Halloween a tekvice (Chute 1)

Kedysi na angličtine v škole som sa dočítal, že v Amerike aj Anglicku sa robí „tekvicový koláč“ a vtedy som si pomyslel, že tá anglická kuchyňa je „fakt divná“. Už len tá predstava... nejaké cesto plnené strúhanou t

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Nie som vyznavačom našich „dýň“ a „tekvíc“, tých plodín, ktoré zrejme uchvacujú našu agrárnu dušu tým, že čím ich dlhšie necháme na roli, tým sú väčšie... Nejde tu o kvalitu, ale o kvantitu. Naše tekvice, okrem toho, že sú to len vodnané bezchuťové tkanivá, majú podivný pach, ktorý sa mi prieči. Tekvicovú (alebo, ako sa hovorí u nás na Starej Turej – „dynovú“) omáčku som nikdy nemal rád, jedine som ich dokázal odtolerovať v podobe vyprážanej, kde ich podstata je poriadne zakamuflovaná chrumkavým obalom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Naštastie časom prišla k nám vznešenejšia forma tekvice: v starších kuchárskych knihách o Francúzsku sa ešte môžeme dočítať o „tekvičkách“. Bol to pomocný preklad francúzskeho slova „courgette“. Ale medzitým sa tieto „tekvičky“ dostali aj k nám a zaužívali sa pod názvom prebraným nie z francúzštiny, ale z taliančiny – cukiny (prípadne cukety). Ich chuť je príjemná, musia však byť mladé a malé. U nás však, zvyknutí na to, že čím väčšie – tým lepšie – nechávame cukinu dorásť do veľkosti tekvíc, čo je veľká škoda a ujma na ich chuti. Avšak cukinový nákyp, zo zmesi strúhanej cukiny, syra, údenín... – veď ho iste poznáte - je veľmi dobrý objav našej slovenskej kuchyne – teda, aspoň predpokladám, že je to slovenský výmysel -, a veľmi dobrý.

SkryťVypnúť reklamu

Aký je však ten nešťastný angloamerický „tekvicový koláč“? Žeby niečo podobného nášmu cukinovému nákypu?

Vôbec nie. Nejde tu totiž vôbec o tekvicu ani dyňu ani nič podobné cukine. Ide o plodinu, ktorá sa po anglicky volá „pumpkin“. Má žltú dužinu a sladkú chuť. Jej konzistencia pripomína zemiaky a má ďaleko od vodnatosti tekvíc. Keď som prvýkrát jedol „pumpkin pie“, výbornú lahôdku, spomenul som si na školské časy a došlo mi, že to práve jem ten neblaho obávaný „tekvicový koláč“ a uvedomil som si, že išlo zasa – ako veľmi často – o problém prekladu. „Pumpkin“ totiž ťažko prekladať ako „tekvica“. Je to plodina na kvalitatívne oveľa vyššej úrovni, a nechápem, ako to, že sa u nás táto dobrota nepestuje, keď ju pozná celý svet a – ako som si sám potvrdil – dorodí sa bez problémov aj u nás. Jej nevýhodou možno je, že na rozdiel od tekvice nie je tým väčšia, čím dlhšie sa nechá v záhrade... a to možno pestovateľov odradzuje.

SkryťVypnúť reklamu

Moji príbuzní z južného Slovenska, keď som im o tom rozprával, mi hovorili, že veď oni to pestujú a hovoria tomu „panská tekvica“. Keď mi to doniesli a podľa ich návodu som si ju upiekol v trúbe, nešlo žiaľ o pumpkin. Malo to síce konzistenciu menej vodnatú než tekvica a farbu oranžovú, nebola to lahodná pumpkinová chuť, v ktorej je neprítomný tekvicový pach.

Nedávno som si s nádejou kúpil zeleninu lákavo nazvanú „hokkaidská tekvica“... Žiaľ, po jej uvarení som zistil, že ani toto nie je pumpkin. Prečo je cesta pumpkinu k nám taká ťažká, keď ho vlastne pozná celý svet? V Amerike a Británii robia z neho onen slávny („tekvicový“) koláč „pumkin pie“, v západnej Európe ho mixujú na lahodnú („krémovú“) polievku, v Japonsku ho rozkrájaný na kusy používajú do polievky misoširu alebo z neho robia excelentný puding... Akoby skutočne dobré veci naše kraje stále obchádzali...

SkryťVypnúť reklamu

Myslím si však, že čo sa týka terminológie, tak s pumpkinom by sme mali urobiť to isté, čo sme pred nejakými 20 rokmi urobili s cukinou: nahradiť jeho nepresné označenie „tekvica“ presným názvom, trebárs v poslovenčenej podobe jeho anglického názvu - pampkin. Aby bolo jasné, že pampkinový koláč nie je z tekvíc, ale z niečoho úplne iného... oveľa lepšieho.

Ivan R. V. Rumánek

Ivan R. V. Rumánek

Bloger 
  • Počet článkov:  82
  •  | 
  • Páči sa:  258x

Τί δεῖ με χορεύειν; Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,092 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu