Ovos pochádza zo Strednej Ázie a patrí medzi jedny z najmladších obilnín. Je najvýživnejší zo všetkých našich obilnín. Obsahuje najviac tukov, bielkovín, vitamínov skupiny B a nerastných látok. Obsahuje až 15% bielkovín, čím je hodnotnejším zdrojom bielkovín ako varené mäso, ktoré obsahuje už len 9% bielkovín. Neobsahuje lepok a využíva sa preto aj v bezlepkovej diéte. (Dodatočná úprava: názory na obsah lepku v ovse sa rôznia. Niektorí celiatici ho znášajú bezproblémovo, iným môže spôsobovať potiaže. Niektoré zdroje tvrdia, že ovos je bezlepkový, avšak často býva kontaminovaný inou lepkovou obilninou, čo môže u citlivých jedincov vyvolať reakciu. Taktiež môžu byť citliví na bielkovinu avenín, ktorú ovos obsahuje). Aj v surovom stave je veľmi ľahko stráviteľný a keďže ho tepelne neupravíme, uchováme v ňom všetky významné látky. Ovsené vločky, ktoré dostať kúpiť v obchode, prechádzajú horúcou parou. Nemôžu nám tak už dať to, čo nám dajú podomácky vyrobené vločky z tepelne nespracovaného ovsa. Ak dáme ovos klíčiť, doslova v ňom zobudíme život - enzýmy a znásobíme jeho pozitívne vlastnosti. Mnohí ľudia sa smejú, že ovos je vhodný akurát tak pre kone. Keď sa však pozriem na silu, ktorou tieto zvieratá disponujú, považujem za veľmi múdry krok zaradiť ovos do svojho jedálnička. Získame tak veľmi výživné a energeticky hodnotné jedlo.
Ovsené vločky na taliansky spôsob
2 dcl nahého ovsu
cibuľa
paradajky
petržlenová vňať
talianske korenie na pizzu
olej lisovaný za studena (napr. olivový)
Ovos namočíme na 12-24 hodín. Počas tejto doby 2-3 krát vymeníme vodu. Pred prípravou znova prepláchneme a necháme odkvapkať na sitku alebo vysušíme na utierke. Je potrebné vysušiť ho preto, aby sa nám nelepil na vločkovač. Na výrobu vločiek nám poslúži vločkovač alebo mlynček na cestoviny. Ak nemáme vločkovač, vysypeme ovos na dosku a valčekom na cesto ho pogúľame. Ovos popraská - urobia sa "vločky". Poprípade, ak máme dobré zuby, nemusíme robiť žiadne vločky :-)
Do ovsenných vločiek pridáme na drobno pokrájanú cibuľu, paradajky, petržlenovú vňať. Pridáme korenie a olej a premiešame.

Zimnou variantou sú vločky so sušenými paradajkami. (Na obrázku sú ražné/žitné vločky)

Ovsená kaša
ovsená múka
olej lisovaný za studena (podľa chuti - ja mám rada repkový)
paprika
strúčik cesnaku
majoránka
štipka morskej soli
voda
Ovsená kaša pripadá do úvahy ako "fast food", v prípade, že sme si nič vopred nenamočili. Stačí ovos pomlieť na mlynčeku na jemnú múku. Pridáme papriku pokrájanú na kocky, prelisovaný cesnak, majoránku, soľ a olej. Vodu pridávame podľa potreby. Korenie môžme zvoliť podľa vlastného výberu. Osvedčila sa mi aj kaša s olejom a kurkumou. Túto variantu ovsenej kaše volím viac-menej iba v núdzi. Obilniny je totiž lepšie namáčať, pretože sa tým odstraňujú inhibítory rastu v zrne, ktorými sa chráni pred poškodením. Tieto inhibítory môžu nepriaznivo pôsobiť na proces trávenia tým, že ho spomalia alebo zabránia vstrebaniu niektorých živín. Pre niekoho so silným trávením to však vôbec nemusí predstavovať problém.

Dobrú chuť :-)