reklama

Achátové prekvapko

Mám skvelú susedu. Naše byty sú umiestnené nad sebou. Od ich kolaudácie sme stále v kontakte. Sú obdobia kedy menej, kedy viac... ale obidve dobre vieme, že keby "čokoľvek", tak nablízku je spriaznená duša, ktorá pomôže, poradí... Je to naozaj dobrý pocit. Priateľstvo si veľmi vážim a preto sa teším, že jedno ohnivko mojej nedlhej reťaze mám tak nablízku. Už je to dosť dávno, čo som zo srandy povedala, že si ju adoptujem ako sestru. Zostali sme pritom a neraz sme sa na tom zasmiali.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)
Obrázok blogu

Moja adoptívna sestra má aj brata, tak ako ja. Taktiež sa poznáme, hoci dlhé roky už nežije v Martine, dokonca pracovné povinnosti ho odviali až za "mláku" a tak sú len vzácne chvíle, kedy sa dostane nielen domov, ale aj k svojej početnej rodine v našom meste. Nedávno sme si vymieňali mailom pár slov a ja som skonštatovala, že som si Janku adoptovala za sestru. Prišla mi chutná odpoveď, že tým pádom sa zákonite stáva on mojim adoptívnym bratom. Zasmiala som sa tomu, priznám sa, že potešenie bolo na mojej strane. Môj adoptívny brat je skvelý fotograf a tak nie raz so zatajeným dychom obzerám a "lajkujem", komentujem aj na facebooku jeho momentky, ktoré dokáže svojim jastrabím okom, tak bravúrne zachytiť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sobota, počasie nič moc, spokojné brušká po obede. Nastala u nás akási neplánovaná lenivá siesta. Veru sme, v pozadí s telkou, aj zdriemli. Netrvalo to však dlho a už sme sa znovu vrátili do toku soboty. Manžel mal v pláne ostrihať Benyho, už bol z neho hotový bundáš. Pustil sa do role psieho kaderníka a ja som pomaly, ešte rozospatá, naberala tempo zveľaďovania domácnosti, ktoré prerušila spomínaná siesta.

Zrazu ktosi zazvonil. Stuhla som. V okamihu som si prebehla byt. Rozhádzané deky na sedačke, pes na stole, všetko zo stola uložené na linke... Moje nervy! Veď nikoho nečakáme! Nechala som manžela, nech otvorí on, reku nejaký podomový obchodník, či znovu nejaký nadšený poskytovateľ lacnej elektriny...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ujdená do inej časti bytu zrazu počujem známy hlas. Vyletím z "úkrytu" a koho vidím? Môjho adoptívneho brata. Vraj dostal nečakane štyri dni dovolenky a tak ich využíva naplno, hlavne na vzácne stretnutia s rodinou. Vítame sa, pozývam ho ďalej. Že nemôže, že je v časovej tiesni, chvíľu chce poklábosiť so sestrou a švagrom. Pochopiteľné, nezdržujem viac, len sa teším. Beny sa ide radosťou zblázniť, miluje návštevy.

Ani sme sa nestihli zvítať, už sa lúči. Keď zrazu mi niečo vtisne do ruky. Cítim niečo mierne chladivé, veľkosti vajíčka. Nevydržím, ruka vystrelí pred zrak. Zostanem v úžase. V ruke držím nádherný achát. Očarujú ma jeho farby, jeho štruktúra... akoby letokruhy stromu. Prestáva chladiť, zohrieva sa v mojej ruke. Sotva stíham ďakovať, darca už berie vzdialenosť k svojej ozajstnej sestre, po dva schody.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ešte za ním kričím, ako ma potešil. Vchádzam do bytu, von práve svieti slnko. Idem k oknu a kladiem si achátové vajíčko pred oči tak, aby ho jeho lúče presvietili. Je nádherný. Rozohral sa novou paletou krásnych hnedo-oranžových farieb. Hrám sa s ním ako dieťa, čo si myslí, že má v ruke malý zázrak. Pobieham po byte a "šibrinkujem" manželovi s tou krásou pred očami. Usmieva sa.

Obyčajná sobota sa zrazu zmenila. Výnimočný okamih ju rozžiaril. Od radosti a dojatia som zrazu pocítila na líci kvapku soli. Rýchlo som ju zotrela, aby po nej nezostala ani stopa. Zdola počujem hlasy, stále je u svojej sestry. Bavia sa, majú si čo povedať...Tak ešte raz som pošepkala "ďakujem". Ďakujem za to, že som ti v ďalekej zemi stála za to, že si na mňa myslel a doniesol mi takú krásu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Moje obľúbené krédo: "Najkrajšie na svete nie sú veci ale okamihy", ožíva v mojej mysli. Hoci v tomto prípade krásny okamih korunuje achát, ktorý aj dnes podchvíľou zvieram v dlani...

Foto:

www.ladyrovena.blog.cz

Jana Dratvová

Jana Dratvová

Bloger 
  • Počet článkov:  590
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Milujem písmenká a rada sa s nimi hrám. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSprcha duše vo veršijedlo, bylinkyoprášené spomienkyMôj zverinecČriepky dňaUletené, pokus o fejtónSúkromnéNezaradené kadečo

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu