reklama

Všetko s mierou

Rada by som vám priblížila ako to u psychiatra chodí, ako je to s liekmi  a ich dávkovaním, pretože pri ostatnej návšteve psychiatričky mi ona navrhla zvýšiť dávku antipsychotík. Dospeli sme k záveru, že mám akosi viac depresívnych dní, viac ma to ťahá do postele, nemám dostatok energie, hoci nemám depresívne myšlienky, netrápia ma úzkosti. Vraj z jej skúseností viaceré pacientky sa rútia teraz do depresie. Vraj sa to akosi posunulo. Jesenné depresie prichádzajú už teraz, uprostred leta.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Keďže som sa sťažovala hlavne na spavosť a priznala, že hoci mám hlavne cez víkend aktívne dni, naopak v pondelok, keď sa dom vyprázdni, ruch utíchne, mne sa chce len spať. Trvá to 2 až 3 dni. Nepociťujem však prázdnotu a citovú vyprahnutosť, no musela som priznať, že okruh mojich záujmov sa zúžil. Už vyše pol roka mi na stole leží načatá kniha a čítanie kníh ma vôbec neláka.

„Skúsme zvýšiť antidepresíva, Renátka," povedala doktorka, „aby sme to poistili." Súhlasila som, veď aj po minulé roky boli obdobia, keď som dočasne brala zvýšenú dávku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Od ďalšieho dňa som si pridala o polovicu antidepresív viac. Takmer okamžite som pocítila nárast energie a záujmu. Knihu som síce do rúk nevzala, no už som počas voľného času nemyslela na posteľ, ale doslova mi chodila po rozume myšlienka: „Čo budem robiť... čím sa budem zaoberať?" To bolo pozitívum. Neradovala som sa však dlho. Hneď v prvú noc sa mi ťažšie večer zaspávalo, bola som akási nabudená. A včera večer? Vôbec sa mi nechcelo spať. Bola som čulá ako rybička. O pol druhej v noci som sa rozhodla po dlhom čase dať si tabletku na spanie. Vedela som, že bez nej nezaspím. „To nerobí dobrotu," povedala som si.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Kedy si v noci zaspala," pýtal sa ma ráno manžel. „Asi by si tú zvýšenú dávku, brať nemala," skonštatoval to, čo som si aj ja už v noci myslela. V podstate doteraz mi psychiatrička na moje „horšie" dni vravievala, že všetky príznaky choroby liekmi nevychytáme, niektoré ostanú, no podstatne v miernejšej forme. Mám dojem, že len mala obavy, že keď viaceré pacientky sa jej rútia do depresie, že sa aj môj stav zhorší. Zdá sa, že do tejto skupiny nepatrím - aspoň mám ten dojem a dám si na to pozor.

Zvýšenú dávku neberiem, vraciam sa k pôvodnej. Radšej dohliadnem na svoje myšlienky a pocity a prípadný úbytok energie. V niektoré dni ma to ťahá síce viac do postele, no ak mám nejaké povinnosti, dokážem si odpočinok odoprieť. S niektorými príznakmi choroby sa zrejme musím zmieriť, ideálne sa to asi doladiť nedá. Zapínam však kontrolku a dám si pozor, aby horšie dni neprevládali nad tými lepšími, aktívnejšími.

Renáta Holá

Renáta Holá

Bloger 
  • Počet článkov:  70
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Som normálnou matkou a manželkou, ktorá sa od roku 2000 potýka s vlastnými psychickými potiažami. Zoznam autorových rubrík:  RodičovstvoPsychikaZ dovolenkyKde bolo,tam bolo...DrobnostiPrácaMyslím siPocitovkySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu