v odevnom priemysle, ktorý využíva materiály potiahnuté tenkými vrstvami teflonu (Gore-tex). Mnohí určite oceňujete dobré vlastnosti vetroviek, viest, búnd, obuvi...

My, žienky, čo sa staráme o plné brušká členov našich rodín si pri slovíčku teflon vybavíme najskôr hrnce či panvice, ktoré si pochvaľujeme pre ich nepriľnavý povrch. Mnohé tiež vyrovnávame pokrčené zvršky žehličkou, ktorá má teflonový povrch...

SkryťVypnúť reklamu

V posledných rokoch je výroba tohto polyméru dosť kritizovaná. Pri jeho výrobe je potrebná kyselina perfluóroktánová, kotrá je veľmi toxická a je podozrivá z karcinogenity. Pri vysokých teplotách sa teflon rozkladá na toxické produkty, ktoré sa odbúravajú len veľmi ťažko a dostávajú sa aj do potravinového reťazca. Článok zo spomínanej webky sa zameral predovšetkým na túto kyselinu, skrátene PFOA, ktorá je podľa ich vyjadrení termolabilná a dostáva sa dokonca aj do pitnej vody. Smolou je, že jej výskyt vo vodných zdrojoch sa bežne nesleduje.

Gazdinky pozor!

K uvoľneniu PFOA dochádza predovšetkým vtedy, keď jedlá pripravujeme na teflonovom riade "nasucho" bez pridania oleja - práve k tomu nás však vlastnosti teflonu nabádajú, cha. Takže v zmysle upozornení v článku mi z toho vychádza, že aj na teflon, treba použiť olej, ktorý aspoň čiastočne zabráni vylučovaniu PFOA, pretože pôsobí ako "chladič".

SkryťVypnúť reklamu

A ešte jedno veľmi dôležité upozornenie! Nekupujme, nepoužívajme lacný, často pokútne predávaný riad, ktorý je potiahnutý teflonom. Možno ušetríme, ale to je tak asi všetko, čo sa dá pripísať takému riadu ako klad. Takýto riad ani dlho nevydrží, teflonova vrstva sa poškodzuje veľmi ľahko (čo v prvom rade poukazuje na jeho nekvalitu) a tak umožní prestupu škodlivín do nami pripravovaného jedla. V tomto prípade nás nezachráni ani to, že na panvici budeme pripravovať "zdravé" jedlá a s láskou...

*************************

Aj v tomto prípade, ako v mnohých ďaľších, zdravie a pravdu predčí biznis. Pritom treba pripomenúť, že aj taký gigant ako je firma DuPont, už musela riešiť a platiť ťažké milióny za rôzne štúdie a súdne procesy ohľadne znečisťovania vôd v okolí továrne...

SkryťVypnúť reklamu

Je na každom z vás, aký postoj zaujme k takýmto informáciám. Ja ich na ľahkú váhu neberiem a jedno viem iste. Nikdy viac si nekúpim lacné panvice (napr. z tržníc) a nikdy nebudem používať riad, ktorý má teflónovú vrstvu poškodenú. Bez vetra sa lístok nepohne a tak netreba tieto informácie podceňovať. Netreba ani robiť paniku, ale ani zostať ľahostajný...

Zdroj: info aj foto - internet

Jana Dratvová

Jana Dratvová

Bloger 
  • Počet článkov:  590
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Milujem písmenká a rada sa s nimi hrám. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSprcha duše vo veršijedlo, bylinkyoprášené spomienkyMôj zverinecČriepky dňaUletené, pokus o fejtónSúkromnéNezaradené kadečo

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu