Pri laktózovej intolerancii dochádza k neznášanlivosti laktózy (mliečneho cukru) a nie reakcii na bielkoviny kravského mlieka, ako je to pri alergii. Intolerancia laktózy vzniká v dôsledku nedostatku enzýmu laktázy, ktorý štiepi mliečny cukor na jednoduché vstrebateľné cukry. Tento enzým sa nachádza v sliznici tenkého čreva. Aktivita enzýmu je najvyššia počas dojčenia, s vekom prirodzene klesá a preto je najväčší výskyt laktózovej intolerancie v dospelosti.

Len ojedinele sa u malých detí sa môžeme stretnúť s vrodeným nedostatkom laktázy, ktorý sa prejavuje od narodenia závažnými tráviacimi ťažkosťami. Laktózová intoleranica môže byť aj stav prechodný, stretnúť sa s ňou môžeme pri infekčných hnačkovitých ochoreniach, po užívaní antibiotík, ako aj pri dlhodobých ochoreniach tráviaceho traktu. Poškodenie čreva chorobným procesom alebo liekmi môže narušiť aktivitu laktázy. Po odstránení prvotnej príčiny ťažkostí dochádza k úprave sliznice čreva a intolerancia laktózy vymizne.
V dospelosti môžeme laktózovú intoleranciu pri vylúčení iných príčin, ktoré ju mohli spôsobiť, označiť za fyziologický - t.j. prirodzený stav a nie ochorenie. V strednej Európe sa jej výskyt odhaduje na 15-20 %. Nedostatok laktázy spôsobuje, že v tenkom čreve nedochádza k správnemu štiepeniu a vstrebávaniu cukrov. Laktóza sa nerozštiepi, ale presúva sa do dolných častí čreva. Tam je črevnými baktériami spracovávaná a fermentovaná na mastné kyseliny a plyny, čo spôsobuje prejavy ako sú hnačky, bolesti brucha, nafukovanie.

V prípade laktózovej intolerancie nie je potrebné úplne eliminovať kravské mlieko a mliečne výrobky zo stravy. Obmedzuje sa prísun laktózy podľa individuálnej tolerancie. Väčšinou je aktivita enzýmu do určitej miery zachovaná a preto nie je vždy potrebná striktná bezlaktózová diéta. V strave sa preferujú mliečne výrobky s prirodzene nižším obsahom laktózy (napr. tvrdé syry), na trhu je v súčasnosti už veľké množstvo produktov so sníženým obsahom laktózy. Nápomocné k zmierneniu prejavov sú aj výživové doplnky obsahujúce laktázu.
Ak došlo k intolerancii laktózy po infekte tráviaceho systému alebo inom tráviacom probléme, je predpoklad, že po určitom čase bezlaktózovej diéty dôjde k úprave stavu a postupne je možné skúsiť znova zaťažovať organizmus potravinami s obsahom laktózy. Na druhej strave v dospelosti, ak vznik intolerancie nesúvisel so žiadnym iným ochorením, je možné predpokladať, že pôjde o stav trvalý, a jediným riešením je teda konzumácia nižšieho množstva laktózy, podľa tolerancie.
Autor článku: MUDr. Zuzana Rennerová, PhD. Prečítajte si viac článkov aj na našom Imunoblogu.