reklama

Otvorený list novému ministrovi školstva Jánovi Horeckému

Pán minister, obnovme prosím akademickú spoluprácu s Ruskou federáciou.

Otvorený list novému ministrovi školstva Jánovi Horeckému
Skrínšot z piatkového (7.10.2022) hybridného semináru na univerzite v Saint Petersburgu, ktorého som sa zúčastnil dištančne. Téma bola z oblasti kvantovej chémie - metóda Fock-Space Coupled Cluster. (Zdroj: Miroslav Iliaš)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Vážený pán Mgr. Ján Horecký, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR !

Keďže ste čerstvo nastúpili na uvoľnený post ministra školstva, dovoľte mi obrátiť sa na Vás týmto otvoreným listom. Som vysokoškolský učiteľ a okrem učenia robím aj vedu v oblasti teoretickej chémie. Spolupracujem aj s vedcami z Ruskej federácie.

Začiatkom marca, ako reakciu na ruskú inváziu na Ukrajinu, ministerstvo školstva pod vedením Vášho predchodcu inciovalo uznesenie vlády č.245 z 30.marca 2022 o pozastavení aktivít v Spojenom ústave jadrových výskumov v Dubne (ďalej SÚJV). Ďalej boli pozastavené všetky dohody o akademickej spolupráci s Ruskou federáciou (link), čo oznámila aj naša univerzita.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pán minister, iniciujte prosím obnovenie spolupráce v oblasti školstva, vedy a výskumu s Ruskou federáciou, aj keď táto jadrová superveľmoc vedie vojenské ťaženie na Ukrajine.

Zachovajte, pán minister, rovnaký postoj v akademickej oblasti, aký sme mali voči naším západným spojencom pri ich vojenských intervenciách, aj pre Rusko. Keď NATO bombardovalo Srbsko a Lýbiu, keď USA zhadzovali režimy v Iraku a v Afganistane, dožadoval sa niekto prerušenia akademickej spolupráce s útočiacimi veľmocami ?

Ja ako "obyčajný" vedec nemôžem použiť štátne grantové prostriedky na služobnú cestu do SÚJV v Rusku. Tiež univerzita by mi tam neschválila ani služobnú cestu s "nulovým cesťákom", kvôli zmienenému uzneseniu vlády č.245.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V debate na Facebooku k môjmu postu o tejto zamietnutej služobnej ceste vtedajší tajomník MŠVVaŠ Ľudovít Paulis tvrdil, že vedecký ústav v Dubne pri Moskve "...vo svojom oficiálnom stanovisku k udalostiam na Ukrajine ani nedokáže nazvať situáciu tam vojnou a za agresora Rusko...." Pritom SÚJV vo svojom oficiálnom stanovisku od splnomocnených zástupcov vlád členských štátov o.i. uvádza, že zástupcovia sú "hlboko znepokojení udalosťami na Ukrajine....a vyzývajú na mier ... skrze dialóg a diplomaciu. " A samozrejme, potvrdili svoj záväzok robiť kvalitnú vedu ako doposiaľ, postavenú na medzinárodnej spolupráci.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vážený pán minister, dovolím si pripomenúť, že v histórii Slovenska nenastal prípad, kedy by vládny orgán Slovenskej republiky očakával kritické politické stanovisko nejakej špičkovej zahraničnej vedeckej inštitúcie voči konaniu svojej domovskej vlády. Jednoducho povedané, keď Američania bombardovali Irak, chcel niekto z našich vládnych činiteľov, aby napríklad Oak Ridge National Laboratory v USA kritizoval svojho prezidenta za iniciovanú vojenskú agresiu ?

(Doplnenie: Nemôžem reagovať na diskusné príspevky k publikovanému článku, nakoľko mám zablokované diskusné konto SME.)

Miroslav Iliaš

Miroslav Iliaš

Bloger 
  • Počet článkov:  308
  •  | 
  • Páči sa:  36x

Konzervatívec, židofil a sionista. Už nie zarytý priateľ slobody. A čerstvý rusofil. Zoznam autorových rubrík:  Veda - aj tú treba, né ?Odluka cirkví od štátuIzrael, ó môj IzraelŠportíky moje bojovéISATIPataveda (pseudoveda)Súkromné dumaniaPeter UherNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu