Bola som mu povdacna za napad. Denne obsluzim v kaviarni okolo 300 ludi a mozog mi po prichode domov velmi nepracuje. Iste to poznate. Nejde o tu pripravu, ale prist na to, co urobit. Nuz, napad tu je, vsetky suroviny su v spajzi. Vyhrnula som si rukavy a dala som sa do pripravy vecere. Aj ja som totiz bola hladna.
Priprava je velmi jednucha. V prvom rade potrebujete niekolko konzerv tuniaka. Tu mame na vyber tuniaka v oleji alebo len v prirodnej vode. Na pripravu tohto jedla pouzivam toho vo vode (ale len preto, ze tu ludia tunaka v oleji velmi nekonzumuju - nevedia totiz, co je dobre, boja sa kazdej kvapky tuku!). Viem si predstavit, ake dobre by to bolo s takym vybornym mastnym tuniakom! Takze zacneme tym, ze tuniaka zbavime vody (oleja?), dobre postiskame viecko konzervy, nech sa zbavime co najviac tekutiny.
Pripravime si majonezu (Majolku?), horcicu, stopkovy zeler, cibulu, trochu chrenu (da sa kupit u nas chren vo flaske?), platkovy syr, maslo. Ak nemame zeler, vyborne je to s paprikou (zelenou ci cervenou), zavaranym hraskom a obycajnym zelerom. Zeler a cibulu nadrobno nakrajame...

a pridame do misky s tuniakom, ktoreho sme vidlickou "rozfranforcovalii" na co najdrobnejsie kusky.

Pridame majolku (jednu nie velmi plnu polievkovu lyzicu na kazdu konzervu)...

a horcicu a dobre pomiesame. Masa by nemala byt velmi riedka. Podla chutipridame viac horcice alebo majolky, ak je to stale trochu suche.Pridame trochu chrenu (ak nemame chren, nic sa nedeje, toto je mojeslovenske vylepsenie americkeho receptu). Vsetko dobre zmiesame. Niekedy do toho nastruham aj trochu mrkvy, da tomu jemnu sladkastu chut. Vyborne je to aj vtedy, ak pridame kysle uhorky.

Zapneme trubu na nie velmi vysoku teplotu. Na plech si pripravime zemle - prekrojime ich napoly. Tu pouzivame take tie makke, ako na hamburgery (lebo ine bohuzial nemame!). Viem si predstavit, ake dobre by to bolo na nasich dobrych zemlickach alebo roztekoch!

Na spodnu polovicu nakopime tuniakovu zmes (asi 2 cm vysoko) aprikryjeme platkom syra. Moze to byt akykolvek syr, avsak trosku hrubsiplatok (asi 2 mm). Prikryjeme druhou polovicou zemle.

Na vrch dame kusok masla

Vlozime do truby na asi 10 minut, pecieme pomaly, kym sa neroztopi syr a vsetko sa neprehreje zvnutra.


Nech sa paci, vecera je hotova! (Papierovy tanier patri k stolovacim navykom mojho muzika!) V restauracii by to podavali so zemiakovymi lupienkami ci hranolkami.

Takto to vyzera znutra po par zahryznutiach. Je to taky "maglajz" (velmi chutny maglajz). Ak sa pripravi masa velmi riedka, dost tazko sa to konzumuje. V takom pripade u nas doma potom lyzicou z tanierapovyjedame tie popadane zvysky a vsetko je v poriadku.

Dobru chut!
Zvysok salatu je vyborny na studeno s chlebom! Vydrzi v chladnicke den ci dva.
(Ako ste si mozno na niekolkych obrazkoch vsimli, dokazala som to za vydatnej pomoci koly s rumom (dva pohare). Veru som ich po takom dlhom dni potrebovala!)