reklama

Počas aktuálneho volebného obdobia najviac zlepšili hospodárenie mestá Myjava, Martin a Senica. Osvedčili sa tiež kandidáti strán NOVA či SaS

Naopak, najhoršie výsledky dosiahli tí zvolení kandidáti, ktorí boli v predchádzajúcich voľbách podporení SNS a SMER-SD.

Počas aktuálneho volebného obdobia najviac zlepšili hospodárenie mestá Myjava, Martin a Senica. Osvedčili sa tiež kandidáti strán NOVA či SaS
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Pri príležitosti blížiacich sa komunálnych volieb prinášame pohľad na prácu zvolených primátorov, starostov a županov počas práve končiaceho volebného obdobia, a to nielen z pohľadu vývoja finančnej stability jednotlivých miest, mestských častí a VÚC, ale aj z pohľadu straníckej príslušnosti zvolených kandidátov. Táto naša aktivita nadväzuje na projekt hodnotenia hospodárenia samospráv - viac info na portáli www.hospodarenieobci.sk.

Najväčší nárast a pokles finančného zdravia samospráv

Myjava, Martin a Senica sú mestá, ktorým sa počas práve končiaceho volebného obdobia podarilo najviac zlepšiť svoje hospodárenie. Vyplýva to z analýzy inštitútu INEKO, v ktorej sme porovnali stav finančného zdravia samospráv v rokoch 2018 a 2021.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Naopak, finančná stabilita sa v tomto období najviac znížila Zlatým Moravciam, Námestovu a Spišským Vlachom.

V súvislosti s posunom skóre finančného zdravia treba poznamenať, že ľahšie ho možno zlepšiť pri meste, ktoré predtým hospodárilo horšie, v porovnaní s mestom, ktoré už dobré finančné zdravie malo. Práve Myjava je dobrým príkladom na ilustráciu. Zlepšila síce viaceré ukazovatele hospodárenia počas rokov 2019 až 2021, avšak aj napriek tomuto progresu bola ku koncu minulého roka podľa hodnotenia INEKO ešte stále mestom s celkovo tretím najhorším finančným zdravím spomedzi všetkých 141 miest v SR. Dosiahnutie výraznejšieho zlepšenia finančného zdravia bolo teda uľahčené aj vďaka relatívne horšej východzej pozícii, do ktorej sa Myjava dostala svojím hospodárením počas predošlých volebných období.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Naopak, Zlaté Moravce patrili už v roku 2018 k mestám s najhorším finančným zdravím (figurovali na 13. mieste od konca) a aj napriek tejto skutočnosti si v aktuálnom volebnom období pohoršili najviac.

Obrázok blogu

Spomedzi samosprávnych krajov zlepšili finančné zdravie počas aktuálneho funkčného obdobia v najväčšej miere župani v košickom, trnavskom a banskobystrickom kraji. Jediným vyšším územným celkom (VÚC), kde sa rating finančného zdravia výraznejšie zhoršil, bol žilinský kraj.

Obrázok blogu

Medzi mestskými časťami Bratislavy a Košíc narástlo finančné zdravie najviac košickým častiam Poľov, Luník IX a Sever. Z bratislavských boli pozitívnymi skokanmi samosprávy Záhorskej Bystrice, Petržalky a Dúbravky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Ako sa darilo meniť finančné zdravie starostom, primátorom a županom podľa ich straníckej príslušnosti

V kontexte toho či finančnú kondíciu obce, mesta, župy počas ich funkčného obdobia zlepšili, alebo naopak zhoršili a o koľko, najlepšie obstáli primátori, starostovia a župani, ktorí išli do volieb s podporou strán NOVA alebo SaS. Spolu s kandidátmi podporenými hnutím OĽaNO dokázali počas rokov 2019 až 2021 finančné zdravie v samosprávach, kde dohliadali nad hospodárením, mierne pozdvihnúť.

Nezávislí kandidáti, ktorí tvoria najpočetnejšiu skupinu (vedú takmer polovicu samospráv v SR), dosiahli výsledky na úrovni priemeru ostatných strán. Oproti kandidátom, ktorí boli podporení politickými stranami, teda v priemere ani nič nezlepšili, ani nepokazili.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Naopak, celkovo najhoršie výsledky počas práve končiaceho volebného obdobia dosiahli tí zvolení kandidáti, ktorí boli v komunálnych a župných voľbách v roku 2018, resp. 2017 podporení stranami SNS a SMER-SD. V samosprávach, v ktorých stoja na čele, kleslo finančné zdravie v priemere najvýraznejšie.

Obrázok blogu

Viac informácií o hospodárení samospráv nájdete na portáli www.hospodarenieobci.sk.

Kompletná analýza vývoja finančnej stability a hospodárenia samospráv v SR za aktuálne volebné obdobie, aj podľa straníckej príslušnosti primátorov, starostov a županov: www.ineko.sk/file_download/1715.

Blog o hospodárení miest za rok 2021: blog.sme.sk/ineko/ekonomika/mestam-sa-v-roku-2021-zhorsilo-hospodarenie-ich-financne-zdravie-kleslo-na-uroven-roku-2016.

Blog o hospodárení žúp za rok 2021: blog.sme.sk/ineko/ekonomika/financne-zdravie-zup-opat-zhorsilo-vyznamne-klesli-prebytky-hospodarenia-najlepsie-obstali-nitriansky-trnavsky-kraj-chvoste-zilinsky.

Matej Tunega, analytik INEKO

Prípravu analýzy podporila Nadácia Konrada Adenauera.

Ak sa Vám aktivity a činnosť inštitútu INEKO zdajú prínosné, budeme radi, ak nás podporíte v našej ďalšej práci. Ďakujeme.

INEKO

INEKO

Bloger 
  • Počet článkov:  115
  •  | 
  • Páči sa:  42x

INEKO je mimovládna nezisková organizácia, ktorá podporuje ekonomické a sociálne reformy s cieľom odstraňovať prekážky dlhodobého pozitívneho vývoja slovenskej ekonomiky a spoločnosti. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu