reklama

Rytierske dni a čo im predchádzalo

Vážené dámy, ctení páni ! Na známosť sa dáva, že prvorodený syn grófa Pavla Pálfiho a jeho manželky Františky, rodenej Khuenovej, pricestuje o pár dní do Bojnického zámku. Ján Anton Pálfi sa prinavrátil z povinných gavalierskych ciest v zahraničí. V Bojniciach sa zdrží 4 dni. Dostatočný čas na to, aby porozprával, čo na cestách zažil a skúsil. Navštívil Viedeň, Benátky, Augsburg, Rím, Neapol, Paríž a dokonca i Istanbul. Všade sa učil dobrým mravom a rytierskym cnostiam. Prežil mnoho podnetných situácii. Zdokonalil sa v písaní veršov, nabral skúsenosti v plávaní, v streľbe, v jazde na koni či v love. Naučil sa zručnostiam v šerme a objavil čaro hry šach. Zážitky z cesty za rytierskymi cnosťami si môže vypočuť priamo v podaní Jána Antona Pálfiho na zámku v Bojniciach od 13. septembra do 16. septembra.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Tak asi takto sa to celé začína.Najprv príde inšpirácia a tá prinesie námet. Následne je potrebnév archívoch a knižniciach nájsť všetky relevantné informácie, ktorésa spájajú s daným obdobím a udalosťami tých čias. Je to na jednejstrane zaujímavá činnosť, pri ktorej sa človek dozvie aj to, čo by ani nedúfal.Ale zároveň je to ako každá iná tvorivá činnosť aj psychicky náročne.

Tohtoročný scenár vznikal podrukami samotného riaditeľa SNM-MBo. Pán Papco si za rytiera tohto ročníkavybral Ján Antona Pálfiho. Ján Anton Pálfi bol prvorodený synom Pavla Pálfihoa jeho manželky Františky Khuenovej. V rokoch 1679-1694 bol dedičnýmkapitánom Bratislavského hradu a županom Bratislavskej stolice.V roku 1683 sa stal komorníkom a tajným radcom rýnskeho kurfirsta Viliama.Bol dva krát ženatý. Prvou manželkou mu bola Agnesa Terézia Nádasdy. Dva roky po jej smrti sa oženil s MáriouEleonórou Molarthovou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Príbeh „Výchova Jána AntonaPalfiho k rytierskym cnostiam" návštevníkom vyrozpráva zážitky z jehogavalierskej cesty za rytierskymi cnosťami. Ján Anton Pálfi precestoval veľkýkus sveta a navštívil okrem iného aj Viedeň, Benátky, Augsburg, Rím, Neapol, Paríž a dokoncai Istanbul. Všade sa učil dobrým mravom a rytierskym cnostiam.

Autor do scenára vložil mnoho zatiaľ nepublikovaný skutočností, ktorérobia toto rozprávanie zaujímavejšie a pútavejšie.

Ale vráťme sa späť k vzniku celého podujatia. Po tom, čo scenáruzrie svetlo sveta, je dobré ho nechal uležať a následne ešte razprekontrolovať, doplniť, pozmeniť. A potom sa už dostáva do rúk režiséra. Tým tohtoročným režisérom jemenovec hlavného hrdinu - pán Pálffy. Konkrétne Jozef M. Pálffy. Jeho úlohou jedať papierovému príbehu rozmer, dušu a výpravnosť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Každoročne nás pred každým podobným podujatím zavalí kopa telefonátova mailov. Ich hlavným a takmer jediným predmetom je termín konkurzuna účinkujúcich. Aj tento výher „hercov" je v rukách režiséra. Mnohírežiséri majú svojich osvedčenýchhercov, no dávajú šancu aj úplne novým. A v tom je tá krása práce nazámku. Práve vďaka takýmto hereckým príležitostiam vznikajú nové (často krátdlhoročné) priateľstvá.

Po výbere hercov začína ťažké obdobie učenia textov, čítačiek,nácvikov, kostýmových skúšok a prebdených nocí.

Pred otvorením brán je potrebné vytvoriť rekvizity, postaviť kulisy,vybrať a poupravovať kostýmy,.... Zámok sa v takomto období častomení na krúžok šikovných rúk. Všetci strihajú, farbia, lepia, vytvárajúdekorácie, aranžujú kvety. A asi najviac si to odslúži Janka Zubajová. Toje také naše trdlo, ktoré pred takmer každou akciou chodí celá od farieb, nakrku krajčírsky meter, po zámku sa presúva rýchlosťou svetla a snáď aninespáva. Je vždy tam, kde niečo treba a bezodkladne rieši odtrhnutégombíky na kostýmoch, zháňa náhradné silonky, upravuje klobúky, ... Asi pretoje medzi účinkujúcimi najviac obľúbená.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

S každou akciu je spojená aj mediálna kampaň. Znamená to napísaťupútavky, vybrať ilustračné fotografie, navrhnúť plagáty, osloviť média (A keďneviem, či to má ešte význam. Keďže väčšina novinárov nemá o podobnépodujatia záujem. Viacerí sa vyjadrili, že pokiaľ si u nás niekto počasprehliadky nezlomí nohu či niečo ešte horšie, ani sa neukážu. Veď ani naotvorenie výstavy Secesia neprišli. Ale 7.7.2007 tu počas sobášov bolisnáď všetci. Veď to bolo komerčné a krásne gýčové J Čo už na tom, že to vysielali všetky televízie a písalio tom všetky noviny.)

A potom sa spúšťa kolobeh rozhovorov, tlačových správa podobne. A tento krát to bude o to zaujímavejšie, že si budúcitýždeň beriem dovolenku. Prvú dovolenku od januára (Teda ak nepočítam ten jedendeň dovolenky, čo som využila na cestu na koncert do Prahy). Takže telefonickérozhovory bude poskytovať z vysunutého pracoviska v Tatrách :-)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pár dní pred podujatím sa pripravujú inštrukcie pre zamestnancov,rezervujú sa vstupy pre organizované skupiny návštevníkov, pripravujúupozornenia pred vstup do zámku, robí sa rozpis služieb. To sú také tie menejzaujímavé, no potrebné činnosti.

A potom to začne. Ráno sa otvoria brány a štartuje kolobehvýprav. Je to veru obdobie, ktoré by asi každý z nás najradšej strávilkdekoľvek inde, len nie na zámku :-) . Pre nás to totiž znamená byť nestálev strehu, dohliadať na plynulosť prehliadok, riešiť potreby návštevníkov,dozerať na expozíciu a poriadok okolo zámku.

Ale úsmev spokojných návštevníkov stojí za tom. A preto sa tooplatí robiť.

Petra Gordíková

Petra Gordíková

Bloger 
  • Počet článkov:  126
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu