Vajecny konak.

Su veci, ktore su spojene s urcitymi udalostami, miestami ci sviatkami. Jednou z nich je aj vajecny konak. Mama ho vzdy robievala na Vianoce. Muzi pili riadny alkohol, vajecny konak bol zenske pitivo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (18)

V USA sa vajecny konak predava v potravinach a nasli by ste ho na polici s mliekom, smotanou ci slahackou. Ked mojim zakaznikom poviem, ze u nas doma by ho nasli na polici s inymi alkoholickymi napojmi, vacsinou im vidim v ociach usmev a taku malinku zavist.

Nedavno som komusi prepisovala recept na vajecny konak z maminej kucharskej knizky a pristihla som sa pri tom, ako si v duchu inventarizujem spajzu, chladnicku a bar. Mala som vsetko, tak som sa pustila (v zmysle tradicie) do prace.

1. Na pripravu asi jedneho litra vajecneho konaku potrebujeme nasledovne (akoby moja mama povedala) dostacie:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

zltky z 5 strednych alebo 6 mensich vajec

25 dag cukru (jemneho krystaloveho)

vanilkovy cukor alebo cajovu lyzicku vanilkoveho extraktu

1 konzervu kondenzovaneho mlieka (ak mate sladene, treba pouzit menej cukru)

pol litra (1/2 l) vodky.

Dobre je pred zacatim pripravit si umytu flasku (alebo dve mensie) s vacsim otvorom - konak zhustne a tazko sa leje cez uzke hrdlo.

Obrázok blogu

2. Zltka oddelime od bielok, pridame cukor a vanilkovy cukor/extrakt (to je ta hneda skvrna).

Obrázok blogu
Obrázok blogu

3. Vymiesame (vyslahame) do peny, cim dlhsie, tym lepsie. Pridame konzervu kondenzovaneho mlieka a dalej dobre slahame.

Obrázok blogu

4. Voda? Vodka? Ma jedno pismenko naozaj taku silu? Pomalicky prilejeme a miesame. Zmes je riedka, treba dat pozor, lebo to zacne striekat po okoli a skoda je veru kazdej kvapky!

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

5. Opatrne prelejeme do flasky (odporucam lievik, moja ruka bola od tolkeho kostovania uz velmi neista!). Misku dobre stierkou vycistime, ako vidite, nic nevyslo nazmar!

Obrázok blogu

Obrázok blogu

6. Niekolko upozorneni:

a) Ak pri priprave pouzivate elektricky slahac, neodporucam casto kostovat. Sposobilost obsluhy elektrickeho pristroja sa umerne znizuje frekvencii ochutnavania.

b) Ak vajecny konak zhustne, rozriedime ho jedine pridanim vodky alebo rumu. Mlieko ci ine "normalne" tekutiny neprichadzaju do uvahy.

c ) Vajecny konak podavame v malych davkach a v poharikoch so sirokym otvorom. Spolocenska etiketa sem, spolocenska etiketa tam, pohar je treba vylizat jazykom docista! Ani kvapka nazmar.

SkryťVypnúť reklamu

Prajem Vam nadherne, vesele a stastne Vianoce! Na zdravie!

Obrázok blogu


Anča Jamerson

Anča Jamerson

Bloger 
  • Počet článkov:  59
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som matka, manzelka, svagrina, teta, priatelka a sefka. Predovsetkym som vsak dusou mlada optimisticka realistka, ktora ma rada hudbu, prirodu, dobru kavu a cestovanie. Neverim vo vojny, ale v pohladenie, porozumenie a toleranciu. Zoznam autorových rubrík:  Pribeh z kaviarneSpomienkyMoj prvy razReceptySmiesne spomienky na domovNase zveryMoje male uvahyLen takSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,079 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

105 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

319 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu