reklama

tepečela bujakči, alebo každá rodina má to svoje

Určite si každý viac, alebo menej uvedomuje, že rodina, v užšom, alebo aj širšom zmysle má svoj vlastný slovník, tradície, rituály, taký svojský spôsob komunikácie medzi sebou, ktorý okolie často nemusí celkom chápať. Môžu to byť záležitosti, ktoré sú podobné, alebo rovnaké vo veľkom množstve rodín. Výskyt podaktorých je však priam endemický. S niektorými vecami nemusíme súhlasiť, niektoré sa nám nepáčia, iným sa časom prispôsobíme a niektoré sa stanú našou súčasťou a prenášame ich do ďalšej generácie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Vianočný zvyk podávať oplátku s medom a cesnakom som ako dieťa nemala rada. Bola to jediná nežiaduca vec na Vianociach. So sestrou sme často robili grimasy a otrávene prehĺtali ten kúsoček oplátky, ktorá mala zabezpečiť zdravie na celý nasledujúci rok. Dnes v pohode strkám pod obrus peniaze, nevynášam na Štedrý deň smeti a presviedčam osadenstvo, že bez oplátky s medom a cesnakom budú určite hneď po novom roku postihnutý nejakou pliagou. Viem si predstaviť aké ksichtíky budú robiť o pár rokov moje decká.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hromadné objímanie a bozkávanie je tiež bežné v mnohých rodinách, je to niečo čo som nemala rada ako dieťa a nemám to rada ani ako dospelá. S ľútosťou hľadím na svoju staršiu dcéru ako sa občas neúspešne bráni záplave bozkov a ocmuľávania, proti ktorým zúfalo dosť hlasno protestuje. V tomto som na jej strane, snažím sa všetkých naučiť, že aj dieťa má svoje práva. Mne sa občas podarí zahnať dostratena, občas nie, ale vždy si poviem, že to trvá len chvíľu.

Tradičné oslavy Veľkej noci na našu radosť zrušil otec, vraj je škoda sedieť doma, keď máme voľno a vonku je pekné počasie. To, že na Veľkú noc nie som doma, aj keby som bola doma, som už naučila široké ďaleké okolie. Podľa toho, ako každým rokom pribúda ľudí, ktorí trávia pondelok mimo domu usudzujem, že nie som sama.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo sa týka rodinného slovníka, tak slovo tepečela zaviedla otcova teta. Absolútne netuším prečo, ale označovala tým handričku na umývanie riadu. Môj manžel volá dienko to, čo my voláme lopárik. Označenie kelovať odvodil môj otec, pretože keď ma niečo naštve, tak hovorím do kelu, takže kelovať znamená nadávať. Keď som išla variť šífliky, manžel premýšľal akú exotickú vec dostane na tanier. Možno aj bol trochu sklamaný, keď zistil, že sú to cestovinové štvorčeky. Bugriša označuje vec, ktorá má rozmer väčší ako bežne, tentočkovať- zdržiavať sa s niečím, picikať- sústreďovať sa na detaily, peňamužka je peňaženka (to sa ujalo po jednej humoristickej relácii), planďáky rozťahané tepláky. Žumpák je človek, ktorý sa oblieka do značkových vecí tak, aby vyzeral zanedbane. Mnoho slov má pôvod v iných jazykoch napr. štrajchnúť, krumpli, cmunďáky atď.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mojim najväčším favoritom je bujakči. Je to skomolený opis telesnej činnosti, ktorú vykonáva bujak (býk). Priznám sa, že som doteraz videla cikať len kone a tým to ide pekne rovno, ale vraj býk močí všelijako cikcakovito. Jazdí ako bujakči má na svedomí môj starý otec s maďarskými koreňmi, ktorý chcel takto okomentovať šoférovanie jedného suseda. Používame ho dodnes. Je to slovo, pri ktorom sa vždy usmievam, lebo mi pripomína človeka, ktorého som mala veľmi rada.

Diana Ďurinová

Diana Ďurinová

Bloger 
  • Počet článkov:  19
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Člen literárneho klubu Poet v Prievidzipráce zvyknem podpisovať dievčenským menom Laslopová Zoznam autorových rubrík:  PoéziaPrózaliterárne akcievýlety, relax, akcie- tipySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu