reklama

16.3.2000

Štvrtok: Dnes mám tridsaťjeden rokov. Zisťujem, že starnem. Našťastie, len podľa tej prvej cifry. Keby mi ju niekto vymenil za dvojku, necítim fyzický rozdiel. Psychický už hej.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Desať dní zanedbávam tento denník. Keď mám čo čítať, nepíšem.

Včera som sa dozvedel, že kolegov syn umrel. Rakovina pečene ho zlikvidovala v krátkom čase. Zajtra s ním budem, popýtam sa čo a ako. Celých sedem dní nebol v robote, určite starosti s pohrebom.

George Klein, veľká postava boja proti rakovine, napísal knihu Ateista a svaté mesto a jiné eseje , v ktorej sa zaoberá chybami a mylnými predstavami autorít vo vede. Čítal som krátky úryvok (v LN) a musím skonštatovať, že ma nesmierne zaujal. Skúsim tú knižku zohnať.

Opisoval napríklad pokus: Devätnásť pracovníkov laboratória si zahralo na triedu, v ktorej vodili za nos pokusnú osobu. "Učiteľ" im dával otázky ku konkrétnym príkladom na tabuli. Všetci odpovedali zámerne nesprávne a pokusná osoba – samozrejme s nimi. Pri každom príklade sa zvyšovala miera nepresnosti, ale pokusná osoba sa zbadala, až keď bola správna odpoveď natoľko zjavná, že to bolo smiešne. Táto konformita bola rovnaká, neuveriteľne veľká, bez ohľadu na vzdelanie a vek.

Tu niekde je dlhý život slovenských mýtov z ktorých ťažia tí, čo majú plnú hubu starostí o "obyčajného človeka". Ten sa má pritom tým horšie, čím viac sa oňho niekto stará.

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu