Slnečnicové fašírky sú vďačným jedlom v prípade, že nemáme nič vopred namočené. Ich príprava je relatívne rýchla a vďaka vysokému obsahu tukov výborne zasýtia na dlhú dobu. Netreba to však s nimi preháňať, kvôli spomínaným tukom sú ťažšie stráviteľné a preto je lepšie zjesť menšie množstvo.
Na slnečnicových fašírkach je zaujímavé to, že ich nikdy nespravíte rovnaké. Ich chuť je vždy prekvapujúco iná. Nikdy totiž netrafíte rovnaký pomer surovín. Experimentovať môžete aj s korením, vytvoríte tak vždy nové a nové variácie.
V podstate však možno ich chuť charakterizovať ako výraznú, ťažko špecifikovateľnú. Málokto uhádne, že sú vyrobené práve zo slnečnice, rovnako aj, že sú „živé“. Silno totiž evokujú niečo smažené alebo pečené. Sú veľmi obľúbeným jedlom na stretnutiach živej stravy a majú za sebou už aj úspešnú premiéru ako hlavný chod na svadbe.
Recept pre 2-3 osoby
250g slnečnice
100g ľanu
olej lisovaný za studena
3-4 strúčiky cesnaku
majoránka
drvená rasca
soľ
trochu vody
Slnečnicu a ľan pomelieme alebo rozmixujeme najemno. Môžeme použiť elektrický kávový mlynček alebo iný mixér. Ľan môžeme pomlieť ručne na mlynčeku na mak a slnečnicu na vločkovači (strojček na cestoviny). Zachovajú si tak lepšiu chuť. Pridáme korenie, cesnak a dobre ich s „múkou“ premiešame. Môžeme pridať aj rozmixovanú cibuľu. Prilejeme olej lisovaný za studena podľa vlastného výberu (dobre sa hodí repkový alebo olivový) a dolejeme kvapku vody, aby sme dosiahli žiadanú konzistenciu. Poriadne vymiešame. Vzniknutú masu môžeme priamo konzumovať ako pomazánku alebo tvarujeme guličky, fašírky, "čiernych princov" či iné tvary. Pomer oleja a vody je na vás, sami zistíte, ako vám to najlepšie chutí a vyhovuje na trávenie. Ja rada dávam veľa oleja a kvapku vody, aby sa hmota dobre zlepila. Môžeme obaliť v sezame.


Dobrú chuť :-)
Najbližšie stretnutie priaznivcov prirodzenej rastinnej stravy:
14.-16. októbra 2011, Kálnica (neďaleko Nového Mesta nad Váhom)