reklama

Moderné školy na úrovni 21. storočia

Posledných tridsať rokov bolo stredné odborné školstvo zanedbávané. Pritom dopyt po absolventoch je veľmi veľký.

Moderné školy na úrovni 21. storočia
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Hoci sa Bratislavský kraj vyznačuje najväčšou koncentráciou inštitúcií vedy, výskumu a inovácií na Slovensku, v oblasti vzdelávania celé územie zápasí viac ako desaťročie s nemalými problémami tak v oblasti ľudských zdrojov ako aj infraštruktúry, ktoré je nutné ihneď riešiť.

Chýba spolupráca základných, stredných a vysokých škôl a ich prepojenie s potrebami praxe. Iba 32% absolventov stredných škôl pracuje vo vyštudovanom odbore. Pedagogický a nepedagogický personál je dlhodobo finančne nedocenení. Akútnym problémom je viac ako 2500 chýbajúcich kapacít v materských školách a 360 chýbajúcich kmeňových tried na základných školách.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Centrum odborného vzdelávania a prípravy na Ivanskej ceste v Bratislave je modernou školou 21. storočia
Centrum odborného vzdelávania a prípravy na Ivanskej ceste v Bratislave je modernou školou 21. storočia 

Posledných tridsať rokov bolo stredné odborné školstvo zanedbávané. Pritom dopyt po absolventoch takýchto škôl je veľmi veľký. Rozhodli sme sa preto investovať do našich škôl a spraviť ich modernejšie, atraktívnejšie.

Zvýšili sme atraktivitu učiteľského povolania. Platíme za prácu so študentami po vyučovaní, preplácame jazykové kurzy, prispievame na cestovanie verejnou dopravou a zaviedli sme aj mimoriadne odmeny.

Modernizujeme materiálno-technologické vybavenie učební a spustili sme tiež komplexné rekonštrukcie centier odborného vzdelávania a prípravy. Zvyšujeme energetickú efektívnosť budov. Zateplili sme tretinu stredných škôl a vymieňame okná.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Na zvýšenie kapacít na základných školách sme vybojovali v Bruseli 63 milión eur
Na zvýšenie kapacít na základných školách sme vybojovali v Bruseli 63 milión eur 

Pre Bratislavský kraj sme vybojovali eurofondy na zvyšovanie kapacít základných škôl. Z chýbajúcich 9000 miest pokryjeme bezmála polovicu. Z 26 projektov je už väčšina vo výstavbe.

Nezabúdame ani na šport. Modernizujeme školské športoviská, opravujeme telocvične, staviame multifunkčné ihriská. Spustili sme projekt tzv. Smart škôl, ktoré budú ekologické, otvorené verejnosti a inkluzívne.

Vynovený atletický štadión na Ostredkovej ulici v Ružinove
Vynovený atletický štadión na Ostredkovej ulici v Ružinove 

A pokračujeme ďalej.

  • Vybudujeme nové kampusy stredných škôl v oblastiach hospodárstva s najväčšou konkurencieschopnosťou regiónu (zdravie a šport, inovácie a kreatívny priemysel, vinohradníctvo, ovocinárstvo a lesohospodárstvo, energetika, zdravotníctvo).

  • Zmodernizujeme centrá odborného vzdelávania a prípravy pre potreby praxe (SOŠ Chemická, SOŠ beauty služieb, Račianska, SOŠ obchodu a služieb, S. Jurkoviča, SPŠ elektrotechnická Hálová, Hotelová akadémia Mikovíniho, Obchodná akadémia Račianska a iné).

  • Zabezpečíme kvalitné materiálno-technické vybavenie odborných škôl a vybudovanie odborných a laboratórnych učební pre gymnáziá za účelom zvýšenia konkurencieschopnosti jednotlivých škôl a lepšieho prepájania výučby s praxou.

  • Vybudujeme nové nájomné byty pre pedagogických a nepedagogických pracovníkov, v záujme zatraktívnenia týchto povolaní na našom území (Ivanská cesta 3776 a Údernícka 8).

  • Zefektívnime a adresne prepojíme spoluprácu s akademickým sektorom za účelom dosiahnutia kvalitných absolventov a rovnako za účelom špecializácie akademického sektora na hľadanie riešení potrieb územia – BSK ako laboratórium inovácií (vznik inovačného klastra v spolupráci STU, SAV, UK, ESET, BSK a mesta Bratislava).

  • Zrevitalizujeme a zmodernizujeme školské areály, vrátane vonkajších športovísk a telocviční s cieľom vytvárania podmienok pre športové aktivity v každom okrese kraja (SPŠ elektrotechnická, Karola Adlera, SPŠ stavebná a geodetická Drieňová, Gymnázium Ivana Horvátha, SOŠ vinársko-ovocinárska Modra, Športová ulica Senec, Gymnázium Pankúchova, Gymnázium Malacky).

Takto bude vyzerať bytovka s nájomnými bytmi v Petržalke
Takto bude vyzerať bytovka s nájomnými bytmi v Petržalke 
Juraj Droba

Juraj Droba

Bloger 
  • Počet článkov:  76
  •  | 
  • Páči sa:  40x

Optimista, ktorý verí, že Slovensko vie byť lepšie. Cestovateľ. Platonický športovec. Otec veselého deväťročného chlapca. Zástanca slobody a zodpovednosti. Predseda Bratislavského samosprávneho kraja. Zoznam autorových rubrík:  BratislavaNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu