
Použiť možno samozrejme aj iné príbuzné a nepríbuzné druhy šalátov podľa chuti. Množstvu sa medze nekladú. My sme postupne začali zvyšovať dávku až tak, že sa pre nás šalát stal hlavným zasycujúcim jedlom. Nie je len doplnkom.
Základné suroviny, ktoré používame vždy:
hlávkový šalát
zelená cibuľka
olivový olej lisovaný za studena
mletý sezam (alebo ľan)
Voliteľné:
soľ (používame čiernu)
balzamikový ocot
citrónová šťava
petžlenová vňať
kôpor
žerucha
Postup:
Šalát si nakrájame alebo natrháme na menšie kusy. Nadrobno nakrájame zelenú cibuľku, pridáme olej a sezam pomletý na makovom mlynčeku. Môžeme doplniť nadrobno nakrájanými čerstvými bylinkami alebo vňaťkami podľa chuti. Na dochutenie pridáme balzamikový ocot, citrónovú šťavu alebo soľ.
Skúšajte. Vytvorte si vlastnú kombináciu, ktorá vám najviac vyhovuje. Šalát je chutný v "základnej" variácii samotný aj bez dochucovania. Ak sa rozhodnete použiť nejaké dochucovadlo, skúste si vybrať len jedno - teda použite napríklad iba soľ, iba balzamikový ocot, alebo iba citrónovú šťavu. Čím jednoduchšie, tým lepšie. (A čím zelenšie, tým zdravšie).
Ak vám prekáža horkosť sezamu, skúste si miesto toho namlieť ľan. Semienka šalát dobre omastia a zasýtia náš žalúdok.
A malá ukážka na záver...
P.S. Hádajte, čo mám dnes na večeru :-)