reklama

Ľudia na onkológii

Niekedy sú čakárne plné, inokedy poloprázdne. Sedia tu ľudia rôznej vekovej kategórie, hoci stále prevláda staršia generácia, čoraz častejšie vidím mladé tváre. Ešte šťastie, že tu nie je detské oddelenie, to by som asi citovo znášala veľmi zle. Ale týto ľudia, ktorí majú rôzne diagnózy, rôzne príbehy, osudy, liečby, sa mi predsalen zdajú byť v niečom rovnakí. Sú takí pokorní, takí poslušní, ako tam dlhé hodiny čakajú na svojho lekára. A ja s nimi, rovnako poslušne sedím a čakám. Nešomrem. Nesťažujem sa. Verím, že lekár konečne príde a začne ordinovať. Verím, že konečne budem na rade a zavolá aj moje meno. Verím, že mi povie dobré správy. Verím, že vyzdraviem.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (20)

Čas si krátim čítaním. Poslednú dobu mi známi požičali množstvo zaujímavých knižiek a sama som si tiež nakúpila, takže literatúry mám dosť. Čakám a pritom čítam. Čítam o tom, prečo som chorá, čo by som všetko mala urobiť, zmeniť, aby som vyzdravela a aby som chorá už nikdy nebola. Snažím sa porozumieť mojej chorobe. Snažím sa nebáť sa, nehľadať vinníka a nemať pochybnosti. Mám čas, pacientov je neúrekom, čakárne sú plné.  

V jednej knižke sa dočítam, aké sú typické vlastnosti onkologických pacientov. Potláčanie vlastných pocitov (mala by som sa niekde sťažovať, že tu čakám už štyri hodiny), nevyjadrenie svojho hnevu (hnevám sa, ale mám úsmev na tvári), zdržanlivosť (neozvem sa ani keď vidím, že ma niekto predbehol v rade), snaha každému vyhovieť (len aby bol pokoj a mier na zemi a nikto o mne nepovedal, že som tá zlá), seba nepovažuje za dôležitého (ja nič nepotrebujem, len nech sú ostatní spokojní), nízka sebaúcta (ja by som nedokázala to, čo tento človek, neviem zarábať peniaze), svoje potreby zanedbáva (ako ja môžem chodiť cvičiť, kto bude s dieťaťom?), nemá rád sám seba (mám veľké brucho a celulitídu), bojí sa zmeny (som spokojná so svojím životom), kvôli krivdám sa vnútorne zožiera, no nedá to najavo (nie, fakt mi nič nie je).  

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Spoznali ste sa tiež? Ak áno, a ešte nesedíte v podobnej čakárni, je najvyšší čas zmeniť veľkú časť týchto vlastností. Ak už ste onkologický pacient, vitajte v klube. Zmena nie je jednoduchá, ale ani nemožná. Pre ďalší život je však nevyhnutná, takže sa dajte do toho ešte dnes. Možno to bude bolieť a asi nie len vás, no nakoniec sa vám uľaví a mnoho vecí sa upraví k lepšiemu. A hlavne – už nebudete viac typickým onkologickým pacientom, čo je prvý krok k tomu, aby sme nimi už nikdy viac neboli.

Eva Fülöp

Eva Fülöp

Bloger 
  • Počet článkov:  15
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som matka, manželka, dcéra, priateľka, kamarátka, známa aj neznáma a som aj onkologický pacient Zoznam autorových rubrík:  Mám sa stále lepšiesvet okolo mňaNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu