reklama

Múzeum hmatom či sluchom

Múzeum a znevýhodnené skupiny

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Dlhéobdobie sme si všetci mysleli, že múzea sú určené len pre zdravýchľudí. Ale už pár rokov to nie je tak. Múzea dávajú šancu aj telesne čimentálne znevýhodneným návštevníkom.

Aj my sa snažíme. Chceme, aby sme im umožnili zdanlivo nemožne– prehliadku zámku. Aby mohli spoznať architektonické krásy a priblížiťsa pocitom, ktoré počas návštevy prežívajú „zdraví“ návštevníci. Chcemeprekonať bariéry. Chceme, aby si návštevníci odniesli príjemné zážitky.Chceme, aby zámok patril aj im.

Prevšetkých, ktorým zdravotný stav nedovoľuje absolvovať klasickúprehliadku, je k dispozícii zámocká kaplnka zo 17. storočia. Je tojedna z mála miestností na zámku s bezbariérovým vstupom a je v nejumiestnená špeciálna maketa zámku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Predlohoupre túto maketu sa stal model architekta Jozefa Huberta, ktorý sapodieľal na poslednej prestavbe zámku. Maketa je vytvorená z kvalitnéhoepoxidu, ktorý je dostatočne odolný voči mechanickému poškodeniu. Vosvojom vnútri ukrýva CD prehrávače s reproduktormi, prostredníctvomktorých si návštevníci môžu vypočuť dramatizovaný príbeh o históriizámku. V prípade menšej skupinky môžu návštevníci využiť aj bezdrôtovéslúchadla a voľne sa počas výkladu pohybovať okolo makety.

Maketa je okrem iného doplnená aj o štítky v brailovom písme. Popisky označujúnajdôležitejšie miesta na makete. Spolu ich je viac ako 30 a označujúnádvoria, veže, jednotlivé krídla, park, vodnú plochu a dokonca ijednotlivé sály. Aby bola pre slabozrakých a nevidiacich maketa ešteviac nápomocná, je doplnená o navigačnú audionahrávku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vďakašpeciálne upravenej makete si prehliadku zámku môžu vychutnať hlavnezrakovo postihnutí návštevníci. Veľkou pomocou je maketa aj pre ľudí,ktorí sa nemôžu spoliehať na vlastné nohy. Ponuku špeciálnej prehliadkyvyužívajú predovšetkým špeciálne školy, domovy sociálnych služieb čidomovy dôchodcov.

Petra Gordíková

Petra Gordíková

Bloger 
  • Počet článkov:  126
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu