reklama

Nedeľná prechádzka, alebo štvrť na päť už bolo pred dvoma minútami

Nedeľné odpoludnie sme strávili v meste. Naša malá rodinná prechádzka začala na Šafku, odkiaľ sme sa odprechádzkovali na Hviezdoslavove námestie. Cestou sa Erik vyjašil pri modernej obdobe záhradných trpaslíkov. Kravičky už pred osadením mediálna masáž korunovala na Umenie, ale vo mne zanechali len akýsi krikľavý dojem reklamného gýča... Prísnej, protirečivej tabuľky: Nesadaj na mňa- slúžim deťom som sa cestou spýtal, kto by si asi tak na tú kravu chcel okrem detí sadnúť. Ak by sa aj niekto natoľko opitý našiel, iste by práve jemu bola tá tabuľka srdečne ukradnutá. Slimačím tempom sme absolvovali kúsok Korza a ocitli sme sa pri Novom moste.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Odtiaľ sme po Zámockých schodoch vyšli na Hrad. Krásny výhľad nás navnadil na kultúrnu vložku... Prešli sme takmer každou expozíciou. Asi najpútavejšia bola Kým nevesta povedala áno . Pozerajúc staré fotky, dozerajúc na živelného, detsky zvedavého Erika, ma zaujala babička. Staručká, zošúveraná, so silnými okuriarmi na nose, dívala sa na svadobné fotky zo začiatku minulého storočia. V tvári mala neopísateľný výraz.
Pozri, pošepol som Zuzke, svadobná fotka jej rodičov musela vyzerať ako tieto tu.
Stála tam veľmi dlho. My sme sa už vracali späť, ale babička sa ešte stále nehybne pozerala a nasávala krásnu atmosféru zo začiatkov slzavého storočia. Keď sme prechádzali okolo nej, stretli sa nám na okamih pohľady. Oči mala plné sĺz.

Bolo práve 16:17, keď sme odchádzali. Vrátnik nám odomkol, otvoril dvere a zahatal naivných českých turistov, ktorí sa chceli dostať dovnútra. Ukazoval pritom na ceduľku oznamujúcu čas poslednej prehliadky. 16:15. Pribrzdil som svoju rodinku a počkal, ako to dopadne. Nepomohlo im uistenie, že do piatej si všetko pozrú. Nepomohlo poukázanie na oficiálny čas, prezentovaný napríklad aj na internete . Smola. Pán vrátnik dostal jedinú príležitosť byť dôležitý. Nepustil ju z rúk a milých navštevníkov nekompromisne vymkol.

Štvrť na päť už bolo pred dvoma minútami, znel nepriestrelný argument.

Slovenské národné múzeum nie je na zákazníkov a osemdesiat korunovú almužnu vstupného odkázané.
Cestou späť sme stretali množstvá turistov, ktorí v húfoch stúpali tam odkiaľ sme my išli preč. Veď bolo len pol piatej, po nedeľňajšej sieste sa turistický život ešte len prebúdzal. Na rozdieľ od hradu, kde už štvrť hodinu spali na vavrínoch slabo dotovanej (?!) slovenskej kultúry.

Pre Erika bola nakoniec najkrajším zážitkom návšteva v MacDonalde. Nikto ho neupozorňoval, aby sa niečoho nedotkol, ba dokonca dostal k hranolkám aj hračku. A kedže niečo pre najmenších nie je v stánkoch kultúry dostupné, celý večer sa vypytoval, kedy pôjdeme opäť do MacDonaldu. Krpec jeden nekultúrny :-)

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu