reklama

Kam sa podel milión eur v Bratislavskom kraji?

Každý mesiac odíde z Bratislavskej župy viac ako stotisíc eur na niečo, za čo sa doteraz platiť nemuselo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

V Bratislavskom kraji máme 54 stredných škôl, na ktorých približne 2,5-tisíc učiteľov vzdeláva asi 18-tisíc žiakov. Mnohí zapálení pedagógovia sa až do minulého školského roka venovali študentom aj mimo vyučovania bez toho, aby za to boli platení. Viedli rôzne krúžky, semináre či usporadúvali súťaže bez nároku na odmenu. 

Iba za minulý školský rok svoj čas mimo vyučovania venovalo žiakom 2,5-tisíc učiteľov na stredných školách v Bratislavskom kraji. Celkovo deťom venovali viac ako 116-tisíc hodín. Iba ťažko si vie človek predstaviť, že to doteraz robili zadarmo. Mohli sme v nastolenom trende pokračovať a „ušetriť“, alebo sme ich mohli v tejto práci podporiť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Preto sme sa v Bratislavskom kraji rozhodli, že budeme učiteľom tieto aktivity mimo vyučovania preplácať. Ročne to župu stojí približne milión eur. Zdá sa vám to veľa? Nie. Školstvo by si zaslúžilo oveľa väčšiu podporu. Mnoho politikov o školstve rado rozpráva, ako o niečom veľmi dôležitom, v skutočnosti však ide o popolušku medzi ostatnými rezortmi.

Lenže ako sa hovorí, kde je vôľa, tam je cesta. Mohli by sme vyplakávať nad macošským prístupom vlád a nad tým, že nám neprejdú zákony v parlamente. Alebo sa môžeme pozrieť na to, čo vieme pre školy urobiť zo svojej momentálnej pozície. Preplácanie času, ktorý venujú učitelia svojim študentom mimo vyučovania, je iba jednou z vecí, ku ktorým sme na župe pristúpili. Okrem toho sme urobili napríklad aj toto:

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • umožnili sme učiteľom bezplatne študovať cudzí jazyk,

  • začínajúcim učiteľom priplácame 100 eur k platu,

  • končiacim učiteľom sme navýšili odchodné,

  • otvorili sme nové odbory na stredných školách,

  • spustili sme bilingválne štúdium na štyroch gymnáziách,

  • pomohli sme pri sprostredkovaní zahraničných stáží, projektov a grantov

  • modernizujeme školy.

Peniaze, ktoré idú do školstva, nie sú žiadnym výstrelkom, ale investíciou. Pre nás všetkých. Pre lepšiu budúcnosť.

Moju aktivitu a informácie o tom, čo robíme v školstve v Bratislavskom kraji, môžete sledovať na Facebooku: www.facebook.com/branislav.grohling

Branislav Gröhling

Branislav Gröhling

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  101
  •  | 
  • Páči sa:  12x

Exminister školstva, poslanec NR SR, člen školského výboru, bývalý poradca pre školstvo na BSK. Vyše 10 rokov som robil vzdelávanie na odborných školách, kde sme na školy prinášali najlepšie poznatky z praxe. Venujem sa školstvu, spoločenským a liberálnym témam, mám rád kávu (ristretto), dobré jedlo, príležitostne aj dobrý rezeň. ☕️🍝🍗 Zoznam autorových rubrík:  školstvoNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu