reklama

Avatar: cesta na záchranu slovenských hôr ?

Keď som sedel v kresle kina a díval som sa na film Avatar, súbežne s dejom filmu sa mi premietali zážitky z môjho života.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (22)
Takéto veci sa deju aj na Slovensku
Takéto veci sa deju aj na Slovensku 

Ten pocit, aký som mal keď vo filme vojaci zničili posvätný strom pôvodnej civilizácie, bol taký istý, ako keď ťažbári zničili východnú časť Národného parku Nízke Tatry, keď začali ťažiť v Tichej, alebo keď začali letecky postrekovať jedovatými chemikáliami hory v ktorých som vyrástol.

Ten pocit, ktorý mali členovia filmového vedeckého týmu, keď prišli na to že nejde o pravdu, ale len o peniaze (z ťažby) som mal, keď som bol na mnohých jednaniach s tými ktorí presadzovali ťažbu dreva v zbytkoch pôvodných lesov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Väčšina spomienok bola dosť ťažká a depresívna. Prvá časť filmu mi dala dosť zabrať.

Našiel som aj jednu spomienku, ktorá sa blížila pocitom zo záveru filmu, keď sa pôvodné kmene spojili za začali spolu chrániť prírodu pred tými, ktorý ju ničia. Bol to "Happening" k zastaveniu ťažby v Tichej doline v roku 2007. V ten deň sa na jednom mieste (ústie Tichej doliny) konali dve akcie. Bolo to vyhlásenie územia chráneného občanmi (UCHO) ktoré organizovali ochrancovia prírody a zhromaždenie majiteľov lesov a urbárnikov, ktorí protestovali proti ochrancom prírody a možno chceli aj podujatiu ochranárov zabrániť. Ohradili svoje parkovisko (verejný priestor), páskou označili ho nápismi "Územie chránené vlastníkmi" a umiestnili pred parkovisko tabuľu so zákazom vstupu aj prejazdu vozidiel a umiestnili tam zátaras. Ochrancov prírody vytlačili na lúku. Medzi oboma skupinami vznikalo napätie a stupňovali sa provokácie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ktovie, ako by to skončilo. Našťastie začala však znieť pôvodné slovenská ľudové piesne. Námety piesni sa týkali hôr, Tatier a vzťahov našich predkov k prírode. Napätie medzi dvoma tábormi sa stratilo. Možno nás to zjednotilo. Na záver sme pod Kriváňom zaspievali našu hymnu " Nad Tatrou sa blýska ... " . Bol to nádherný pocit. Bol to pocit v mnohom, podobný tomu, zo záveru filmu Avatar.

V našich pôvodných ľudových piesňach asi nenájdeme oslavu tých ktorý drancujú prírodu a hory, skôr naopak. Východná, dedina ktorej patri časť Tichej doliny, je miesto kde sa koná každoročne festival ľudovej hudby. Leží tam niekde pod Kriváňom kľuč ?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Asi mnohí vedia označiť ľudí, o ktorých sa vo filme hovorí, ako o tých, čo zabili svoju matku. Takisto by sme tu vedeli nájsť rôzne kmene ľudí ktorý majú srdce. Napríklad:

- kmeň ľudí, ktorým ničia krajinu v ktorej vyrastali

- kmeň vlastníkom pôdy, ktorým berú ich práva

- kmeň lesníkov, ktorým drancujú lesy pre ktoré žijú

- kmeň ochranárov, ktorým ničia prírodu ktorú milujú

- kmeň vedcov, ktorým ničia nádheru, ktorú skúmajú

a mnohé iné kmene.

Dokážu nájsť aj naše kmene cestu k sebe, a zachrániť našu matku ?

Je to utópia ? Myslím že nie. Niečo podobne za už stalo. Podobne ako na Slovensku, ťažobné firmy začali ničiť pôvodné lesy v Peru. Začali ich chrániť ich pôvodný obyvatelia - indiáni. Ich protesty krvavo potlačila polícia. K Indiánom sa pridali miestni farmári, podporili ich odbory a katolícka cirkev. Verejná mienka sa postavila proti vláde. Ničenie lesov sa nekonalo.

Rastislav Jakuš

Rastislav Jakuš

Bloger 
  • Počet článkov:  61
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som lesný inžinier. 1) Mal som možnosť študovať kalamity a metódy ochrany lesa v Tatrách, na Poľane, na severnom Slovensku, vo viacerých európskych štátoch (Čechy, Nemecko, Poľsko, Francúzko, Švédsko, Fínsko), v USA, v Rusku a v Číne (Tibet). Ako špecialista na problematiku smrekových ekosystémov, hľadám rovnováhu medzi ochranou prírody a racionálnym obhospodarovaním lesov. Som za to, aby sa v prírodných rezerváciách neťažilo drevo, ani keď sa tam premnoží lykožrút. Na druhej strane podporujem prírode blízke obhospodarovanie a racionálne opatrenia proti lykožrútom v hospodárskych lesoch. Myslím že ochrana prírody, vrátane bezzásahovosti v prírodných rezerváciách, a racionálne obhospodarovanie lesov sa navzájom nevylučujú. Snažím sa nájť to čo je spoločné medzi ochrancami prírody a lesníkmi. Nie vzdy sa mi to darí. 2) Na svojich cestách za lykožrútmi som mal mnoho zážitkov mimo hraníc klasickej vedy. Zoznam autorových rubrík:  Veda versus falošné mýtyŠirsie súvislostiRecesia +/-Čaro prírodySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu