reklama

Ako som sa naučil resetovať svoj digitálny fotoaparát

Potrebujete reštartovať svoj digitálny fotoaparát a márne na ňom hľadáte tri malé klávesy s nápisom CTRL, ALT a DEL? V tom prípade čítajte ďalej. Možno to čo mne pomohlo s aparátom Sony DSC-S40, pomôže i vám. Alebo sa aspoň poučíte ...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Môj malý digitálny fotoaparát od firmy Sony s logom Cyber-shoot na prednej strane prestal poslúchať akurát, keď sme boli na konferencii v Zurichu. Fotiť aj fotil, len mi odmietal prezradiť čo. Obrazovka vzadu na fotoaparáte svietila neustále nudnou šedou farbou, aj keď ja som v malilinkom hľadáčiku kamery videl pestrofarebné obrázky mesta.

Po návrate domov som si sadol s chorým fotoaparátom za počítač. Manuál mám síce doma odložený, ale mne je ho rýchlejšie nájsť na internetovej stránke výrobcu ako v správnom šuplíku či skrinke niekde v byte.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na internete som ho našiel okamžite. S malou nádejou v duši som začal listovať v manuáli na obrazovke v kapitole Odstrelovač Ťažkostí (Troubleshooting), či v nej nenájdem riešenie môjho problému.

Jedno riešenie mi návod naozaj ponúkol. Vraj obrazovka niekedy takto zošedivie až sa z toho nespamätá, keď zblbne vo vnútri aparátu mikropočítač. Kameru treba resetovať.

Potešil som sa. Z reštartovaním počítačov mám dlhoročné skúsenosti, som jeden z mála ľudí, čo pozná zázračnú trojkombináciu kláves ako na resetovanie Pécečka tak i Macintosha, nevraviac, že hlavu si resetujem pravidlene každý piatok, takže mi nemôže robiť problém naučiť sa ďalší reštart pre fotoaparát.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Návod na ekvivalent ku CTRL+ALT+DEL pre môj Sony fotoaparát DSC-S40 vyzeral byť ľahký. Treba vraj len na minútu vybrať baterky z aparátu a znova ich tam založiť.

Skúsil som. Nepomohlo. Skúsil som dvakrát dlhšie, nepomohlo dvojnásobne. Ďalšia rada sa v manuáli nenachádzala.

Neviem k čomu siahate vy v takomto prípade, ale ja sa nikdy nevzdávam hneď na začiatku a i všeobecne pijem striedmo. Obrátil som sa teda na Deda Vševeda.

Začal som zadávať vhodné kombinácie výrazov na stránke Google, ktoré by ma mohli doviesť k návodu na oživenie obrazovky môjho fotoaparátu.

Ako prvé som pozeral z nájdených odkazov len tie, ktoré ma viedli na stránky firmy Sony. Netrvalo dlho a našiel som odkaz na video, ktoré mi malo názorne predviesť ako sa resetuje každý digitálny fotoaparát od menovanej firmy. Neviem síce, prečo to nenapísali už do návodu, ale keď je človek blízko cieľa, nehľadí na straty času v minulosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Efektné video mi prezradilo jeden krok, na ktorý v návode pozabudli. "Po vybraní bateriek treba na 15 sekúnd stlačiť tlačítko POWER," čítal som nahlas. Rýchlo som sa chopil kamery, zbavil ju bateriek a napočítal držiac do 15. Založil som baterky, stlačil tlačítko POWER a pozrel na obrazovku. Nič. Stále tá istá šedivá priemernosť.

"Počítal si moc rýchlo," poradila mi manželka. Skúsil som teda znova, napočítal som pätnásťkrát jedenadvadsať, založil baterky a stlačil. Rovnaká odpoveď. Pozrel som sa spýtavo na manželku. Mala iné starosti ako ja.

Začal som sa teda znova pýtať Deda Vševeda. Nevzdávam sa totiž nielen na začiatku, ale ani v strede príbehu. Mojej trpezlivosti sa dostalo čoskoro zadosťučinenia. Našiel som správne riešenie!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako som mohol vedieť hneď, že je správne, skôr než som ho vyskúšal? Jednoducho. Návod som totiž našiel v diskusnom fóre, kde sa po jeho uverejnení objavili desiatky pochvalných reakcií s poďakovaním od všetkých, ktorým návod pomohol.

Návod bol v angličtine, skúsim ho tu preložiť, kto chce skúsiť vlastný preklad, nájde originál tu, pre ostatných tak ako mi zobák narástol:

1. Uchopte kameru pevne do ľavej ruky.

2. Rezko poklopkajte na logo "Kybernetická-strela" hánkami pravej ruky.

Obrázok blogu


Niekto si z nášho ... pardon, nechcem vás do toho zaťahovať ... z môjho nešťastia urobil srandu.

Nevzdávam sa ani tesne pred koncom, nie to po ňom, a hľadal som ďalej. Keď už som pomaly videl všetko šedo, nielen obrazovku môjho fotoaparátu, objavil som niečo na mieste, kde by to nikto z nás nečakal. Na diskusnom fóre o úplne inom fotoaparáte s názvom Maxxum 5D od úplne inej firmy Konica Minolta.

Na tom fóre som našiel len tak mimochodom utrúsenú poznámku, ktorá radila niekomu, čo mal problémy s kamerou od firmy Konica, skúsiť to čo dotyčnému, čo len tak utrusuje mimochodom poznámky, pomohlo s jeho kamerou DSC-S40 od firmy Sony.

Nebudem vás už dlhšie napínať ako sa resetuje fotoaparát na obrázku hore. Žiadne vyťahovanie bateriek z brucha fotoaparátu. Mojej kamere pomohlo, keď som držal TRI červeno vyznačené ovládacie gombíky vzadu na kamere a počas tohto intenzívneho držania stlačil ešte gombík ŠTVRTÝ s názvom POWER. Obrazovka fotoaparátu Sony DSC-S40 ožila.

Obrázok blogu

Táto skúsenosť z čerpania z nekonečnej studnice skúseností cez Google nie je moja jediná, je len najaktuálnejšia. Nie je dokonca ani jediná týkajúca sa firmy Sony. Keby som kedysi dávno nenašiel na stránke nadšenca-amatéra informáciu o tom, že do kolonky "meno počítača" mám zadať nie meno v lokálnej sieti, ale dva výkričníky (!!), dodnes môj Palm od Sony nemá o existencii internetu najmenšieho tušenia.

Neviem prečo nám niektoré firmy zatajujú takéto dôležité informácie. Viem len, že má zmysel o tom písať. Aby i ostatní, keď zas raz budú hľadať v hlbinách nekonečnej studnice internetu, možno tiež úspešne našli riešenie svojho problému.

Alebo sa aspoň pobavili.

A tak si Google, prosím ťa, zapíš do pamäte: Sony DSC-S40 reset restart help Sony DSC-S40 reset restart help Sony DSC-S40 reset restart help ...

Peter Frolkovič

Peter Frolkovič

Bloger 
  • Počet článkov:  83
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Matematik na Slovensku po 12 rokoch v cudzine. Do roku 2008 písal na tomto blogu vážne o veciach tak, že nebolo jasné, či to myslí vážne. Chcel záujem vzbudiť, nie uspokojiť. Zoznam autorových rubrík:  MuzikaInternetFotoletoFilmyOstatnéKaliforniaNávratNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu