reklama

Naša blogerka Procházková

Neviem, kto presne vystupuje pod menom Petra Procházková, možno ona sama, ale jedno viem isto - jej príspevky rozhodne nepatria do sekcie serióznej žurnalistiky. V denníku SME má vlastné okienko s názvom Epicentrum Petry Procházkovej. Myslím, že spolu s masou ľudí, čítajúcich toto médium, sa zhodneme, že jej príspevky sú na úrovni radového blogu, pričom s neuveriteľným množstvom fabulácií, nedopovedaných právd a výmyslov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (47)

Predchádzajúce tvrdenie sa pokúsim dokázať na posledných dvoch „blogoch" od PP (tj. Petry Procházkovej), ktoré majú vždy tú záhadnú výhodu požívania statusu serióznej novinárčiny a objavujú sa na najvrchnejšej titulke v kolónke „zahraničie".

„Putinčatá"

To je názov predposledného blogu PP, ktorý si celý môžete prečítať tu :

http://www.sme.sk/c/5091768/epicentrum-petry-prochazkovej-putincata.html

PP v príspevku síce povedala pravdu, ale nie celú a ochudobnenú o kľúčové detaily. Technicky sa nedá hovoriť o lži, ale dojem, ktorý sa snaží navodiť, je vyslovene lživý. V článku píše o panej, ktorá napísala knihu veršovánok pre deti, oslavujúca režim Putina a jeho reformy. Aby podoprela svoju polopravdu, púšťa sa na tenký ľad a priamo bez dôkazov uznáva autorku za dušvne zdravú. Áno, všetko,čo PP napísala je pravda ... tá má ale aj svoje veľmi dôležité pokračovanie, ktoré PP asi nechcela vidieť a podeliť sa s ním : Autorka básničkovej knižky s názvom „Putíňatá" je penzistka, bývalá topografka, jej kniha vyšla v meste Saratov na VLASTNÝ NÁKLAD AUTORKY V POČTE 200 KUSOV !!! tj. V analogickom príklade by nás mal denník SME informovať o každej knižke, ktorá na Slovensku vyjde v 7-8 kusoch. (toto číslo dostaneme pomocou jednoduchej trojčlenky, keď si porovnáme náklad knihy s počtom obyvateľov v Rusku a vztiahneme tento príklad na Slovenské pomery).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Už samozrejmosťou je u PP absencia akéhokoľvek linku na originálny zdroj jej informácií. Je to z jedného praktického dôvodu - ľudia ruštiny (resp. angličtiny) znalí, by si veľmi ľahko overili jej klamstvá. Ja tu ponúkam ruské linky opisujúce situáciu so samizdatom zo Saratova :

http://www.dp.ru/a/2009/10/31/Putin_stal_geroem_detskoj

http://doseng.org/raznoe/42347-putinyata-nachinaem-propagandu-s-pelenok-13-skanov.html

http://www.nedomolvka.ru/post113465733

To sú linky na internetové správy, na oskenovanú knižku a na blog reálnych rusov, ktorí debatujú o tej knihe, ako o čomsi fakt debilnom. Ešte pripomeniem, že stránka doseng.org, je stránka, ktorú možno prirovnať k našej halbot.haluze, resp. inej stránke, kde sa ľudia chcú podeliť s kuriozitami a vtipnými fotografiami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Márny boj majora"

http://www.sme.sk/c/5102470/epicentrum-petry-prochazkovej-marny-boj-majora.html

To je ostatný článok PP, ktorý celým svojim zameraním patrí do ríše amatérskeho blogu. Jednak píše o.i. o udalostiach starých 7 mesiacov, jednak svojou informačnou výpoveďou a pravdivosťou nespadá podľa mňa do chlievika serióznej žurnalistiky. Uvediem na pravú mieru pár výmyslov a nedopovedaných súvislostí z tohto blogu PP.

„Potom, čo major Jevsukov len tak pre zábavu postrieľal v moskovskom obchode zopár ľudí a čo vyšli najavo prípady zadržaných, ktorých donútili priznať sa mučením, sa začali zmeny." - Tak po prvé, Jevsjukov bol naozaj majorom milície, ktorý strieľal v nočných hodinách z 26-27. apríla tohto roku v supermarkete do ľudí, z ktorých 2 zabil a 7 zranil. Podľa informácií to bol takmer nesvojprávny hňup, ktorý ani nedokončil strednú školu, a ktorý sa viac krát slovne predvádzal tým, ako môže zabiť človeka (to by asi vysvetľovalo, prečo skončil na milícii :)). Prečo ale PP neinformovala o tomto nešťastnom incidente v apríli toho roku? Potrebovala aby sa nazbieralo viac vrážd na jednu kopu a potom sa takto odbavila jedným dychom? Áno, korupcia v polícii v Rusku má hrôzostrašné rozmery a kým u nás policajti „len" kšeftujú, zrážajú autami ľudí a berú úplatky, v Rusku ešte aj strieľajú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takisto druhá polovica tej istej Procházkovej vety pochádza z toho istého prípadu Jevsjukova a jeho oddelenia milície mestskej časti „Caricyno" (btw. park Caricyno je novo zrekonštruovaný zámocký parčík s neogotickým zámočkom, niekoľkými romantickými grottami a umelými ruinami, v ničom nezaostávajúci za obdobnými parčíkmi vo francúzsku). Toto oddelenie milície sa doslova chvastalo tým, že si vynucovalo priznania od zatknutých. Čiže PP stačil jeden rajón s jedným debilom šéfom aby obsiahla „všetku pravdu". Rôzne vraždy sa stávajú všade, aktuálne informovať v novinách o nejakej obzvlášť brutálnej, alebo neobvyklej, je normálne. Ale pozliepať ironizujúcim tónom pár informácií o udalostiach aj 7 mesiacov starých, to je už podľa mňa nie žurnalistika, ale blog.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jeden z linkov, ktorý nesie názov „masová vražda". (Ja som si vždy myslel, že pojem masová vražda sa používa od 4 zabitých vyššie.) :

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%81%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B5_%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D0%B2_%D1%81%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B5_%C2%AB%D0%9E%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%C2%BB

Druhá polovica blogu PP je prekvapivo aktuálna. Je znova o majorovi - tentokrát o majorovi Dymovskom z Novorossijska (pobrežie Čierneho mora). Tento uploadol na youtube videá, kde upozorňuje na korupciu a nesprávne postupy v Novorossijskej milícii.

Tu je jeden z prvých linkov, k ďalším sa v youtube veľmi jednoducho preklikáte na lište napravo :

http://www.youtube.com/watch?v=2G3KbBfpg24&feature=related

Dymovský venovalDymovský, na rozdiel od mnohých našich politikov poukazuje na nekalé praktiky ešte počas svojej služby v milícii (u nás je zvykom pošpiniť svoju firmu/stranu/spoločnosť až po tom, ako vás z nej vyhodia). Hovorí predovšetkým o vzťahu náčelník milície vs. podriadení, potom o ďalších neprávostiach. Reakcia vedenia bola podľa PP takáto :

Než ho premiér dopozeral do konca, vydesení náčelníci v Novorosijsku začali hĺbkovú kontrolu. Nič neobjavila. Len to, že zmätený major si všetko vymyslel. Len tak si vycucal z prsta, že ho nadriadení nútia zatýkať nevinných a berú úplatky. Jeho kritiku označili za „nekonštruktívnu a špinavú"... ... Prokuratúra teraz zisťuje, či sa major dopustil chyby, alebo či to, čo poslal Putinovi, je holá pravda. V prvom prípade bude potrestaný, v tom druhom sa nestane nič.

Toto by si asi naozajstná novinárka nemala dovoliť, každý, kto si dá tú námahu, a prečíta si zopár článkov o tomto prípade, príde k záveru, že doposiaľ je prípad len vo vyšetrovaní a najrôznejších názorov za i proti je mnoho. Robiť takéto rýchle hodnotenia, čo sa stane, alebo čo sa nestane je prinajmenšom nešťastné. Takisto farbisté opisovanie, ako Putin ani nestihol dopozerať video a ako boli všetci v oddelení vydesení. Koľko článkov ste čítali, napr. o vrahovi z USA, ktorý vystrieľal pol triedy, že by novinár okrem informovania o tejto tragickej udalosti začal fabulovať, aký asi trest čaká vraha? Keď nás chcela PP informovať o aktuálnom, relatívne kurióznom, prípade z Ruska - prosím. Ale dá sa to urobiť aj bez klamstiev, zavádzania a očividnej nevraživosti. Dodám ešte (to možno pani Petre uniklo), že sám Alexej Dymovskyj vie, že sa za takéto prezrádzanie (alebo klamstvo) mu hrozí potrestanie na 3 roky väzenia.

http://www.amic.ru/news/113967/

Záver

Blogy PP si vždy prečítam rád, a z nich teda (aspoň tu v Moskve, kde vyše roka žijem) „viem, čo trápi rusov". Pretože takmer ani jedna z udalostí, ktoré vždy tak pútavo Procházková opisuje, nerezonuje medzi mojimi známymi. V pracovnom živote sa stretám takmer len s rusmi, v súkromnom živote v Rusku sú to výlučne rusi ... ale temer vždy som to ja, kto im prináša tie „žhavé" novinky, čo sa u nich dejú. Tie „ohromné" demonštrácie, všakovaké prípady, odhalenia, knižky a pod ... ľudí v Moskve žije oficiálne 11 miliónov ľudí, reálny počet sa odhaduje na 17 miliónov (čo je viac ako 10% občanov RF). Čiže aj taká demonštrácia 10 tisícov Moskvičov v uliciach sa rovná približne počtu 270 demonštrantov v Bratislave. Treba si skrátka uvedomiť, že nie každá hot-novinka je automaticky hlavnou témou všetkých ľudí v rusku.

PP odkazujem, že o Rusku sa dá písať negatívne aj bez klamstiev, zavádzania a iných pseudo-novinárskych fintičiek. Ale na druhú stranu - ten počet káuz, prípadov a ich rozsah je tiež priamo úmerný počtu obyvateľov v krajine a aj ich hustote vo veľkých mestách. A treba si aj sem-tam sňať konské klapky z očí, utrieť penu od úst a vidieť trošku objektívne. Howgh

Dusan Jurena

Dusan Jurena

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  0x

rozvíjajúci sa architekt vo veľkom meste Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu