reklama

Také dni

Práve také dni, keď samota si ma neomotáva okolo prsta, len ostáva priateľsky sedieť hneď vedľa, v jej rozprávaní načúvam zvukom, ktoré inokedy nepočuť, smútok si vpustím na krátku návštevu, nech sa aj on pridá k tejto podivnej zostave, nebude rušiť, len ľahúčko prikryje priestor svojou prítomnosťou... Tušenie, že je blízko, ten smútok.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)
Obrázok blogu
(zdroj: i-net)

Práve také dni, keď sa svet zbláznil z kypiacich vôní a farieb a zvukov a bzukot včiel mi už naráža do uší, sedím na páliacom slnku, ale na koži vystupujú zimomriavky, ktosi kričí a nadáva, plač dieťaťa a brechot psov, mäkkosť trávy pred domom a so mnou to nepohne, lebo cítim niečo celkom iné ako len vonkajšie podnety. Niečo celkom iné...

Práve v takéto dni myslím veľa napríklad aj na tento film , na to, ako umrelo dieťa, dievčatko, ktoré všetci volali "Maruško", terasa a výhľad z veľkého okna, krutosť z bezmocnosti, bohémstvom potláčaný žiaľ, aj ten zúfalý pokus o milovanie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Včera som išla na zastávku a v tráve v parku ležala zabudnutá bábika s dlhými orieškovými vlasmi zapletenými do vrkočov. Vedľa nej pohodená prázdna pollitrová fľaša od fanty pripomínajúca fyziologický roztok. Ale resuscitácia nezabrala. Hračka tam ležala bez života.

A potom večer som chcela poliať trávnik a medzi skrútenými hadicami som našla mŕtve vtáča, ešte len chabo operené. Sekundová paralýza a tragicko-komický pokus odpratať to bezvládne telíčko. Striaslo ma. Sama sebe som si pripadala ako vrah toho mláďaťa.

Ďalšie mŕtve mláďa.

Práve v takéto dni je samota prijateľným spoločníkom. Predstavujem si dotyky, potláčam precitlivelosť na zvýšenú hladinu hluku, obrázky, obrázky... Obrázky z fotoaparátov, do ktorých bolo treba ešte založiť film a potom ho v najväčšej tme naviť na cievku, citlivosť prstov, vývojka a presná teplota, ustalovač a pranie...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tak veľa mi to pripomína! Nechávam za sebou etapy, čo sa už nikdy nevrátia. A mierny smútok mi k tomu pristane. Smútok ako prikrývka, jemná, hačkovaná, priehľadná...je to len prach.

Tá žena, čo stratila dieťa, začala fotografovať iné deti...

zuzana hyravá

zuzana hyravá

Bloger 
  • Počet článkov:  44
  •  | 
  • Páči sa:  0x

...len to, čo zo seba urobím... Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu