reklama

Viera v boha - chyba v genóme? IV Súmrak náboženstva

Šamanizmus a prvotné primitívne náboženstvá sa všade vďaka mozgu homo sapiens opierajú a rovnaké základy. Tvoria korene budúcich náboženstiev, povier a uctievania. Už v týchto prehistorických dobách, v mladšej dobe kamennej, nachádza šamanizmus v symbióze so svetskou mocou (náčelníkom) významné uplatnenie pri „hierarchizácii“ spoločnosti. Tak ako vládnuca vrstva, aj predstavitelia komunikácie s bohmi a mŕtvymi sa z pôvodne prísne rovnostárskych spoločností lovcov a zberačov vyčleňujú a užívajú výhody svojho výsadného postavenia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (204)
Chyba v genóme? Alebo je všetko inak...?
Chyba v genóme? Alebo je všetko inak...? 

A časplynie, technika sa pomalými krokmi zdokonaľuje a novodobé dejinyprichádzajú míľovými krokmi. Všade vo svete sa tvoria a upravujúnáboženstvá, dopĺňajú sa o modernejšie predstavy a myšlienky, základrozvrstvenia vesmíru však zostáva. V Amerike sa udržujú náboženstvá napomerne rovnakej úrovni, v Afrike, Ázii, na Blízkom východe podliehajúsilnejšiemu vývoju. Zrejme pod vplyvom veľkej hustoty osídlenia. Ale stále,jadro zostáva rovnaké. Prichádza koniec doby ľadovej (so sebou priniesla ajvýznamnú súčasť eposov a náboženských textov na celom svete - potopu sveta; vznikla zrejme pri trhaníľadovcových hrádzí a uvoľňovaní obrovských más vôd do svetového oceánu),neolitická revolúcia, búrlivý rozvoj technológií a nástup civilizácie.Celý svet sa mení, ale náboženstvá pretrvávajú. Majú stále svoje opodstatneniepre formujúce sa vládnuce vrstvy ako aj pre bežného človeka. Vierav nadprirodzené sily a ríšu mŕtvych je v ľuďoch cez ich snya stavbu mozgu hlboko zakorenená. Nikomu ani nenapadne zapochybovať, že tonie je realita. Koniec koncov, kto bysi chcel pohnevať duše mŕtvych? O všemocných a neraz aj krutýchbohoch ani nehovoriac.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A dostávamesa do prítomnosti. Po Zemi chodí už skoro 7 miliárd jedincov druhu, ktoréhopopulácia len nedávno čítala pár tisíc kusov. Pokrok človeka v oblastivedy a techniky dosiahol nepredstaviteľnej úrovne. Vybudovali smecivilizáciu na globálnej úrovni a vykonávame prvé kroky do svojhovesmírneho okolia. Sme jednoducho modernív tom pravom zmysle slova. Prehrabávame sa usadeninami a hľadámepozostatky našich predchodcov. Analyzujeme ich a ich život. A nielenten fyzický, ale aj duchovný. Prežívanie alternatívnej reality našimi predkami.Vidíme ich nástenné maľby a rituálne pomôcky, ktorými sa snažili pochopiťfungovanie toho najzložitejšieho a najúžasnejšieho výtvoru vesmíru.Ľudského mozgu. Dnes už vieme, že neuspeli. Ale nikto im to nemôže vytknúť,robili čo mohli, aby sa s neurologickými reakciami vytvárajúcimi vedomiev mozgu vyrovnali. Podliehali však svojím ilúziám a víziáma vybudovali rôzne kulty a náboženstvá. Svoje ilúzie a sny pokladaliza zvláštny prejav niečoho skutočného. Vďaka ním vznikla a dodnes existujekultúra ako taká. Kvôli ním vznikli náboženstvá a rôzne predstavyo duchoch mŕtvych druhov, ktorí ešte včera zabíjali spolu s nami mamutaa dnes ležia v jame a chystajú sa na cestu do podsvetia. Trebaim preto pripraviť všetko potrebné, aby tam žili dobre a nespôsobovali týmna zemi problémy. Kvôli ním sa dodnes ľudia obracajú na bohov alebo jednéhoboha s prosbami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aby sme však naším tisícročia vzdialeným predkomnekrivdili...samozrejme, nie je to len kvôli nim. Je to samozrejme kvôli(neviem, či sa dá povedať vďaka) toľko krát spomínanému mozgu. Orgánuvytvárajúcemu naše vedomie, pocity, ale tiež podvedomie s rôznymizvláštnymi obrázkami a imagináciami. Prví ľudia jednoducho podľahlizobrazeniam, ktoré im poskytovali ich vlastné mozgy. Na jednej strane im toprinieslo výhody, na druhej aj kopec peripetií. A my, ako strašnevzdialení potomkovia prvých predstaviteľov nášho druhu žneme to, čo oni dávnozasiali. V súčasnosti najmä záporné stránky nášho podvedomia.

Preto môžemekonečne dať odpoveď na otázku, ktorá bola ústrednou témou a názvom celéhopojednania. Odpoveď je to jednoznačná: nie.Viera v akékoľvek nadprirodzené bytosti, bohov alebo jedného boha,podsvetie, duchov mŕtvych a podobne nie je chybou v genóme konkrétnejskupiny ľudí. Ak by sme chceli vieru v tieto javy nazývať chybou alebonedajbože psychickou, geneticky danou poruchou, dopustili by sme sa hrubejnepresnosti. Už aj preto, že touto chybou by trpel genóm každého jednéhojedinca, každého príslušníka nášho druhu homosapiens minimálne posledných 50.000 rokov. A ak by tí, čo o sebe v dnešnej dobre prehlasujú,že neveria v žiadne nadprirodzené bytosti tento chybný gén nemali, boli byvo výraznej menšine - došli by sme paradoxne k záveru, že neveriaci aracionálne zmýšľajúci ľudia sú tí, nejakým spôsobom problémoví. Ale samozrejme,zbytočne špekulujeme, nič také ako génovo podmienená viera v bohovneexistuje. Jediné, čo naozaj existuje je mozog, ktorý nosí každý človekv hlave. Mozog schopný popisovať abstraktné symboly, chápať najbizarnejšieútvary vesmíru, vytvoriť úžasné umelecké diela a estetické cíteniea na druhej strane schopný skonštruovať atómovú bombu, vystavať do nebasiahajúce mrakodrapy a vyslať do vesmíru rakety. Nikto nevie, či tá druhástrana nášho mozgu, zodpovedná za naše podvedomie a obrazy, ktoré vidímepri halucináciách, je nevyhnutnou súčasťou mozgu, bez ktorej by smev inteligencii nepokročili na dnešnú úroveň alebo len zvláštnym náhodnýmevolučným vrtochom, bez ktorého by sme sa pohodlne zaobišli. U neandertálcovzjavne podvedome sa prejavujúca alternatívna realita absentovala,napriek tomu držali technický krok s človekom rozumným. Stým rozdielom, že nevytvárali kultúru, neuctievali žiadne božstvá ani sanebáli duchov mŕtvych. Aspoň o tom dodnes nevieme. S trochou humoruby sme mohli povedať, že sa im bohovia pomstili za neuctievanie...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mohla to byť intelektuálna výhoda, ktorá nakoniec prinieslavíťazstvo nášho druhu a ovládnutie sveta, ale aj úžasná náhoda, nebyťktorej, dnes by sme možno mali na prvý pohľad zvláštnu neandertálsku, technickyorientovanú civilizáciu bez duchov a bohov...a možno aj bez kultúry. No stalosa tak, ako sa stalo a svetu dnes vládne homo sapiens. Aj so svojim alternatívnym svetom plným bohov,duchov a vízií...


Ľudský mozog. Najzložitejší produkt vesmíru, ktorý nás spravil tým, čím sme. Zároveň dal vzniknúť všetkým známym duchom aj bohom. Amon-Re v Egypte, kresťanský, či židovský boh, Alah pre moslimov... Všetci tu našli svoj domov. A tak, ako tu raz vznikli, raz aj zaniknú. Možno budú vystriedaní niečím iným, možno už nikdy nie...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V úvodetohto článku som spomínal rôzne formy a bizarnosti dodnes pretrvávajúcejviery v boha/bohov, ktoré som zakončil prirodzene sa tlačiacou otázkou„kde je chyba?". Odpoveď už čiastočne daná bola, čiastočne ešte nie. Je trebapripomenúť hlavnú príčinu všetkých klasických sporov a roztržiek medziveriacimi a neveriacimi. Tou je neuvedomenie si aspektov nášho najhlbšiehoja. Tým mám na mysli už spomínanéprocesy v mozgu a neurologické procesy v ňom prebiehajúce. Zástancoviaoboch táborov si spravidla neuvedomujú tieto fakty. Ale istá asymetria tu je.Tábor ateizmu je totiž aspoň zhruba na tej správnej strane, uvedomuje si, ženadprirodzené javy ani žiadni duchovia jednoducho v skutočnom reálnom svete mimo človeka neexistujú. Rovnako ako všetci bohovia od Amona-Re, cez židovskéhoa kresťanského Boha, Višnu aj Šivu, boha vteleného do krokodíla, čiantilopy až po Alaha. Ale pri horlivej obhajobe zabúda, že istým spôsobomvšetky tieto javy existujú. Ale len v našom podvedomí, ako prežívaniealternatívnej reality. Menej poeticky povedané - ako elektrochemické pochodyv našich mozgoch. Preto ich nie je možné natrvalo vyniesť na smetiskodejín. Je ich možné len správne pochopiť a zasadiť do reality. Nie je teda úplne správne povedať, že neexistujú.

Na druhejstrane teisti toto zjavne dodnes nechápu (alebo nechcú?) pochopiťa mylne si všetky fenomény mysle druhu homosapiens stále vysvetľujú ako niečo naozaj reálne, skutočne existujúce aj mimo nášho vedomia. Jenepochybné, že tento postoj je nesprávny, hoci moja skúsenosť hovorí, že žiadnypevne presvedčený veriaci si svoju predstavu nedá vziať, ani za pomociracionálnych argumentov. Netreba však lámať nad ľudstvom palicu. Pokrokpokračuje a uvedomenie si pravej podstaty človeka a skutočného sídladuchov a bohov je ešte len v plienkach. Veď hromadné šírenie týchtomyšlienok začalo iba v 18. storočí počas rokov osvietenstva, ale podpora odskutočnej vedy prišla ani nie pred 100 rokmi. Sto rokov boja racionálnej častivedomia proti dlhým tisícročiam dominancie hlbokej viery, uctievania dušímŕtvych, nakláňania si božstiev. To je nerovný súboj.

Niekedy samusím až usmievať, keď vidím v televízii zástupcov rôznych náboženstiev (naSlovensku najmä rímsko-katolíckej cirkvi, ale moja výpoveď zasahuje všetky prejavyakejkoľvek viery na svete, pozn. aut.) a ich plamenné prejavy obsahujúcemedzi riadkami jasný odkaz o vlastníctve pravdy, najlepšej morálky (ktorúopierajú o nejakú absolútnu bytosť alebo nejaký vyšší princíp), svedomia.Ich boh je ten pravý a jediný, ostatní sa mýlia, ich boh je príčinouvesmíru, stvoriteľom, prvým hýbateľom, tvorcom človeka a ostatní bohoviasú len pomýlením. Naivne sa domnievajú, že snáď kvôli ich predstavám akéhosineurčitého boha sa zastavil čas aj evolúcia - života, človeka alebo samotnej planéty. V akom omyle to žijú?! Keby nežili v takom zaslepení a dovideli si za špičku nosa, videli by za ním fantastickú budúcnosť, ktorá čaká túto planétua človeka na nej.

Našťastie to,čo bolo ešte pre pár storočiami nemysliteľné, je dnes už realitou. Racionálnezmýšľanie a zasadenie všetkých javov tam, kam naozaj patria, je realitoudnešných dní. Nikto, a o to skôr ani ja, nevie, čo sa bude diaťv budúcnosti. Myslím si však, že toto racionálne myslenie v ľuďoch sapostupne presadí. Možno to zaberie tisíc a možno dvadsaťtisíc rokov.A možno aj to bude málo, nakoľko súčasné prejavy šamanizmu z dobykamennej v prejave takzvaných moderných (impozantne nazývaných zjavenými) náboženstiev súhlboko zakorenené a spletené v mocenskýchštruktúrach svetskej spoločnosti. A toto rozpletanie sa začalo len nedávno.Predstavitelia náboženstiev vo svete pochopili, že na svoje prežitie potrebujúokolo seba vytvoriť zdanie dôležitosti a nevyhnutnosti. Týka sa to predovšetkýmveľkých svetových náboženstiev, ktoré pokročili najďalej a odpútali sa odprirodzených ľudských vidín a predstáv, bez ktorých by ľudia strácalikontakt s vierou, ale ktoré majú stále hlboko zakorenené do svojich náuka ani o tom možno nevedia . Zanieteným rečnením o zmysle života,všemohúcom stvoriteľovi, trestaní hriešnych, poslednom súde, posmrtnom živote, si túto gloriolu dôležitosti okolo seba vytvárajúa ešte dnes im väčšina ľudí v takej či onakej podobe verí.

Ale raz snáď tenkoniec príde. Ako som povedal, ani srdcervúce prejavy šamanov alebo kňazov, aniich absolútne presvedčenie o vlastnej pravde čas a vývoj jednoduchonemôžu zastaviť. Časom možno úprimná viera v ríšu duchov a boha, ktorý násstvoril, zostanú ako súčasť múzeí u budúceho človeka. Presne tak, ako je jaskynné umenie súčasťou prírodných múzeí dneška. Ako miláspomienka na ich vzdialených predkov, ktorí sa tak snažili poznať všetkytajomstvá sveta, až sa nechali celé tisícročia mýliť vlastným mozgom. Snáď saz nás naši potomkovia nebudú smiať... Veď napokon, ani my sa nesmejemešamanom z doby kamennej, ak verili, že zarezanie antilopy prinesie konečnedážď. Nesmejeme sa, že sa klaňali levovi, ktorý sa zjavil počas cesty šamanak iným svetom a mysleli si, že v zvierati sa stelesnil niektorýz duchov. Nesmejeme sa, iba vieme, že sa mýlili a nechápali svet tak, ako my dnes.

Šamanomz mladšej doby kamennej to môžeme odpustiť, veď sa nemali ako a kdedozvedieť pravdu o prírode, o svete, v ktorom žili,o vlastnom tele a fungovaní vlastnej mysle. Toto všetko muselo prísťčasom a niekedy aj napriekexistenciám náboženských dogiem, ktoré v novoveku nabrali brutálnu moc nadčlovekom. Stratili s ním kontakt, pre ktorý vznikli a pre ktorý ichľudia uznávali. Dnes to už síce vieme, ale ľudstvo sa len tak skoro svojhovlastného omylu nevzdá. Nepôjde to bezbolestne a bude to trvať dlho. Ľudiasú už raz takí. Ale času máme dosť. Pokiaľ ten čas príde, ja som rád, že už dnes patrím dorastúcej časti ľudstva, ktorá vie oddeliť svoje podvedomie od objektívnejestvujúcej reality naokolo. Vie si uvedomiť že imaginácie dané neurónmiv mozgu nie sú odrazom žiadnejreality vonku. Do tej časti ľudí, ktorá chápe, že elektrochemická reakciav mojom mozgu nemá nič spoločného s príčinami vzniku vesmíru ani mňasamého. A nerobí ho to o nič menším.

Práve naopak.

Použitá a odporúčaná literatúra:

Foley, R.: Lidé před člověkem

Mark, J.: Jsme téměř 100% šimpanzi?

Uhlíř, J.: Jak jsme se stali lidmi

Lewis-Williams, D.: Mysl v jeskyni

Polemika o vede, viere a ideológii 

...a iné. 

Peter Fidler

Peter Fidler

Bloger 
  • Počet článkov:  41
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Momentálne intenzívne sa zaoberajúci štúdiom holandčiny."Je lepšie o otázke diskutovať bez toho, aby sme došli k záveru, ako dôjsť k záveru bez toho, aby sadiskutovalo" J. Joubert Zoznam autorových rubrík:  Veda - kozmologiaVeda - biologiaVeda - ostatneSpolocnostNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu