Ovplyvnená živou atmosférou tvorenia v kuchyni, rozhodla som sa aj ja vytvoriť pre seba a pre sestru niečo nové. A tu je výsledok:

Obloha - cibuľa, paradajka, hlávkový šalát
Topinamburový šalát
topinambury
štava z citrónu
olej lisovaný za studena
majoránka
červená paprika pálivá
kurkuma
soľ podľa potreby
Topinambury nastrúhame na strúhadle na jemné plátky/kolečká. Pridáme šťavu z citróna, trochu oleja (použila som ryžový), korenie. Dobre premiešame.
Topinambury som dnes jedla prvýkrát. Majú jemnú príjemnú arómu a samé o sebe majú neutrálnu chuť. Na podobný spôsob sa dajú urobiť aj surové zemiaky. Topinambury to však u mňa vyhrávajú.
Mrkvové karbonátky (recept pre 2 osoby)
2 veľké mrkvy
100g lúpanej slnečnice
šťava z citrónu
olej lisovaný za studena
korenie na pizzu
cibuľa
petržlenová vňať
čierna soľ (alebo morská, himalájska...)
Slnečnicu pomelieme/rozmixujeme. Mrkvu nastrúhame najemno alebo nakrájame na kocky a taktiež rozmixujeme, aby sme dostali jemnejšiu, takmer kašovitú konzistenciu. Cibuľu a petržlenovú vňať nakrájame nadrobno. Pridáme citrón, kvapku oleja (v tomto prípade to bol olivový), koreniny. Dobre premiešame a tvarujeme "karbonátky".
Karbonátky boli naozaj výborné. Tatko po kapustnici odfukoval, že je mu ťažko a naše karbonátky sa už do neho nevmestili. Mamička z nich však ochutnala a zjazdila nás, že sme jej z nich nenechali. Čo už, bude sa musieť uspokojiť s kapustnicou od tatka :-)
Dobrú chuť :-)