Veľa ľudí si myslí, že má potravinovú alergiu, alebo aspoň intoleranciu. V skutočnosti zistíme potravinovú alergiu len u malého percenta pacientov. Jednou z najpopulárnejších potravín, ktorá sa často považuje za príčinu najrôznejších ťažkostí, je kravské mlieko.
Je pravdou, že kravské mlieko je aj najčastejším potravinovým alergénom - avšak len u malých detí. U dospelých sú v našej zemepisnej oblasti hlavnými potravinami spôsobujúcimi alergickú reakciu ovocie a zelenina: jablko, kôstkové ovocie, mrkva. Väčšinou dochádza k prejavov ako sú svrbenie v ústnej dutine, štípanie podnebia, škrabanie v hrdle. Tieto ťažkosti vznikajú v dôsledku skríženej alergie s inhalačnými alergénmi, najčastejšie s peľom brezy u ľudí s prejavmi alergickej nádchy v peľovej sezóne.
Kravské mlieko je hlavný alergén u dojčiat. Odhady sa rôznia, ale udáva sa, že prejavy alergie na bielkovinu kravského mlieka má od 1,9 % do 4,9 % detí do 3 rokov. Prejavy alergie môžu byť rôznorodé. Sú charakteristické tým, že k alergickým prejavom dochádza po každom požití bielkovín kravského mlieka, pričom na ich vyvolanie môže stačiť aj malé množstvo mlieka. Najčastejšie ide o rôzne tráviace ťažkosti, ktoré sa prejavujú napr. ako hnačky, zápchy, krv v stolici, nafukovanie, ale aj zvracanie. Okrem tráviacich ťažkostí je druhým najčastejším prejavom alergie u dojčiat atopický ekzém. Pri závažnejších prejavoch sa môžeme stretnúť so žihľavkou, sťaženým dýchaním, prípadne až so závažnou, život ohrozujúcou anafylaktickou reakciou, ku ktorej dochádza krátko po konzumácii kravského mlieka. Takéto závažné prejavy sa ale vyskytujú len ojedinele.

V prípade potvrdenej alergie na bielkovinu kravského mlieka je potrebná dôsledná bezmliečna diéta. Je nevyhnutné vyhýbať sa všetkým potravinám obsahujúcim mliečne bielkoviny. U malých detí, ktoré sú dojčené, je potrebné, aby mamička nekonzumovala mlieko a potraviny s obsahom kravského mlieka. U nedojčených detí sú k dispozícii mlieka, ktoré obsahujú rozložené mliečne bielkoviny. Dôležitý je fakt, že alergia na kravské mlieko u malých detí v 80-90 % prípadov vymizne do 3 rokov života. Len veľmi ojedinele pretrváva až do dospelosti. Preto je potrebné opakovane prehodnocovať klinický stav, aby sa čas eliminácie kravského mlieka zo stravy zbytočne nepredlžoval.
Aj keď sa odporúča postupne prehodnocovať alergiu na kravské mlieko a je predpoklad, že dieťa časom bude kravské mlieko tolerovať. Kombinácia mnohých potravín, niekedy s vysokým obsahom histamínu, môže vyvolať rôzne prejavy napodobňujúce alergiu. Potom sa tieto ťažkosti často spájajú práve s alergiou na kravské mlieko, pričom to vôbec nemusí byť pravda. Expozícii kravskému mlieku by mala vždy predchádzať konzultácia u alergiológa. Ten má k dispozícii vyšetrenia, ktoré nám vedia do určitej miery predpovedať, či je predpoklad vývoja tolerancie u konkrétneho pacienta. Podľa toho sa tiež rozhodne, či je možné začať s expozíciu v domácom prostredí alebo je potrebné podať mlieko najskôr na ambulancii.
Autor článku: MUDr. Zuzana Rennerová, PhD.
Prečítajte si viac článkov aj na našom Imunoblogu
.